Mazda MX-5 Cup

Marcel Dekker wint spectaculaire eerste race op Assen

EDFO -20210918- DTM Assen -EDFO0306

Vrijwel elke ronde kwam er een andere koploper over start-finish en tot op de laatste meter was onmogelijk te voorspellen wie deze prachtige strijd ging winnen. Uiteindelijk kwam Marcel Dekker na een 16 ronden durend gevecht als eerste over de meet en Niels Langeveld als tweede. András Király maakt het podium compleet. Als morgen ook de tweede race zo spannend wordt hebben de rijders en toeschouwers een fantastische DTM weekend!

Tekst en foto's: PR

Mazda MX-5 Cup DTM Assen 2021 Johan Vis Fotografie 8

Gastrijders Niels Langeveld en Laurens de Wit reden gisteren naar de snelste twee tijden in de kwalificatie. Zij starten de tweede Mazda MX-5 race vanaf de eerste startrij. Vanwege de reversed grid worden de eerste tien van de kwalificatie omgedraaid voor de startopstelling voor de eerste race van zaterdagochtend. Simon Sikhart, de jonge debutant uit Slowakije, mag daardoor tot zijn eigen verrassing vanaf de beste startplaats beginnen met naast hem Sam van Norel. Langeveld en De Wit staan gebroederlijk naast elkaar op de vijfde startrij en zijn er op gebrand om zo snel mogelijk naar voren te komen.

Tom Kuiper spint in de opwarmronde van de baan, maar kan gelukkig zijn weg weer vervolgen. Hij neemt zijn oorspronkelijke startplaats op de grid weer in en dat mag niet, waardoor hij 5 seconden tijdstraf krijgt na de race.

Mazda MX-5 Cup DTM Assen 2021 Johan Vis Fotografie 1

Sam van Norel heeft de beste start en gaat als eerste de Haarbocht in, gevolgd door Simon Sikhart, die echter al voor de Ruskenhoek wordt ingehaald door Marcel Dekker die een wereldstart kent. Ook Dominique Kraan spoedt zich naar voren en pakt de tweede plaats achter Marcel Dekker, die al snel de kop heeft overgenomen. Daarachter volgen de opstomende Niels Langeveld en Laurens de Wit. Driedik komen de wagens af op de Geert-Timmerbocht, waar Dominique Kraan de koppositie overneemt.

Mazda MX-5 Cup DTM Assen 2021 Johan Vis Fotografie 4

Het is een uitermate spannende beginfase waar door een kopgroep van vier wagens om elke centimeter asfalt wordt gestreden. András Király mengt zich even later bij deze groep. Niels Langeveld en Laurens de Wit veroveren de eerste twee plaatsen gevolgd door Dekker, Kraan en Király. Langeveld laat zich verrassen door De Wit die de kop overneemt, met Kraan en Dekker in zijn kielzog. Het is stuivertje wisselen in de kopgroep, geen ronde komen de rijders in dezelfde volgorde door. Kraan verdringt koploper De Wit, die op zijn beurt weer onder druk komt van Dekker, Langeveld en Király. Simon Sikhart sluit aan als zesde strijder in deze kopgroep. Het is duidelijk dat het publiek weer een ouderwets spannende wedstrijd voorgeschoteld krijgt.

Mazda MX-5 Cup DTM Assen 2021 Johan Vis Fotografie 6

De kopgroep van zes wagens wordt toch uit elkaar getrokken. Dekker en Király nemen een paar wagenlengtes afstand van Kraan en Langeveld met daarachter De Wit, Sikhart en Filip Wojtowicz die zich naar voren heeft gewerkt. Király wordt de nieuwe koploper, gevolgd door Dekker, maar ook Langeveld en Kraan hebben weer aansluiting gevonden. Daarachter ook een deurkruk aan deurkruk gevecht tussen Wojtowicz, Sikhart, De Wit en Berry van Elk.

EDFO -20210918- DTM Assen -EDFO0242

Aan de kop is het nog steeds Király die de hete adem van Dekker in zijn nek voelt. Kraan heeft Langeveld verstoten van de derde plaats. De beslissing valt in de laatste ronde in de Geert-Timmerbocht. Een kopgroep van vier wagen probeert vrijwel tegelijk door de bocht te komen. Dekker komt als eerste door, Kraan en Király rijden naast elkaar en Langeveld zit er kort achter.

EDFO -20210918- DTM Assen -EDFO0309

Kraan heeft zoveel snelheid dat hij niet meer bij kan sturen en daarmee wordt Király gedwongen de bocht af te snijden. Hij schiet rechtdoor en halveert een afzettingspaaltje. Zo wint Marcel Dekker deze uitermate spannende race, Niels Langeveld profiteerde van het incident tussen Király en Kraan en wordt tweede. Kraan komt als derde over de finish, maar wordt door de wedstrijdleiding twee posities teruggezet omdat hij Király van de baan gedrukt heeft. Daardoor wordt Király derde, debutant Simon Sikhart heel knap vierde en Kraan vijfde.

Mazda MX-5 Cup DTM Assen 2021 Johan Vis Fotografie 11

Laurens de Wit kon lang in de kopgroep meestrijden, maar moet zich uiteindelijk tevreden stellen met de zesde positie. Filip Wojtowicz passeert de finish als zevende en Berry van Elk wordt achtste. Debutant Matty Driessen van de Fontys Hogeschool wordt tiende. Een hele fraaie wedstrijd met respect voor elkaars materiaal, maar wat minder voor de track limits.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet