TCR Series

FIA WTCR: Gilles Magnus en Santiago Urrutia winnen races op de Hungaroring

hongarije-1


De strijd voor de titel in de WTCR - FIA World Touring Car Cup blijft nog volledig open na de zevende en achtste race op het Hongaarse circuit van de Hungaroring. De twee jonge talenten Gilles Magnus en Santiago Urrutia reden naar de overwinning in twee hectische races waar het plaatwerk niet gespaard werd.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: WTCR


magnus

De pas 21-jarige Gilles Magnus werd de op één na jongste coureur in de WTCR na zijn overtuigende winst met zijn Comtoyou Team Audi Sport-ingeschreven Audi RS 3 LMS in de eerste wedstrijd. Magnus vertrok vanaf de pole-position met naast hem zijn Belgische land en teamgenoot Frédéric Vervisch. Daarachter een te gretige Yvan Muller met de Lynck & Co, die zich voor de eerste bocht verremde en in aanraking kwam met de Cupra van Mikel Azcona die zijn weg kon vervolgen. De Franse routinier moest echter helemaal achteraan aansluiten.

De eerste ronde werd er flink getikt en geduwd. De uitloopstroken werden optimaal benut. Nadat al het stof was opgetrokken reed Magnus op kop gevolgd door Vervisch en Yann Ehrlacher, die zijn grote concurrent in de titelstrijd Jean-Karl Vernay slechts op een vijftiende plaats zag rondrijden. Na eerst een paar flinke kleunen gehad te hebben van thuisrijder Attila Tassi deed Vernay er nog een schepje bovenop en ramde Nathanaël Berthon met zijn Audi uit de wedstrijd.

Pech voor Rob Huff die zijn Hongaarse Zengő Motorsport Cupra met een gebroken voorwielophanging op het wegdek moest achterlaten. De safety car verscheen op de baan en het duurde vrij lang voordat de beschadigde wagen was weggetakeld. Met nog drie ronden te gaan werd het veld weer losgelaten. Magnus was weer het beste weg maar daarachter liet Vervisch een flink gat vallen. Azcona had inmiddels Ehrlacher van de derde plaats verdrongen. Magnus nam steeds meer voorsprong mede geholpen door het verdedigende stopwerk van Vervisch op Azcona. De Spanjaard kon zijn geduld echter niet bewaren en kwam in aanraking met de Belg waardoor deze terugviel naar een vierde plaats achter Ehrlacher. Tom Coronel had problemen met zijn Audi en reed helemaal achteraan zijn rondjes. Vooraan bleef Magnus verder uit de problemen en won de wedstrijd.

"Het weekend begon al sterk, met een tweede plaats in Q1", vertelde de Antwerpenaar. "Ik geef toe dat ik niet te veel geslapen heb", vertelde Gilles met een brede glimlach na de eerste race. "Ik besefte maar al te goed dat die eerste startplaats me een ongelooflijke buitenkans bood. Gelukkig had ik een prima start, en Fred Vervisch, naast mij op de eerste startrij, volgde in mijn spoor. Hij speelde het teamspelletje perfect. Jammer dat hij zijn tweede plaats niet tot het eind wist vast te houden. Ik had graag naast hem op het podium gestaan, om samen naar de Brabançonne te luisteren".


startcrash-2


Het in grote getalen aanwezige Hongaarse publiek had nog niet veel te juichen gehad, maar alle hoop was er voor lokaal matador Norbert Michelisz die de tweede wedstrijd vanaf de derde startplaats mocht aanvangen met Néstor Girolami naast de Hongaar. Net als bij de eerste wedstrijd was de eerste bocht wederom scherprechter. Girolami had een prima start maar kwam in de rem zone in aanraking met de ongelukkige thuisrijder. Girolami kon de race vooraan vervolgen maar Michelisz moest tot grote ontzetting van het publiek de race van achteren weer aanvangen om uiteindelijk met zijn Hyundai Elantra als 14de te eindigen. De winst ging naar de 24 jaar oude Santiago Urrutia met de Cyan Performance Lynk & Co.


azcona


De Cupra van Mikel Azcona kwam als vierde over de finishlijn, maar schoof één plaats op na de straf van Girolami, die als vijfde werd geklasseerd. Frédéric Vervisch, profiteerde mede van de straf en werd als tweede geklasseerd. Een prima genoegdoening voor zijn ongelukkige tik en terugval buiten het podium in de eerste race.

Het is nu even rustig in de strijd om de titel. In september wordt er niet gestreden. Het eerst volgende weekend wordt gehouden van 8-10 oktober in het Tjechische Most. Yann Ehrlacher gaat daar al koploper heen met 103 punten, gevolgd op twee punten door Santiago Urrutia en op een wat grotere afstand Jean-Karl Vernay met 87 punten, die het weekend in Hongarije als koploper begon maar met slechts vijf punten zag eindigen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet