IndyCar

IndyCar: Foutloze VeeKay blijft onbeloond na strategische pech

actie-rinus-1


Hij zette geen wiel verkeerd, maar desalniettemin moet Rinus 'VeeKay' van Kalmthout na de veertiende race van het NTT INDYCAR Series-seizoen 2021 genoegen nemen met een zeventiende plaats. De 21-jarige Nederlander had in Portland pech met de ongelukkige timing van een neutralisatie.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


Op de korte, krappe Portland International Raceway in Portland, Oregon werd het seizoensafsluitende drieluik aan de westkust van de Verenigde Staten geopend. In het tweedaagse raceweekend kwam VeeKay, rijder van het team Ed Carpenter Racing, moeizaam uit de startblokken. Tot overmaat van ramp moest de jongeling die zaterdag zijn 21ste verjaardag vierde een Chevrolet-motor wisselen. De Nederlander werd genoodzaakt om vanaf de vijfentwintigste plaats te starten.

Daarvandaan toonde VeeKay andermaal zijn racegogme door bij een chaotische start van de Grand Prix of Portland uit de problemen te blijven. De inwoner van Fort Lauderdale, Florida, passeerde in de eerste bochtencombinatie liefst negen tegenstanders, om zo na de eerste ronde als veertiende door te komen. Dit werd zelfs P9 toen vijf tegenstanders werden gestraft wegens betrokkenheid aan de chaos. VeeKay kon zich in de eerste stint prima handhaven, om vanuit de voorhoede van de middenmoot zijn eerste pitstop te maken.

In een strategisch onderhoud op de Portland International Raceway bleek de timing van neutralisaties van vitaal belang voor wat betreft het scoren van een goed resultaat. Voor VeeKay pakte een van die neutralisaties verkeerd uit. De Rookie of the Year van het seizoen 2020 werd na 44 van de geplande 110 ronden naar binnen geroepen voor een tweede pitstop – acht ronden later werd de gele vlag getoond wegens een calamiteit op het circuit. Veel van VeeKays directe tegenstanders kregen zodoende een pitstop 'cadeau'.

rinus-actie-2


Vanaf dat moment was het pappen en nathouden voor VeeKay, die zich enkel kon beroepen op zijn foutloze stuurmanskunsten. Er werden ferme gevechten uitgevoerd in het middenveld, waarbij VeeKay meermaals zijn spierballen toonde en geregeld als winnaar uit de strijd naar voren kwam. Ondanks meer dan twintig maal een tegenstander te hebben gepasseerd, moest de ECR-coureur het bij het vallen van de finishvlag stellen met een zeventiende positie.

"Ik had graag een flesje champagne geproefd als verjaardagscadeau, maar dat moeten we maar doorschuiven naar volgende week of die week erop", sprak VeeKay vanuit Portland met gevoel voor humor. "Het klinkt gek voor iemand die als zeventiende finisht, maar ik had vandaag oprecht een goede pace. De start was fantastisch en nadien kon ik met vrijwel iedereen het gevecht aangaan".

"Dat ik niet in de top tien ben gefinisht, zit 'm in de timing van de cautions. Vooral de tweede neutralisatie viel ontzettend ongunstig. Ik was net binnen geweest voor een pitstop, toen de rest nog moest. De concurrenten kregen allemaal een gratis pitstop. Wat betreft de afstelling hadden we wellicht iets meer downforce kunnen laten staan, want wat betreft de bandenslijtage ging het net een beetje te vlug".

rinus-actie-3


"Mijn race ging verder prima en ik deed exact wat mij werd gevraagd. Ik ben ervan overtuigd dat ik zonder yellows ruim in de top tien was geëindigd, maar het mocht vandaag niet zo zijn. Ik baal ervan dat ik weer genoegen moet nemen met een plaats buiten de top tien, maar ik weet dat er met mijn tempo niets mis is. Daarom heb ik ontzettend veel zin in het komende raceweekend op Laguna Seca, wat één van mijn favoriete circuits op de kalender is!", besluit VeeKay strijdvaardig.

Na veertien van de zestien wedstrijden in het NTT INYDCAR Series-seizoen 2021 heeft VeeKay, die aan dertien van die veertien races deelnam, 291 punten verzameld. Dankzij dat subtotaal bezet de Nederlander momenteel de twaalfde plaats in de tussenstand van het IndyCar-klassement.

De voorlaatste IndyCar-wedstrijd van dit seizoen vindt komende zondag 19 september plaats op de legendarische WeatherTech Raceway Laguna Seca. VeeKay won op dat circuit tot dusver elke race (twee stuks) waaraan hij deelnam. De start van de Firestone Grand Prix of Monterey zal plaatsvinden rond 21.30 uur Nederlandse tijd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet