Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Kleine wijzigingen aan licht ingekorte kalender voor rest van 2021

SI202011150100 news

De F1-kalender van 2021 is licht aangepast – en ingekort naar 22 races – nadat afgelopen week reisbeperkingen vanuit het Verenigd Koninkrijk de lichten op rood leken te zetten voor diverse GP's later in het jaar. Lang niet alle wijzigingen waarover werd gesproken, zijn doorgevoerd, maar het is maar de vraag of de kalender die nu is bekendgemaakt ook de definitieve is tot eind van het jaar. Sterker nog, één open datum op de nieuwe kalender is daar eigenlijk al het antwoord op.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Red Bull Racing

De recente afgelasting van de GP van Japan bracht het kaartenhuis van de F1-kalender aan het wankelen, doordat Japan als 'corona-buffer' diende voor de GP van Turkije. Door F1-personeel in Japan te laten verblijven in plaats te laten terugkeren naar het VK, kon het F1-circus immers de code rood voor Turkije omzeilen: in Engeland hadden teamleden anders tien dagen in quarantaine gemoeten. Die beperking gold niet als zij rechtstreeks vanuit Japan naar Turkije zouden reizen.

Door de streep door Suzuka kwam dus ook Turkije in gevaar – waardoor Mugello weer als optie boven water kwam. Dat probleem wordt nu opgelost door Turkije een week op te schuiven, al zijn de banden voor de Japanse GP al per boot onderweg naar Japan. De Amerikaanse GP gaat dan weer gewoon op zijn normale datum door, maar Mexico en Brazilië schuiven allebei een week door. Meteen daarop last de F1 een race in op 21 november in ofwel Qatar ofwel een tweede race in Bahrein. Het seizoen sluit af met de twee geplande races in Saoedi-Arabië en Abu Dhabi.

De GP van Turkije en de extra race in Qatar of Bahrein vullen het gat op dat is gevallen met de afgelasting van Singapore en Australië, maar voor Japan wordt nu geen alternatief meer gezocht. Dat betekent dat de kalender krimpt van 23 naar 22 races – overigens nog altijd een seizoensrecord.

De GP's van Mexico en Brazilië staan overigens nog steeds onder druk vanwege reisbeperkingen, dus ook de titelstrijd – en vooral het moment waarop Red Bull motoren moet wisselen voor Verstappen en Pérez – wordt behoorlijk beïnvloed door de onzekerheid over de hoeveelheid races die nog te verrijden zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet