Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche Carrera Cup Benelux: Het blijft spannend in Pro, Lauryssen kampioen in Am in Assen

twee-rijders


Voor de vijfde van zes manches trokken de rijders van de Porsche Carrera Cup Benelux richting Assen, om er op het beroemde TT Circuit in actie te komen. Zoals zo vaak werden het twee bewogen races. Met nog één weekend te gaan ligt de titelstrijd in Pro nog wagenwijd open. In Pro-Am deed Floris Dullaart een uitstekende zaak in de titelstrijd, en in Am kon Jan Lauryssen zich al tot kampioen kronen

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Tijdens de eerste wedstrijd op zaterdag kon Huub van Eijndhoven (#TeamPGZ by JW RaceService) zijn voorsprong in het kampioenschap wat uitbouwen. De Nederlander nam van op een vierde plaats op de grid een uitstekende start en kon van het geharrewar in de eerste bocht gebruik maken om snel de leiding in handen te nemen. Daarna wist hij zijn voorsprong te behouden, om zo naar zijn tweede overwinning van het seizoen te rijden.

Ondanks een tijdstraf van 10 seconden (wegens twee keer overschrijden van de track limits) wist Dylan Derdaele (Belgium Racing) met een tweede plaats de schade te beperken. Thierry Vermeulen (Team GP Elite), Xavier Maassen (#TeamPGZ by Red Ant Racing) en Glenn van Parijs (NGT Racing) liepen een zelfde straf op en werden in de uitslag gepasseerd door de Duitser Sebastian Freymuth (PG Motorsport), die daardoor derde eindigde.

Op zondag nam polesitter Thierry Vermeulen een klinkende revanche. Dankzij een goede start en een uitstekende wedstrijd wist de Nederlander een eerste zege in de Porsche Carrera Cup Benelux op zijn naam te schrijven. Achter de rijder van Team GP Elite finishten het strijdende trio Dylan Derdaele, Glenn van Parijs en Xavier Maassen met minimaal verschil.

Huub van Eijndhoven werkte ondertussen een bewogen race af. De winnaar van de zaterdagrace kwam bij de start in contact met Steven van Rhee (Team GP Elite) en viel ver terug. Dankzij een dubbele tussenkomst van de safety car en enkele mooie inhaalmanoeuvres wist hij op te klimmen naar een vijfde plaats. Daardoor prijkt Van Eijndhoven nu ex-aequo met Dylan Derdaele bovenaan de tussenstand.

Pro-Am: Dullaart slaat zijn slag
Vier punten: dat was voor Assen het verschil tussen Nicolas Saelens (Belgium Racing) en Floris Dullaart (Team GP Elite), de twee titelkandidaten in Pro-Am. Dit weekend draaide echter in het voordeel van de rijder van Team GP Elite uit. De Nederlander wist in zijn thuisrace twee keer te winnen: op zaterdag voor de Rus Andrey Mukovoz (DUWO Racing) en zijn landgenoot Ziad Geris (Team GP Elite), op zondag voor de Belg John de Wilde (Speedlover) en Ziad Geris.

Nicolas Saelens, die aan het begin van het seizoen de klasse domineerde, beleefde een nachtmerrie in Assen. In de eerste race kon de Belg een rondtollende wagen niet vermijden, waardoor hij even langs de pitstraat moest en pas als zevende wrrd geklasseerd. In de tweede race liep het amper beter en moest hij tevreden zijn met een vijfde plaats. In het kampioenschap leidt Floris Dullaart nu met 15 punten voorsprong, goed voor een optie op de titel!

lauryssen

Am: Lauryssen tot kampioen gekroond
In de Am-categorie is de titelstrijd beslist: met nog één weekend te gaan is Jan Lauryssen al zeker van de titel! De Belg moest op zaterdag voortijdig de strijd staken, maar door een overwinning op zondag wist hij zich tot kampioen te kronen.

De rijder van Q1 Trackracing by EMG bleef in de tweede race de winnaar van de eerste wedstrijd voor, Luc Vanderfeesten (#TeamPGZ by Red Ant Racing). De Rus Konstantin Zakharevskiy (Speedlover), zaterdag al tweede, kwam als derde over de streep.

Na dit bewogen weekend trekt de Porsche Carrera Cup Benelux nu richting de Hockenheimring, waar op 2 en 3 oktober in het kader van de DTM-meeting de seizoensfinale wordt afgewerkt.

podium

STANDINGS

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet