Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Dominique Kraan wint fraaie tweede race op TT Circuit Assen

EDFO -20210919- DTM Assen -EDFO1801

Het vroeg gekomen publiek stond op de banken. Een aan elkaar gewaagde kopgroep van zes wagens maakte in de slotfase samen uit hoe de podiumplaatsen werden verdeeld. Zoals gisteren viel de beslissing in de laatste ronde en zelfs in de laatste bocht. Dominique Kraan won de wedstrijd met een minimale voorsprong van 0.129 seconde op Marcel Dekker, die na afloop één plaats werd teruggezet vanwege een wat te optimistische inhaalactie, waardoor András Király naar de tweede plaats schoof.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Als de eerste Mazda MX-5 Cup race tijdens dit DTM raceweekend maatgevend is, dan wordt deze tweede race ook weer spectaculair. Elke ronde een andere koploper en inhaalacties met respect voor elkaars materiaal, het is de droom van elke raceklasse en dat maken de Mazda-rijders waar. Ook vandaag zijn zij vroeg aan de beurt. Op poleposition staat de ervaren Niels Langeveld, geflankeerd door Laurens de Wit. Beide Mazda MX-5 gastrijders lieten in de eerste race al zien dat zij de snelheid hebben om met de toppers uit deze populaire klasse mee te kunnen strijden om de podiumplaatsen. Door de vele positiewisselingen in het hele veld is onmogelijk te voorspellen wie deze tweede race gaat winnen.

  EDFO -20210919- DTM Assen -EDFO1490

Na de start gaat het al gelijk driedik op weg naar de Haarbocht. Marcel Dekker heeft vanaf de derde startplaats de beste start en haalt buitenom Laurens de Wit en Niels Langeveld in. Er vorm zich gelijk een kopgroep van vijf wagens. Langeveld heeft één plaats goedgemaakt en probeert met koploper Dekker weg te lopen van hun achtervolgers De Wit, András Király en Dominique Kraan.

  EDFO -20210919- DTM Assen -EDFO1613

Niels Langeveld pakt de kop en verwijst Dekker naar de tweede plaats. De groep van vijf komt weer bij elkaar, maar ook daarachter proberen Filip Wojtowicz, Sam van Norel en Simon Sikhart aan te klampen.

  20210919-DTM-Assen-RB5179

Acht wagens komen bij elkaar en strijden in een lint over het Assense asfalt. Niels Langeveld probeert van alles om weg te komen, maar routinier Marcel Dekker pakt de kop weer over om daarna in de Ruskenhoek rechtdoor te schieten na licht contact met Langeveld. Dekker valt terug naar de vijfde plaats. Dominique Kraan profiteert van deze scrummage, haalt beide kemphanen in en pakt de kop. Király meld zich op de tweede plaats om een paar bochten verder de kop te pakken ten koste van Kraan.

  EDFO -20210919- DTM Assen -EDFO1686

Wederom een zeer spannende wedstrijd, waarbij door een kopgroep van acht wagens flink wordt gestreden. Al slipstreamend passeren Kraan en Laurens de Wit in de Ramshoek koploper Király. Niels Langeveld is teruggezakt naar de vijfde plaats en moet in zijn spiegels kijken naar een aanvallende Sikhart en Wojtowicz. Dick van Elk laat het grind rondspatten na een spin, maar kan zijn weg vervolgen.

De ervaren TCR Europe crack Niels Langeveld heeft het lastig met deze heftige strijd en verliest een plaats aan Wojtowicz. Koplopers Dominique Kraan en András Király nemen iets afstand van de strijdende groep daarachter. Dekker, De Wit, Langeveld en Wojtowicz geven elkaar helemaal niets cadeau.

Het is duidelijk dat de slotfase weer spectaculair gaat worden, zoals wij dit in deze cup de laatste jaren gewend zijn. Een groep van zes wagens komt weer bij elkaar en gaat onderling uitmaken wat de volgorde van de podiumplaatsen wordt.

  20210919-DTM-Assen-RB5138

In het wielspoor van Király profiteert Dekker van de slipstream en passeert een slingerende Kraan voor de tweede plaats. Driedik komen de wagens op de Ramshoek af. De naar de vierde plaats gestegen Langeveld probeert van alles om naar voren te komen maar kan niet aansluiten.

  EDFO -20210919- DTM Assen -EDFO1716

In de laatste Geert-Timmerbocht moet de strijd beslist worden. Een extra obstakel daarbij is dat de kopgroep in rap tempo inloopt op Fred Blok, die op een ronde gezet gaat worden. Király moet het onderspit delven nadat zowel Dominique Kraan als Marcel Dekker door de situatie gedwongen worden de Geert Timmerbocht af te snijden. Blok stuurt zijn Mazda naast de baan om het geweld achter hem voorbij te laten en Kraan wint deze hectische race voor Dekker en Király.

Niels Langeveld kon zijn poleposition niet omzetten in een zege. Hij heeft het lastig met het hoge niveau van nationaal autoracen in deze cup en valt net buiten het podium. Laurens de Wit wordt vijfde met Wojtowicz vlak achter hem. Simon Sikhart wordt knap zevende voor Wouter Jansen, Sam van Norel en Berry van Elk.

  EDFO -20210919- DTM Assen - S4A5965


Na de race wordt de laatste ronde door de wedstrijdleiding onderzocht en de inhaalactie van Dekker op Kraan wordt beoordeelt. Conclusie is dat Kraan zonder een klein tikje van Dekker de chicane wel gehaald zou hebben en daardoor wordt Dekker één positie teruggezet. Daarmee is de definitieve uitslag dat Dominique Kraan deze tweede race wint, András Király wordt tweede en Marcel Dekker derde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet