Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Verstappen pakt pole op kletsnat Spa, glansrollen voor Russell en Norris

SI202108280481 news

In een flink natte kwalificatiesessie op Spa heeft Max Verstappen een belangrijkste eerste steen gelegd voor een zege in de GP van België. De Nederlander zette zijn Red Bull op pole, met drie tienden voorsprong op de totaal verrassende George Russell. De Williams zat er in alle kwalificatieparten goed bij en hield in Q3 met een verbazingwekkende ronde Lewis Hamilton van de eerste rij af. Lando Norris was de ster van Q1 en Q2 en een duidelijke kandidaat voor de pole totdat hij aan het begin van Q3 er hard afging op de Raidillon. De Brit kwalificeerde zich daardoor slechts als tiende en zal waarschijnlijk vanuit de pits moeten starten. Zijn teamgenoot Daniel Ricciardo maakte iets goed voor McLaren door een vierde tijd te noteren, vóór Vettel en Gasly.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Red Bull Racing, Mercedes AMG F1

De kwalificatie kwam iets later op gang dan de bedoeling was. Volgens het oordeel van Bernd Mayländer in de safety car was het circuit nog te nat om zelfs met full wets te rijden, maar vanaf 15.12 mochten de auto's dan toch naar buiten. Niet alle auto's gingen op full wets naar buiten, want Russell en Latifi durfden het aan op intermediates – een interessante keuze, want met 15 minuten zonder regen voor de boeg zou de baan kunnen opdrogen, waardoor de Williams-auto's niet meer naar binnen zouden hoeven. Maar dan moet je intussen wel op het zwart blijven, wat Latifi bij Fagnes niet lukte...

Russell moest daardoor even van het gas, maar was desondanks eventjes flink sneller dan de rest – totdat Gasly en Hamilton zich meldden op full wets, en daarna Pérez en Leclerc. Verstappen ging daarna 5 seconden sneller, maar Russell in zijn nieuwe rondje nóg eens 5 seconden, met Latifi daarachteraan. Dat maakte duidelijk dat de rest snel moest wisselen – en dat het in deze eerste kwalificatiesessie weleens zou kunnen gaan om de vraag wie als allerlaatste de finishvlag nét zou mislopen.
  SI202108280522 news

Ocon reed intussen naar een derde tijd, voor Norris, Verstappen en Bottas, maar niets was nog zeker. Sainz verdrong vervolgens Russell van de kop en daarna Pérez en vervolgens Ricciardo en Leclerc – maar Russell pakte de pole terug, om Verstappen voorbij te zien komen en daarna Norris. Hamilton pakte voorlopig de vierde tijd, op de voet gevolgd door Gasly. Een rondje later stond de Brit tweede, voor Verstappen, Bottas, Russell, Gasly en Pérez.

Ná de finishvlag voor een spannend eerste kwalificatiedeel was Verstappen even de snelste, maar Norris ging daar meteen onderdoor. Hamilton bleef derde, gevolgd door Pérez, Russell, Bottas en een zich laat verbeterende Vettel. De afvallers waren uiteindelijk toch weer de usual suspects: Giovinazzi (Alfa Romeo), Tsunoda (Alpha Tauri), Schumacher (Haas), Räikkönen (Alfa Romeo) en Mazepin (Haas).
  M278135

Q2 begon met een inschattingsfout van Mercedes, dat Hamilton meteen weer naar binnen haalde: zijn gebruikte inters (in een poging om banden te sparen) werden veranderd voor verse, omdat er opeens regen binnen een paar minuten werd verwacht. Het was dus nu of nooit voor iedereen op de baan. Norris, al de snelste in Q1, opende het bal, waarna Vettel, Gasly, Pérez, Leclerc, Stroll, Russell, teamgenoot Ricciardo, Latifi, Ocon en Alonso zich erop stukbeten. Zelfs Verstappen kwam vervolgens een tiende tekort op de Brit, terwijl Hamilton en Bottas hun rondjes moesten afbreken.

De Mercedes-coureurs zetten vervolgens een zevende en negende tijd, maar het was bepaald geen vuurwerk – en dat terwijl Norris op hetzelfde moment zijn tijd verbeterde. Het werd een achtste en tiende plek nadat Ricciardo sneller ging, waarna Stroll Bottas buiten de top-tien duwde. Verstappen en Pérez reden intussen naar P1 en P3, maar bij Mercedes waren beide auto's opnieuw binnen – voor hun dérde set frisse intermediates! Met ruim twee minuten nog te gaan duwden Leclerc en Sainz ook Hamilton in de gevarenzone.
  SI202108280469 news

In de slotseconden reed Vettel naar P2, maar Hamilton op zijn verse inters vloog nu over de baan, evenals Bottas. Vlak vóór hen deed Norris dat ook al – zijn snelste tijd was zelfs nog sneller dan die van zijn landgenoot, zodat Norris ook Q2 als rapste eindigde en duidelijk zijn kandidatuur voor de pole stelde. Uiteindelijk redden Ricciardo en Ocon zichzelf en dat ging ten koste aan Leclerc (Ferrari), Latifi (Williams), Sainz (Ferrari), Alonso (Alpine) en Stroll (Aston Martin).

Q3 begon een met vers pak stromende regen, dus stonden Russell, Norris, Vettel en Gasly daarom al klaar met hun full wets, om alvast maar een tijd te zetten? Bij Red Bull en Mercedes renden ze intussen nog heen en weer voor de wets, maar dat bleek hun redding. Terwijl Vettel op de baan vroeg om een rode vlag, omdat er sprake was van te veel aquaplaning, bleef het licht nog op groen staan toen Norris als eerste aan zijn snelle ronde begon. Maar op de Raidillon ging het mis: de McLaren ging er hard af, zodat de rode vlag alsnog werd gezwaaid. Het weekend van Norris zag er opeens totaal anders uit: van kans op pole naar starten vanuit de pitstraat...
  M278140

Vettel kwam nog even controleren bij Norris, maar de jonge Brit was in orde. Norris erkende dat hij zelf een fout had gemaakt – geen aquaplaning halverwege een heuvel. Intussen viel de regen alleen maar harder, dus we waren al gauw een halfuur verder voordat Mayländer aan een baaninspectie begon. Tien minuten later probeerde de Duitser het nog eens, en toen vond hij het circuit wél in orde.

Red Bull, Mercedes, Vettel en Gasly gokten op intermediates, waarna Ocon en Russell terugkwamen op hun keuze voor wets. Het werd nu een kwestie van de baan 'droog' rijden en dan hopen om aan het slot goed te zitten. Hamilton opende de score, maar liefst negen tienden voor op Verstappen, met Bottas, Vettel, Gasly en Pérez daarachter. De Mexicaan ging vol door en zette voorlopig een tweede tijd.
  SI202108280524 news

Maar ook Russell was snel, met een paarse eerste én tweede sector! De Williams-coureur pakte zowaar even de pole, hield die vast omdat Hamilton honderdsten tekortkwam – maar daarna dook Verstappen nog eens met drie tienden onder de verbazingwekkende Russell door. Ricciardo reed aan het slot naar P4, vóór Vettel en Gasly, die weer een plek op de derde rij pakte. Pérez kwam niet verder dan de zevende tijd, terwijl Bottas door het ijs zakte met een achtste tijd – wat een 13e startplaats zou worden, met de straf voor zijn Hongaarse faux-pas erbij.

F1, Spa, kwalificatie, 28 augustus 2021

1. Max Verstappen (Red Bull-Honda) - 1'59"765 - Q3
2. George Russell (Williams-Mercedes) - 2'00"086 - Q3
3. Lewis Hamilton (Mercedes) - 2'00"099 - Q3
4. Daniel Ricciardo (McLaren-Mercedes) - 2'00"864 - Q3
5. Sebastian Vettel (Aston Martin-Mercedes) - 2'00"935 - Q3
6. Pierre Gasly (Alpha Tauri-Honda) - 2'01"164 - Q3
7. Sergio Pérez (Red Bull-Honda) - 2'02"112 - Q3
8. Valtteri Bottas (Mercedes) - 2'02"502 - Q3
9. Esteban Ocon (Alpine-Renault) - 2'03"513 - Q3
10. Lando Norris (McLaren-Mercedes) - geen tijd - Q3
11. Charles Leclerc (Ferrari) - 1'57"721 - Q2
12. Nicholas Latifi (Williams-Mercedes) - 1'58"056 - Q2
13. Carlos Sainz (Ferrari) - 1'58"137 - Q2
14. Fernando Alonso (Alpine-Renault) - 1'58"205 - Q2
15. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) - 1'58"231 - Q2
16. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo-Ferrari) - 2'02"306 - Q1
17. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri-Honda) - 2'02"413 - Q1
18. Mick Schumacher (Haas-Ferrari) - 2'03"973 - Q1
19. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo-Ferrari) - 2'04"452 - Q1
20. Nikita Mazepin (Haas-Ferrari) - 2'04"939 - Q1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet