Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Niels Langeveld pakt de pole tijdens kwalificatie DTM Assen

EDFO -20210917- DTM Assen -EDFO9585

Alle Mazda MX-5's staan er weer spic en span bij na de clash van de vorige ontmoeting op TT Circuit Assen. Grootste slachtoffers Ronald van Loon, Filip Wojtowicz, Ivo van Ginneken en András Király beginnen weer met een strakke Mazda aan de kwalificatie, al heeft het voor deze coureurs en hun engineers wel wat voeten in aarde gehad.

Tekst en foto's: PR

EDFO -20210917- DTM Assen -EDFO9656


Király is met zijn monteurs de donderdagnacht tot half drie aan het sleutelen geweest en om zes uur ging de wekker alweer om de laatste puntjes op de i te zetten. Dat lukte, want in de vrije training ging het weer als vanouds. Ook de monteurs van Van Loon, Van Ginneken en Wojtowicz hebben er vele uren werk op zitten, gelukkig met een positieve afloop. Kees Rozema, die vorige keer vanaf pole startte en helaas in de eerste bocht zijn Waterloo zag, is er helaas niet bij dit weekend.

EDFO -20210917- DTM Assen -EDFO9676

Ontzettend goed nieuws is dat er zes nieuwe deelnemers meedoen tijdens het DTM event. Niels Langeveld, meervoudig kampioen in andere Europese topklassen, rijdt dit weekend mee in de Mazda MX-5 Cup en gaf meteen zijn visitekaartje af met de snelste tijd in de tweede vrije training. Wouter Jansen, Eddie van Dam, Matty Driessen, Laurens de Wit en Simon Sikhart staan ook te popelen om te kijken waar zij zich in dit altijd sterke veld kunnen kwalificeren. De Wit, al enkele jaren achtereen kampioen in de Ford Fiesta's, reed in de tweede training de vierde tijd en mag dus ook als kandidaat voor het inmiddels beroemde treintje aan kop gerekend worden.

De kwalificatie van de Mazda's is de laatste activiteit op de baan van de vrijdag. Filip Wojtowicz opent de kwalificatie met een 2:01, maar verrassend genoeg is het Tom Kuiper die als eerste onder de 2 minuten duikt. Dan gaat het rap en worden de seconden er af gesnoept. Dominique Kraan is de eerste die zijn rondetijd kwijt raakt in verband met het overschrijden van de track limits, maar zeker niet de laatste. In zijn derde ronde verbetert Kraan zich en pakt de koppositie over.

De poleposition is echter niet voor Kraan, want dan begint de strijd om de pole pas echt. In zijn derde ronde rijdt Niels Langeveld een 1:55.969 en daarmee is hij 29 duizendsten sneller dan Marcel Dekker. Laurens de Wit staat dan op p3 op 34 duizendste, het gaatje naar nummer vier Filip Wojtowicz is groter, de Belg volgt 0,780.

EDFO -20210917- DTM Assen -EDFO9524

In ronde 4 verbetert De Wit zich en pakt de tweede tijd op 0,433 van Langeveld die zich ook verbeterde in ronde 4. Dekker moet op de derde positie een halve seconde toegeven.

András Király komt er niet aan te pas op de tiende positie. Met nog 5 minuten te gaan stampt Király er dan toch een echt snelle ronde uit, maar niet voldoende voor de eerste startrij, hij wordt vierde. Daarmee drukt hij Kraan naar p5, Wojtowicz moet zich tevreden stellen met de zesde plek.

EDFO -20210917- DTM Assen -EDFO9600

Debutant Wouter Jansen rijdt knap naar de zevende tijd.

EDFO -20210917- DTM Assen -EDFO9517

De poleposition voor de eerste race is, vanwege de reversed grid van de top 10, voor debutant Simon Sikhart. De eerste race van de Mazda MX-5 Cup gaat van start op zaterdag 18 september om 9.25 uur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet