DTM

DTM: Kelvin van der Linde naar derde seizoenszege

210821 DTM KvdL Win
Wederom een zege en nu zelfs een echte hattrick voor Kelvin van der Linde

Kelvin van der Linde heeft een belangrijke stap gezet op weg naar zijn eerste titel in de DTM. In de zaterdagsrace op de Nürburgring scoorde de Zuid-Afrikaan met de ABT-Audi een onvervalste hattrick met pole-position, overwinning en de snelste raceronde. Hij was de eerste rijder die dat dit seizoen voor elkaar kreeg en het was de eerste keer dat dit iemand lukte sinds René Rast in de laatste race bij de finale van vorig jaar op Hockenheim. Mede omdat zijn naaste rivalen Lawson en Götz respectievelijk helemaal niet en 13 punten minder scoorden, liep Van der Linde met zijn derde seizoenszege verder uit in de titelstrijd. Na de race van morgen is het seizoen halverwege, maar nu al is Van der Linde zeker van de weliswaar officieuze, maar in Duitsland veel genoemde titel van 'Halbzeitmeister'.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR/Michael Kunkel

Dit weekeinde staan er 23 auto's aan de start van de DTM, het grootste veld sinds 2016, en voor het eerst sinds de 'Bergischer Löwe' op Zolder zeven merken in het veld, want met het team SSR Performance is ook Porsche voor het eerst in de historie in de DTM vertegenwoordigd. Als gastrijders staan Luca Stolz met de Toksport-WRT-Mercedes, Hubert Haupt met de derde HRT-Mercedes en opnieuw Christian Klien met de JP-McLaren aan de start. Nog twee wijzigingen betreffen de Rosberg-Audi van Dev Gore, die griepverschijnselen had en vervangen wordt door Christopher Haase, en de derde Abt-Audi van Sophia Flörsch, die dit weekeinde in Le Mans rijdt en vervangen wordt dor Markus Winkelhock, die voor het eerst sinds 2010 weer eens in de DTM actief is.

In de kwalificatie was Van der Linde al overtuigend, al wist hij zelf niet eens precies waarom. "Gelijk in mijn eerste vliegende ronde was ik snel, tijdens de tweede run lukte het voor geen meter", zei hij, maar zijn eerste tijd was wel genoeg voor de pole-position, zijn derde van het seizoen. Daarachter volgden Philip Ellis in de Winward-Mercedes, Marco Wittmann in de Walkenhorst-BMW en de drie Mercedes-rijders Juncadella, Stolz en Götz.

210821 DTM Race Start

Bij de start van de race nam Van der Linde de leiding voor Ellis, terwijl Wittmann in het gedrang kwam en terugviel naar de zesde plaats. Verderop ging het mis in de Kurzanbindung, waar Lucas Auer zijn Mercedes-merkgenoot Buhk in de rondte tikte. De auto van Buhk stond vast op een kerbstone en kwam niet meer weg, waarop de wedstrijdleiding de safety-car de baan op stuurde. Ook Christopher Haase en Michael Ammermüller hadden schade opgelopen en staakten de race voortijdig in de pits. In de vierde ronde werd de race weer vrijgegeven, zonder noemenswaardige positiewisselingen.

In de vijfde ronde tikte Maini Albon aan, waarop de Ferrari in de rondte ging en Auer en Klien via de uitloopstrook moesten uitwijken. Kort daarna kwamen de eerste rijders naar binnen voor hun pitstops, waaronder Kelvin van der Linde als leider in de wedstrijd in de negende ronde, twee ronden later gevolgd door Ellis en Stolz. Rockenfeller, die in de tijdtraining een ronde kwijtraakte vanwege 'track limits' en daardoor slechts als achtste startte, reed lang door op oude banden, waarbij zijn rondetijden nog prima bleven. Albon moest ook nog wisselen en reed Van der Linde een beetje in de weg. Vervolgens raakte hij in een duel met Ellis, die op zijn beurt weer een plek verloor aan Stolz. In de 27e ronde kwamen Winkelhock en Lawson met elkaar in botsing in de AMG-Arena, waarop Winkelhock een drive-through kreeg.

210821 DTM Podium
Het podium met vlnr Stolz, Van der Linde en Ellis

In de 31e ronde ging Rockenfeller ook naar binnen, waarop Van der Linde de leiding weer in handen kreeg. Die reed vervolgens zonder problemen zijn derde zege van het seizoen naar huis, terwijl Luca Stolz bij zijn eerste optreden in de DTM heel keurig als tweede over de eindstreep kwam, maar als gastrijder geen punten scoorde. Ellis werd derde en Rockenfeller vierde. Daarachter finishten Götz en Müller, maar laatstgenoemde kreeg een tijdstraf vanwege 'track limits' en viel daarmee terug naar de achtste plaats achter de beide BMW-rijders Wittmann en Sheldon van der Linde. Arjun Maini completeerde de top tien.

210821 DTM Stolz
Luca Stolz verloor zijn tweede plaats nadat hij bij de stop een monteur van een ander team raakte

Update 20.00 uur: Ruim vijf uur na de race komt vanuit de wedstrijdleiding de melding dat Luca Stolz, oorspronkelijk tweede, een tijdstraf van 30 seconden krijgt als vervanging voor een 'drive-through', omdat hij bij het binnenkomen voor zijn pitstop over de voet van een monteur van een ander team gereden was. Daarmee viel hij terug naar de negende plaats in de uitslag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet