TCR Series

TCR Europe: Dubbelslag voor Mikel Azcona. Podium voor Niels Langeveld

2021 TCR Europe Nurburgring Race 2 96 Mikel Azcona 56


Een dubbelslag voor de Spaanse Cupra coureur Mikel Azcona die met zijn twee overwinningen op de Nürburgring, naar zijn vijfde zege van dit seizoen reed. Ook een ijzersterk optreden van Niels Langeveld die na een fraaie derde tijd in de kwalificatie uiteindelijk met een derde en vierde positie in beide races zijn positie in het kampioenschap verbeterde. Ook Tom Coronel kwam in de eerste wedstrijd prima voor de dag met een vijfde positie. Na deze eerste race vertrok Coronel weer terug naar Zandvoort om op zijn enthousiaste manier, met een lach en een traan, commentaar te geven op de overwinning van Max Verstappen. Mikel Azcona vergrootte zijn voorsprong voor de rijderstitel naar 37 punten op Franco Girolami. Langeveld steeg naar de derde positie en heeft 51 punten achterstand op Girolami. Met nog twee weekenden te racen zijn er nog 180 punten te verdelen en is alles nog mogelijk.

Tekst: Gerrie Hoekstra en PR
Foto's: PR

De vijfde ronde van TCR Europe werd verreden op de Nürburgring en steeds meer laat Niels Langeveld zien, waartoe hij in staat is. Tijdens de trainingen werden er de juiste stappen in de setup gezet in zijn Hyundai Elantra N TCR samen met zijn team Sébastien Loeb Racing. Dit leidde tot een goede basis voor de kwalificatie, want er was veel vertrouwen en balans in de auto. ''Eindelijk een vlekkeloos verlopen vrije trainingen en ook de kwalificatie ging super. Het enige minpunt was dat ik slechts 0,089 tekort kwam voor pole-position en uiteindelijk slechts derde stond.''

2021-2021 Nurburgring Race 1---2021 TCR Europe Nurburgring Race 1 10 Niels Langeveld 18


Tijdens de eerste race was Langeveld perfect weg en zat aan de buitenkant in bocht één. Hierbij werd hij door de Spanjaard Isidro Callejas iets naar buiten geduwd waardoor hij een plek aan Azcona verloor maar wel Callejas voorbij ging. Vervolgens kon Langeveld alleen maar de top twee volgen en tot een aanval kwam het niet. ''De start was tot nu toe de beste van het seizoen. Na de eerste paar bochten bleef ik op de derde plaats steken. De balans was in het begin uitstekend maar gedurende de race zakte de snelheid vanwege meer onderstuur in de auto. Ik kon daardoor de top twee niet aanvallen en moest zelfs een beetje tijd toegeven. Uiteindelijk was ik erg tevreden met de derde plaats.''

2021-2021 Nurburgring Race 1---2021 TCR Europe Nurburgring Race 1 10 Niels Langeveld 48

In race 2 moest Langeveld vanwege de reversed grid vanaf een achtste plek starten. Ook hier kwam Langeveld goed weg maar kwam bij bocht drie in het gedrang terecht waardoor hij niet kon profiteren van zijn goede start. Het werd een prachtig gevecht op de baan waarin Langeveld plek voor plek naar voren vocht en uiteindelijk als vijfde over de finish kwam. Na een tijdstraf van Clairet werd Langeveld zelfs nog vierde. ''Het was jammer dat ik geen posities kon winnen na de start. Daardoor moest ik even in de wachtkamer en was het een zwaar gevecht om plekken te winnen. Toch kan ik tevreden terugkijken op deze wedstrijd."

Door deze derde en vierde plaats is Langeveld gestegen naar een derde plaats in het algemeen klassement en heeft deze nu stevig in handen. Voor Monza zal alles uit de kast gehaald moeten worden om een goed resultaat te behalen, want door zijn resultaat in Duitsland heeft Langeveld 60kg succesballast aan boord van zijn Hyundai Elantra N TCR gekregen.

2021 TCR Europe Nurburgring Race 1 32 Tom Coronel 42

Veel kilometers voor Tom Coronel
Het was "double duty" dit weekeinde voor Tom Coronel met enerzijds het vijfde evenement van de TCR Europe Series op de Nürburgring, waaraan hij deelnam met de Audi RS 3 LMS in DHL-kleuren van het Belgische team Comtoyou Racing en anderzijds natuurlijk de Formule 1-Grand Prix op CM.com Circuit Zandvoort, waar hij ook vele activiteiten had. "Ik heb heel wat kilometers gemaakt, allemaal zelf gereden", zei Coronel, die de zaterdagsrace op de Nürburgring als vijfde en beste Audi-rijder afsloot. "Dat waren waardevolle punten, maar natuurlijk wilde ik ook de Formule 1 op Zandvoort niet missen.

Voor Tom Coronel betekende het feit dat het raceweekeinde op de Nürburgring samenviel met de Formule 1-Grand Prix op Zandvoort dat hij een aantal malen tussen Duitsland en Nederland moest pendelen. "Donderdag al het Formule 1 Café en op vrijdag ook, maar op vrijdag ook al de vrije trainingen op de Nürburgring", vertelde hij. "Op vrijdag al om vijf uur in de ochtend vertrokken naar de Nürburgring. De vrije trainingen gingen goed, we eindigden als vierde en vijfde. Vervolgens weer terug naar Nederland voor het Formule 1 Café in Huis ter Duin en toen weer naar de Nürburgring, zaterdagochtend de kwalificatie met de tweede tijd in Q1 en de zesde tijd in Q2. Daarmee startte ik als zesde en snelste Audi-rijder. Ik had gedacht dat we misschien nog iets verder naar voren hadden kunnen staan, maar het bleek dat de Audi's hier een klein beetje snelheid misten."

 JFBE4752

In de race kwam Coronel goed weg. "Voor me waren ze hard aan het vechten, maar ik kon niet helemaal aanhaken", berichtte hij naderhand. "Uiteindelijk maakte Callejas, die vanaf de pole-position gestart was, in de slotronde een foutje waarbij zijn wielen blokkeerden. Daardoor kon ik in de Dunlop-bocht binnendoor om hem in te halen en zo kwam ik uiteindelijk als vijfde over de eindstreep.

Vervolgens gelijk in de camper gestapt, terug naar Nederland, waar ik op Schiphol op zaterdagavond een presentatie gaf voor DHL en op zondagochtend in de strandtent in Zandvoort opnieuw." Zijn activiteiten in Zandvoort betekende dat Coronel de tweede race van de TCR Europe Series op de Nürburgring liet schieten. "Zo'n historisch moment op Zandvoort, daar wou ik natuurlijk bij zijn. Op zondag was ik de hele dag op het circuit bezig voor Ziggo, ondermeer met de voor- en nabeschouwingen vanuit de paddock, samen met Robert Doornbos en Rob Kamphues. Dit Formule 1-weekeinde wou ik voor geen goud missen, zeker nadat Max naar de winst reed." De volgende twee races van de TCR Europe Series worden op 25 en 26 september verreden op Monza.

2021 TCR Europe Nurburgring Race 1 Podium 59


Uitslag Race 1

Uitslag Race 2

Stand

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet