GT

GT Open: Beretta en Schandorff lopen uit in kampioenschap na weekend met zware regenval op Red Bull Ring

210911 StartR1GTOpen
Dertien auto's is geen groot veld, maar toch zorgden de GT Open-rijders voor spektakel

Het International GT Open begon afgelopen weekend aan de tweede helft van het seizoen na de zomerstop op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Stiermarken. Met dertien auto's groeide het veld vergeleken met Imola. De race van zeventig minuten op zaterdag werd na verwarring door de rode vlag die uitkwam voor een plotselinge bui, gewonnen door Michele Beretta en Frederik Schandorff (Vincenzo Sospiri Racing). Charlie Eastwood en Sam De Haan (TF Sport) bezorgden Aston Martin de eerste overwinning van 2021 in de race van zestig minuten op zondag.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Pro-Am-deelnemer Joe Osborne (Inception Racing) zette zijn McLaren op pole positie voor Race 1. Hij behield de leiding bij de start, terwijl achter hem Andy Soucek (Lechner Racing) de tweede plek verloor aan rivaal Beretta. De Haan vocht hard met Yuki Nemoto (Vincenzo Sospiri Racing) en Florian Scholze (AKM Motorsport) om P4 algemeen. Osborne reed een prima eerste stint en bouwde een gat op van iets meer dan twee seconden, voordat hij zijn auto overhandigde aan Nick Moss die na de pit stops een voorsprong had van vijftien seconden op Schandorff.

210911 MossOsborne
Moss die op de hielen gezeten wordt door de veel snellere Schandorff

Omdat Moss de amateurrijder was in die Pro-Am-combinatie, duurde het niet lang of Schandorff zat al achter hem. De Deen passeerde Moss, die nog wel aan de leiding van zijn klasse bleef. Met nog een kwartier te gaan, begon het te spetteren. De regen zette lange tijd niet door, maar toch waagde Nemoto's teamgenoot Baptiste Moulin de gok om vanaf P4 de slicks om te wisselen naar regenbanden. Een ronde later kwam Souceks teamgenoot Al Faisal Al Zubair binnen voor natweerbanden, maar het Porsche-team had een pit stop die eeuwen leek te duren.

210911 RegenFinish
Coureurs lopen terug naar hun teams na een ontzettende nat einde van Race 1

Ineens openden de hemelsluizen zich volledig bij de Remus-haarspeldbocht. Schandorff aquaplaneerden de grindbak in samen met Eastwood, Moss, Scholze, Karol Basz (Olimp Racing) en Adam Carroll (Balfe Motorsport)! De marshals zwaaiden met de rode vlaggen, omdat de helft van het veld van de baan schoot. Iedereen kon zonder schade de pitstraat bereiken, maar de race was afgelopen en na een boel verwarring over wie waar geklasseerd moest worden, werden Beretta en Schandorff als winnaars uitgeroepen voor Eastwood en De Haan. Pro-Am-winnaars Moss en Osborne maakten het podium af. Soucek en Al Zubair scoorden geen punten.

210912 EastwoodDeHaan
Niemand kon tippen aan de snelheid van Eastwood en De Haan in Race 2

Race 2 werd vanaf pole positie gewonnen door Eastwood en De Haan met een voorsprong van bijna tien seconden op Moulin en Nemoto. In de laatste ronde passeerde Bastian, die samen met Scholze in de Pro-Am-klasse zegevierde, Beretta voor een plek op het algemene podium. Soucek en Al Zubair kwamen niet verder dan een achtste plaats na een plotselinge klapband voor de Spanjaard. Stanisław Jedliński en Krystian Korzeniowski maakten een relatief gemakkelijk weekend mee. Als enige Am-klasse deelnemers hoefde het Poolse duo slechts te finishen om in de klasse te winnen en dat deden ze op beide dagen.

210912 BastianScholze
Een uitstekende stint van Bastian resulteerde in een tweede overwinning in de Pro-Am-klasse voor AKM Motorsport

Door de problemen van Lechner Racing hebben Beretta en Schandorff hun voorsprong in het kampioenschap vergroot naar 24 punten. Met een tweede en vierde positie hebben Brendan Iribe en Ollie Millroy (Inception Racing) nog steeds een comfortabele leiding op Jens Reno Møller en Marcus Påverud (Reno Racing) in de tussenstand van de Pro-Am-klasse. Het International GT Open zal op 25 en 26 september terugkeren naar Italië voor twee races op Monza.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet