Sportscars

Sportscars: Winst Albuquerque/Taylor, Van der Zande/Magnussen tweede na spectaculair slot Laguna Seca

210913 IMSA Taylor Albu win
Winst voor Ricky Taylor en Filipe Albuquerque

Na een start van pole-position schreven Ricky Taylor en Filipe Albuquerque met de Konica Minolta-WTR-Acura de race voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op Laguna Seca op hun naam. Daarmee vergrootte het Amerikaans-Portugese duo de voorsprong als leiders in de tussenstand van het kampioenschap. Renger van der Zande zorgde – niet voor het eerst op Laguna Seca! – weer eens voor spektakel in de slotfase door Felipe Nasr in de Whelen-Action Express-Cadillac DPi te passeren en zo de tweede plaats voor zichzelf en Kevin Magnussen met de Chip Ganassi Racing-Cadillac te veroveren. De winst in LMP2 was voor het PR1/Mathiasen Motorsport-team met Ben Keating en Mikkel Jensen. In GTLM won (uiteraard) een Corvette, maar ditmaal was het de nummer 4 met Tommy Milner en Nick Tandy. De GTD-zege ging naar Pfaff Motorsports met Laurens Vanthoor en Zach Robichon in de Porsche 911 GT3 R.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Dat de Acura's in de race van twee uur en 40 minuten het tempo bepaalden, lag gezien het verloop van de trainingen in de lijn der verwachting. De Meyer Shank Racing-Acura van Olivier Pla en Dane Cameron reed het grootste deel van de race aan de leiding, maar doordat Pla zijn laatste tankstop eerder had gemaakt, moest hij in de slotfase van de race brandstof sparen, waarop Ricky Taylor, die tien minuten later gestopt was, in het laatste halfuur de leiding kon overnemen. Vervolgens reed Taylor de overwinning naar huis, voor hemzelf en Albuquerque de derde zege van het seizoen.

210913 Zande Nasr
Renger van der Zande hier nog achter Felipe Nasr in de slotfase

Om de tweede plaats ontspon zich een spannend gevecht tussen Renger van der Zande in de Ganassi-Cadillac en Felipe Nasr in de Action Express-Cadillac. Van der Zande plaatste drie ronden voor het einde in bocht twee en drie de beslissende aanval en passeerde de Braziliaan. "We raakten elkaar twee, drie keer. Ik heb met Nasr al mooie gevechten gehad, deze was wel op de limiet", zei Van der Zande tegen de collega's van Sportscar365.com. "Ik moest ervoor gaan, ik had echt het gevoel dat ik sneller was. Het was laat in de race en voor mijn gevoel was dit het juiste tijdstip." Nasr had, uiteraard, een andere visie, zo zei hij tegen de Amerikaanse website: "We werden door de nummer 01 (de Ganassi-Cadillac, red.) eraf gereden op een manier waarop je geen andere auto's moet inhalen, door ze te raken en ze van de baan te rijden." De wedstrijdleiding ondernam echter geen actie naar aanleiding van de situatie, waardoor de tweede plaats van Van der Zande en Magnussen en de derde plaats voor Nasr en Derani bevestigd werden. De lange tijd leidende Meyer Shank-Acura eindigde als vierde.

210913 IMSA Keating
Ben Keating en Mikkel Jensen wonnen de LMP2-klasse

In LMP2 domineerden Ben Keating en Mikkel Jensen met de PR1/Mathiasen Motorsport-Oreca en wonnen voor de derde keer dit seizoen na Sebring en de Watkins Glen 240 hun klasse. In de strijd om de tweede plaats raakten Gabriel Aubry in de Tower Motorsport-Oreca en Ryan Dalziel in de Era-Oreca in de laatste ronde met elkaar in botsing, waardoor Dalziel zijn positie kwijtraakte en Aubry als tweede eindigde.

210913 IMSA Tandy
Voor het eerst sinds 2014 won Corvette weer eens op Laguna Seca

In GTLM ging de winst naar het Corvette-duo Nick Tandy en Tommy Milner, die voor de eerste Corvette-overwinning op Laguna Seca sinds 2014 zorgden. Bij de laatste reeks pitstops kon Tandy de leiding overnemen van António García met de nummer 3-Corvette. Voor de nummer 4 was het de eerste zege sinds Sebring in juli vorig jaar en voor Tandy was het de eerste overwinning met Corvette.

210913 IMSA Vanthoor
GTD-winst voor Laurens Vanthoor en Zach Robichon in de Pfaff-Porsche

Ook in de GTD-klasse waren de laatste pitstops beslissend in de strijd om de zege. Hier nam Laurens Vanthoor in de Pfaff-Porsche de leiding over van de Turner-BMW van Bill Auberlen, die bij de stop relatief veel tijd verloor. Daarmee was voor Vanthoor en zijn teamgenoot Zach Robichon de weg naar de overwinning vrij, de tweede zege op rij na het succes op Road America van ruim een maand geleden. De tweede plaats was voor Bryan Sellers en Madison Snow in de Paul Miller-Lamborghini, de Wright-Porsche met Patrick Long en Trent Hindman eindigde als derde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet