GT

British GT: Onslow-Cole/Tse en Igoe/Keen delen zeges in wisselende omstandigheden op Oulton Park

210912 StartR2

Met twee races van ieder een uur speelde Oulton Park Circuit afgelopen zondag gastheer van het een na laatste weekend van het Intelligent Money British GT Championship. Race 1 werd verreden op een droge baan en werd gewonnen door gastrijders Tom Onslow-Cole en Kevin Tse (Ram Racing) na een strijd met de Bentley van Paddock Motorsport. Het regende hard voor Race 2 en Michael Igoe en Phil Keen (WPI Motorsport) pakten hun tweede zege van het seizoen. Yelmer Buurman (Ram Racing) moest het doen met een zesde en derde plaats in de GT3-Pro-Am-klasse. Will Burns en Gus Burton (Century Motorsport) schreven de GT4-titel op hun naam.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Kelvin Fletcher (Paddock Motorsport) mocht de ochtendrace vanaf pole positie aanvangen en hij behield de leiding voor Tse. Morgan Tillbrook (Enduro Motorsport) startte vanaf de derde plek, maar hij spinde van de baan bij de Cascades-bocht. Igoe kon hem ternauwernood ontwijken en na een sprong in het gras kwam hij achter Leo Machitski (Barwell Motorsport) terecht op P5. Terwijl Fletcher en Tse vochten om de eerste positie, raakten GT4-deelnemers John Ferguson (Toyota Gazoo Racing UK) en Dave Whitmore (Ciceley Motorsport) elkaar. Alsof het een herhaling was van de Grand Prix van België in 2000 met het beroemde moment tussen Mika Häkkinen en Michael Schumacher, pakte Tse de leiding af van Fletcher tussen de spinnende Toyota Supra en Mercedes-AMG door.

210912 OnslowColeTse
Debutant Tse uit Macau won Race 1 samen met Onslow-Cole

Na de rijderswissels kwam Onslow-Cole als eerste de pitstraat uit voor Sam Neary (Abba Racing) en Fletchers teamgenoot Martin Plowman. Dennis Lind, die de Lamborghini met Machitski deelde, lag vierde en was veel sneller dan Plowman. Al gauw passeerde de Deen de Bentley. Neary kwam hij niet voorbij en dus finishten Silver-Am-klasse winnaars Richard en Sam Neary voor Lind en Machitski. Onslow-Cole en Tse profiteerden van de strijd achter hen om de overwinning te verzekeren. Buurman en Ian Loggie kwamen als zevende in de GT3-Pro-Am-klasse over de streep, maar werden geklasseerd als zesde na een straf van dertig seconden voor Fletcher en Plowman.

210912 TophamTurner
Topham en Turner vergrootten het gat in het GT4-Pro-Am-kampioenschap naar Halstead en Stanley met nog een zege

In de GT4-categorie domineerden Pro-Am-klasse winnaars Matt Topham en Darren Turner (Newbridge Motorsport). Burns & Burton en Sennan Fielding & Richard Williams (Steller Motorsport), de top twee in de Silver Cup, maakten het podium af. Andrew Gordon-Colebrooke (Century Motorsport) schakelde zichzelf uit door een crash met Jack Brown (Balfe Motorsport), waardoor Burns en Burton slechts nog een puntje nodig hadden om de titel in de GT4-categorie te verzilveren.

210912 LindMachitski
Lind en Machitski gaan met 13,5 punten voorsprong op Buurman en Loggie naar Donington

UITSLAG RACE 1

Scott Malvern (Team Parker Racing) had pole positie voor de race in de middag die in zware regen werd verreden. Hij en Nick Jones hadden een nogal ongelukkig seizoen tot nu toe met hun blauw-zwarte Porsche, dus een plek op de voorste startrij deed het team goed. Malvern hield vast aan de eerste positie voor de Lamborghini's van Barwell Motorsport-teamgenoten Lind en Sandy Mitchell. De laatstgenoemde maakte goed gebruik van het verkeer om Lind te passeren. Onslow-Cole stond vast in de grindbak in Island Bend en dat zorgde voor een neutralisatie.

210912 IgoeKeen
Igoe en Keen waren sterk in de ontzettend natte omstandigheden

Tijdens de Safety Car-periode werden de verplichte pit stops uitgevoerd, waar Loggie als beste uit leek te komen voor Igoe, Jones, Mitchells teamgenoot Adam Balon, Tillbrook en Machitski. Loggie leidde de herstart, maar hij kreeg een drive-through penalty, omdat hij iets fout had gedaan in de pitstraat, waardoor hij terugviel naar P6. Dit gaf de zege aan Igoe en Keen voor Balon en Mitchell. Loggie kwam knap terug naar P3, dus toch nog een podium voor Buurman. De Neary's wonnen wederom in de Silver-Am-klasse, ondanks een spin van Richard.

210912 BurnsBurton
Burns en Burton waren onverslaanbaar met hun BMW M4 GT4

In de GT4-categorie verloor Turner meteen de eerste plek aan Jamie Caroline (Toyota Gazoo Racing UK) bij de start van de race. Team Rocket RJN-teamgenoten James Kell en Michaël Benyahia kregen de leiding in handen na de pit stops. De twee McLaren-rijders raakten elkaar in de strijd om de overwinning, waardoor Burns ontzettend snel dichterbij kon komen in de slotfase om vervolgens beiden te passeren. Die zege zorgde ervoor dat Burns en Burton niet alleen kampioen zijn in de GT4-categorie algemeen, maar ook in de Silver Cup. Charlie Robertson en Mark Sansom (Assetto Motorsport) zorgden voor de eerste overwinning in de Pro-Am-klasse voor de nieuwe Ginetta G56.

UITSLAG RACE 2


210912 BuurmanLoggie
We moeten meer dan een maand wachten om erachter te komen of het Buurman gaat lukken om Lind en Machitski te verslaan

Met een twee-uurs race op Donington Park op 17 oktober zullen het algemene GT3-kampioenschap en de titel in de GT3-Pro-Am-klasse van het Intelligent Money British GT Championship beslist worden, waar Yelmer Buurman in beiden nog een kans maakt. Hij en Loggie liggen een aantal punten achter Lind en Machitski. Ook in de GT4-Pro-Am-klasse maken vier rijdersduo's nog kans.

KAMPIOENSCHAPSSTANDEN
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet