Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Colton Herta oppermachtig op Laguna Seca. Grosjean maakt andermaal indruk. Veekay 18e

Vandaag de voorlaatste wedstrijd van de NTT Indycar-series op Laguna Seca. Het circuit dat door de legendarische ""pass" van Alex Zanardi op Bryan Hertra in 1996 eigenlijk wereldfaam verwierf. 25 jaar geleden alweer. Vandaag startte Colton Herta in de voorlaatste wedstrijd van het kampioenschap vanaf pole. De gehele wedstrijd werd door strategieën gekenmerkt waarbij de Top 3 bestaande uit Colton Herta, Alex Palou en Pato O'Ward vrijwel de gehele vrijwel de gehele wedstrijd bij elkaar bleef en waarin Alex Palou naast winnaar Colton Herta goede zaken deed in de tussenstand van het NTT Indycar-series-kampioenschap.

2021 Herta
Colton Herta leidde op Laguna Seca van start tot finish was een klasse apart.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Colton Herta oppermachtig op Laguna Seca. Grosjean maakt andermaal indruk. Veekay 18e

Bandenkeuze Laguna Seca
Soft Compound: Herta, Rossi, Power, Palou, Askew, Ericsson, Dixon, Pagenaud, Grosjean, Jones, Rosenqvist, Hunter Reay, Harvey, Bourdais, Jimmie Johnson

Harde Compound: O' Ward, Chilton, Hinchcliffe, Rahal, McLaughlin, Newgarden, Daly, Castroneves, Sato, VeeKay, Ilott, Kellett

2021 VeeKay Weer een teleurstelllend resultaat voor VeeKay maar de groundspeed was er gewoon.

Race
Voor 9 van de 27 starters waaronder VeeKay betekende het hun eerste deelname op het idyllische circuit van Laguna Seca. Vooraf was niet geheel duidelijk of deze wedstrijd een drie of vier-stopper zou worden. De Top 3 in de tussenstand van het kampioenschap maakte eigenlijk de gehele wedstrijd de dienst uit. O' Ward viel na zijn laatste stop naar P5 terug en moest zijn positie aan zowel Romain Grosjean en Graham Rahal prijsgeven. Voor VeeKay werd het andermaal een kleurloze teleurstellende dag alhoewel de ECR-rijder wel identieke rondetijden als de Top 3 produceerde. De Nederlander zakte in de slotfase naar P22 terug maar wist nog vier posities goed te maken en werd als 18e achter Jimmie Johnson geklasseerd. De zevenvoudig NASCAR-kampioen werd afgelopen vrijdag 46 jaar oud en reed zijn beste wedstrijd dit seizoen. Na een test afgelopen maand op de Texas Motor Speedway lijkt Johnson nu duidelijk over meer zelfvertrouwen te beschikken.

2021 Alex Palou
Alex Palou kan volgende week de eerste Spaanse Indycar-kampioen worden. Oriol Servia was eind/begin millenniumjaren bijzonder snel in zowel Champcar als Indycar.

Contact Herta Rossi in openingsfase.
Herta en Rossi namen bij de start direct het voortouw terwijl de beide Arrow SP-rijders Rosenqvist en O'Ward in de openingspositie even in de problemen kwamen. De eerste neutralisatie kwam al in de tweede ronde toen Alexander Rossi met zijn Andretti Autosport-teamgenoot Colton Herta contact maakte en in de zandbak verdween. Een aantal deelnemers ging voor een vierstopper direct naar binnen waaronder Bourdais, Rosenqvist, Johnson, Sato. Het was overigens de enige "caution" in de wedstrijd.

De herstart volgde in de vijfde ronde. Veekay wist inmiddels vier posities goed te maken. Alleen O'Ward en McLaughlin waren de enigen die zich in de Top 10 op de harde compound bevonden. Romain Grosjean plaatste in de zevende ronde een geslaagde aanval op Oliver Askew terwijl Newgarden in de negende ronde ook naar de harde compound switchte en voor een vierstopper opteerde.

2021 Askew Race
Een negende plek voor Oliver Askew in Laguna Seca.

Stand 10e ronde: Herta, Power, Palou, Dixon, Ericsson, Pagenaud, O'Ward, Grosjean, Askew, Jones. Penske-coureur Will Power kwam slechts één ronde later met mechanische problemen naar binnen. In de 13e ronde opteerde VeeKay, Pagenaud, O'Ward McLaughlin voor hun eerste stop en switchten naar de rode compound. Aan de kop veranderde er tussen Herta en Palou weinig terwijl Grosjean Scott Dixon buitenom terug verwees. Met een voorsprong van ruim 17,37 secs. ging Herta in de 20e ronde voor zijn allereerste stop naar binnen en switchte naar de harde compound zonder de leiding te verliezen overigens.

Stand 25e ronde: Herta, Palou, Sato, Bourdais, O'Ward, Ericsson, Pagenaud, Newgarden, McLaughlin, Ryan Hunter Reay, Newgarden. VeeKay P20. De beide titelkandidaten Colton Herta en Alex Palou beschikten gedurende deze wedstrijdfase over een voorsprong van meer dan 15 secs. op Sebastien Bourdais (Foyt Racing) die tevens in deze ronde naar binnen ging. Rondom de 30e ronde bevonden de drie titelkandidaten Herta, Palou en O' Ward zich op de eerste drie posities terwijl VeeKay na zijn tweede stop P25 innam. In de 31e ronde liet Romain Grosjean voor de tweede maal in deze wedstrijd vijfvoudig kampioen Scott Dixon zijn achterste te zien.

2021 Newgarden Race
Josef Newgarden beschikt alleen nog over theoretische titelkansen.

En ook Oliver Askew(RLL) liet zich één ronde later niet onbetuigd. In de top 10 bevonden alleen Herta en Grosjean zich op de harde compound.Bourdais maakte in de 35e ronde zijn tweede stop voor de rode compound. Met deze strategie leek de A.J. Foyt Racing-coureur duidelijk voor een hoge klassering te gaan maar wedstrijdtechnisch pakte het toch even iets anders uit. In de 37e ronde maakten Sato en Dixon contact in de Corkscrew. Het contact tussen beiden betekende dat Dixon voor een vijfde titel definitief werd uitgeschakeld.

2021 Alexander Rossi
Alexander Rossi was al snel kansloos voor de overwinning.

Stand 40e ronde: Herta, Palou, Pagenaud, Rahal, Grosjean, Askew, O'Ward, Jones, Ericsson, Newgarden. Herta beschikte inmiddels over een voorsprong van bijna ruim 32 secs. op Alex Palou. Op P14 reed Jimmie Johnson eigenlijk een uitstekende maar onopvallende wedstrijd en kwam onder inmiddels onder druk van Rinus VeeKay te staan die toch aardig wat progressie had gemaakt.

In de 43e ronde kwam Colton Herta voor zijn reguliere stop naar binnen en behield met ongeveer acht secs. voorsprong de leiding op Alex Palou. Grosjean (Dale Coyne Racing) volgde twee ronden later. De Top 3 bevond zich tot op dit punt nog steeds op bijna dezelfde strategie. Alleen met dit verschil dat Herta voor de eindfase nog maar één stop nodig had.

Stand 50e ronde: Herta, Palou, O'Ward, Ericsson, Rahal Pagenaud, Hunter-Reay, McLaughlin, Grosjean, Askew. VeeKay op P19 draaide overigens dezelfde 1.13s als de koplopers op de harde compound. Inmiddels had Romain Grosjean vanaf P9 zowel Ryan Hunter Reay als Scott McLaughlin weten te verschalken. Vrijwel de gehele Top 10 bevond zich nu op de harde compound.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet