Supercar Challenge

Supercar Challenge: Bas Schouten verslaat Stan van Oord in kwalificatie op TT Circuit Assen

20210917 1RL03980

Max Aschoff was het aan zijn stand verplicht en pakte de overall poleposition met naast hem Alain Berg in zijn Norma. Nick Catsburg is de snelste in de GT divisie en troefde de snelle Porsche van Erol Ertan af. Pech voor klassementsleider Bob Herber, die er hard van afging tijdens de tweede vrije training en in de kwalificatie aan de kant moest blijven. In de Supersport 1 klopte alles voor Bas Schouten, die Stan van Oord, leider in de Supersport 1 divisie, keurig op een tweede plaats hield. In de Sport divisie reed Jack Hoekstra in de slotfase naar de snelste ronde en versloeg daarmee zijn Zilhouette collega Mark Wieringa.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De fraaie bolides van de Supercar Challenge, verdeeld over verschillende divisies, zijn weer teruggekeerd op het TT Circuit van Assen. Als omlijsting van de twee DTM wedstrijden begint het grote veld aan het einde van de vrijdagmiddag met hun gescheiden kwalificatie voor de twee races op zaterdag en zondag. Max Aschoff keert na een paar races afwezigheid weer terug op de baan met zijn Ginetta Nissan G58. De Duitser, met de op papier snelste bolide van het veld, moet nog wel erg wennen aan zijn hervonden snelheid in de eerste twee vrije trainingen. De Luxemburgse gymleraar Alain Berg was in de training met zijn Norma M20FC de snelste in de ochtend, gevolgd door de fraaie Koopman BMW M6 GT3 in handen van de ervaren Nicky Catsburg. Bob Herber stuurde zijn Lamborghini Super Trofeo naar een derde positie voor de naar snelheid zoekende Aschoff. In de tweede vrije training reden deze vier hoofdrolspelers opnieuw, maar in een andere volgorde, naar de snelste tijden. Catsburg was de snelste voor Aschoff, Berg en Herber, waarbij laatstgenoemde de vangrail bij het uitkomen van Strubben toucheerde en voor een code rood zorgde die de training meteen beëindigde.

IMG 1273


In de eerste sessie van de kwalificatie komen de prototypes en de GT divisie aan de beurt voor hun 20 minuten durende strijd tegen de chronometer. Koploper in de GT divisie Bob Herber komt na zijn heftige ontmoeting met de vangrail eerder op de dag niet meer op de baan. Max Aschoff knalt in de beginfase gelijk naar de eerste plaats, gevolgd door Alain Berg, Nick Catsburg en Erol Ertan met zijn Porsche 991 GT3 Cup. Ertan heeft er zin in en stoomt de volgende snelle ronde door naar de derde positie. Het is wachten op het Koopman Racing drietal met Catsburg, Hein Koopman en Peter Posavac.


20210917 1RL03915


Catsburg verdringt Ertan naar de vierde plaats en is nu de snelste in de GT divisie. Max Tubben heeft nog niet de echte snelheid gevonden en blijft met zijn BMW Z4 GT Silhouette daarachter hangen.


20210917 1RL03924


Max Aschoff is weer terug waar iedereen hem verwacht en pakt de poleposition voor Alain Berg en Nick Catsburg. Erol Ertan rijdt naar een mooie vierde plaats gevolgd door Peter Posavac, die met zijn BMW Z4 GT3 teambaas Koopman met een zelfde wagen terug verwijst naar de zesde plaats. Max Tubben komt er niet aan te pas en blijft zevende.

Na de 20 minuten durende kwalificatie zijn de Supersport 1 en 2 en de Sport divisie aan de beurt. Stan van Oord was tijdens de twee vrije trainingen met zijn Hyundai i30N al de snelste in de Supersport 1 divisie geweest.

20210917 2RL03950


Ook nu opent de Febo Racing coureur het bal met de snelste ronde, gevolgd door een verrassend rappe Bas Schouten, die één ronde later met zijn BMW E92 V8 zelfs de snelste tijd overneemt. Ook Marcel van de Maat komt naar voren en verdringt Robert van den Berg van de derde plaats.

20210917 1RL03948

In de Supersport 2 divisie is het zoals wel vaker in dit seizoen de Radical van Robin Greenhalgh die het snelste rond gaat voor Bernard Blaak met de Zilhouette. Mark Wieringa is de snelste in de Sport divisie voor zijn Zilhouette teamgenoten Jack Hoekstra en Wolter Zijlstra. Daarachter dringt Chris Voet met de Peugeot zich naar voren, maar weet het leidende trio nog niet te belagen.

In de slotfase veranderd er in de Supersport 1 divisie niets meer. Bas Schouten is de snelste voor Stan van Oord en Marcel van de Maat. Robin Greenhalgh is de beste in de Supersport 2. In de Sport divisie zijn er nog wel wat verschuivingen.

20210917 1RL03962


Jack Hoekstra pakt in de slotfase de snelste tijd over van Wieringa. Onze Zuiderbuur Chris Voet pakt nog een verdiende derde startpositie.

Morgen rond 17:50 uur start de eerste wedstrijd van een uur. Het belooft een spannende wedstrijd te worden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet