GT

GT World Challenge Europe Sprint: Vanthoor en Weerts kampioen na verrassingen in slotfases op Brands Hatch en Breukers pakt podium

210829 VanthoorWeertsKampioen
Voor het tweede seizoen op rij zijn Vanthoor en Weerts kampioen in de Sprint Cup

In de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS werden deze zondag twee races van ieder een uur verreden op Brands Hatch. Net als vorig jaar hebben Dries Vanthoor en Charles Weerts (Team WRT) de titel gepakt en dat met zelfs nog een raceweekend te gaan. Race 1 eindigde op controversiële wijze na contact tussen Raffaele Marciello (AKKA ASP) en Oliver Wilkinson (JOTA). Marciello's teamgenoot Timur Boguslavskiy reed in de laatste ronde van Race 2 aan de leiding, maar door pech kreeg Luca Stolz (Toksport WRT) de overwinning in handen. Rik Breukers (Madpanda Motorsport) scoorde een podium in de Silver Cup.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Ben Barnicoat (JOTA) zette de beste rondetijd neer in de eerste kwalificatie, maar de McLaren-rijder kreeg een gridstraf van twee plekken voor teveel slingeren. Boguslavskiy ving daarom Race 1 aan vanaf pole positie. Bij Breukers zat de snelheid er wel in, maar het geluk was niet aan zijn zijde: "De kwalificatie viel wel enorm tegen. In de tweede vrije training hadden we namelijk de tweede snelste tijd overall en de snelste tijd in de Silver-klasse. Toen in Q1, de eerste kwalificatie, werd mijn teamgenoot [Ezequiel Pérez Companc] geblockt in zijn snelste ronde, anders hadden we op overall pole gestaan en dat zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn geweest. Hij heeft wel de snelste theoretische tijd van alle auto's in de kwalificatie gehad, maar ja, helaas doordat hij geblockt werd in zijn rondje in de laatste bocht, hebben we pole misgelopen en moesten we zelfs helemaal op P9 starten en dat was de vijfde plek in de Silver-klasse."

210828 Breukers
Ondanks een teleurstellende kwalificatie pakte Breukers toch een welverdiend podium in Race 1

Bij de start behield Boguslavskiy de leiding door Paddock Hill Bend. Achter hem passeerden Barnicoat en Stolz de Audi van Weerts. Barnicoat pakte vervolgens de eerste plek met een geweldige inhaalactie op Boguslavskiy aan de buitenkant van de Hawthorns-bocht en zou in de openingsstint een gat slaan van meer dan zestien seconden. Ricardo Feller (Emil Frey Racing) verloor de leiding in de Silver Cup aan Pierre-Alexandre Jean (CMR), maar de Zwitser vocht zich terug net voor de verplichte rijderwissels.

210829 VanthoorWeerts
Vanthoor en Weerts bleven uit de problemen op weg naar de zege op zondagochtend

JOTA bleef op de eerste positie met nu Wilkinson achter het stuur van hun McLaren, maar het team had geen goede pit stop. Wilkinsons voorsprong op Marciello was minder dan zeven seconden. Marciello reed het gat dicht en zat direct achterop Wilkinson met nog tien minuten te gaan, maar het lukte de Italiaan niet om er voorbij te gaan. Vanthoor begon zich vervolgens te bemoeien met het gevecht om de leiding. In de laatste minuten gingen Wilkinson en Marciello zij-aan-zij door de Dingle Dell-bocht, terwijl ze Giorgio Roda (SKY – Tempesta Racing) op een ronde zetten en ze raakten elkaar. Wilkinson werd naar links gekatapulteerd, crashte hard en vloog over de muur het bos in. Op miraculeuze wijze stapte de Brit meteen ongedeerd uit de zwaar beschadigde McLaren.

210829 Wilkinson
Het is een wonder dat Wilkinson zelf ongedeerd uit zijn McLaren kwam

Marciello kwam als eerste over de finish achter de Safety Car, maar kreeg een tijdstraf van veertig seconden voor het veroorzaken van het ongeluk. Vanthoor en Weerts kregen de zege in hun schoot geworpen. Feller en Alex Fontana verloren hun Silver Cup-overwinning, nadat hun pit crew de controle was kwijtgeraakt over een van hun banden. Frank Bird en Ryuichiro Tomita (Team WRT) wonnen voor de tweede race achter elkaar in de klasse voor Breukers en Pérez Companc.

210829 BirdTomita
Een straf voor Feller en Fontana betekende zege in de Silver Cup voor Bird en Tomita

"Ik denk dat we erg tevreden mogen zijn", vertelde Breukers over Race 1. "We zijn gefinisht op P2 in de Silver-klasse en P5 overall. Zeker als je dan kijkt dat we na de start elfde lagen en op dit circuit kan je heel moeilijk inhalen, dus voor ons een heel prima resultaat. We hebben een mooie pit stop gemaakt en we hebben ook nog ingehaald op de baan, dus van P5 naar P2 in de klasse. Na de start lagen we zelfs eventjes zevende in de klasse. We zijn over het algemeen heel tevreden."

UITSLAG RACE 1

210829 Breukers
Breukers ligt nu vierde in de puntenstand van de Silver Cup in het algemene GT World Challenge Europe-klassement

Bij de start van Race 2 bleef de top vijf onveranderd met Marciello vooraan die vanaf pole positie de race begon voor Maro Engel (Toksport WRT), Vanthoor, Jules Gounon (AKKA ASP) en Silver Cup-leider Óscar Tunjo (Toksport WRT). Achterin het veld spinde Benja Hites (Rinaldi Racing) na een tik van Ferrari-merkgenoot Andrea Bertolini (AF Corse) en Adam Christodoulou (Ram Racing) werd geraakt door Arthur Rougier (Emil Frey Racing) in de Clark Curve en kwam vast te staan in de grindbak. Ook Klaus Bachler (Allied-Racing) en Mattia Drudi (Attempto Racing) kwamen elkaar tegen en liepen een beetje schade op.

210829 EngelStolz
Engel en Stolz wonnen Race 2, hun tweede overwinning van het Sprint Cup-seizoen

Na een korte Safety Car-periode reed Marciello weg van Engel en Vanthoor. Boguslavskiy nam de eerste plek over na de rijderswissel en vervolgens kwamen Stolz en Weerts juist weer dichterbij. De Rus hield beiden achter zich en leek op weg naar zijn eerste zege van het seizoen samen met Marciello. De Mercedes-AMG-rijder liep echter een lekke band op in de laatste ronde! Stolz ging aan hem voorbij voor de overwinning. Vanthoor en Weerts finishten als tweede voor Gounon en Petru Răzvan Umbrărescu. Boguslavskiy, met een velg eraf vallend en al, werd nog als zesde geklasseerd.

210829 PuhakkaTunjo
Dubbel blijdschap voor Toksport WRT met ook zege in de Silver Cup in Race 2

Juuso Puhakka en Tunjo wonnen voor het eerst in de Silver Cup sinds Magny-Cours vorig jaar door Bird en Tomita achter zich te houden. Breukers en Pérez Companc moesten het doen met een zevende positie na een inhaalrace. De Nederlander vertelt hoe Race 2 voor hem verliep: "We moesten wat verder achteraan starten. Bij de start remde de Lamborghini [voor mij] enorm hard, waardoor we zelfs bijna even op de allerlaatste plek lagen, dat is P27. Toch na de eerste ronde door alle chaos terug kunnen klimmen naar P21 en uiteindelijk van daar nog iets meer naar voren geschoven. En aan het einde van de race zijn we als zestiende gefinisht en zevende in de klasse. Het is niet helemaal wat we wilden, maar ik denk dat we het beste ervan hebben gemaakt en omdat inhalen hier gewoon zo extreem moeilijk is, moet je ook een beetje geluk hebben met verkeer, waar je start, hoe de kwalificatie verloopt... En dat hadden we helaas niet. Dus ik denk dat we over het algemeen wel tevreden kunnen zijn met wat we hier hebben laten zien dit weekend. Maar wel jammer aan de andere kant, omdat we weten dat er veel meer inzat. We kijken in ieder geval uit naar volgend weekend."

210829 ChavesRamos
Chaves en Ramos moesten hard vechten om beide races te winnen in de Pro-Am Cup

In de Pro-Am Cup werden beide races op Brands Hatch gewonnen door de Lamborghini van Portugees duo Henrique Chaves en Miguel Ramos (Barwell Motorsport). Zij nemen dan ook de leiding over in de puntenstand van de klasse. Vanthoor en Weerts hoefden in de tweede race alleen maar op het podium te finishen om de titel veilig te stellen. Ze zijn de eerste coureurs in de geschiedenis van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS om voor de tweede maal het algemene rijderskampioenschap op hun naam te schrijven.

UITSLAG RACE 2

De seizoensfinale van de Sprint Cup zal plaatsvinden op 25 en 26 september op Circuit Ricardo Tormo nabij Valencia in Spanje, maar eerst maken de Endurance Cup-deelnemers zich klaar voor de drie-uurs race op de Nürburgring volgend weekend op 5 september.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet