Formula E

Formule E: Finale in Berlijn met twee Nederlandse WK-kanshebbers

210814 FE opening
Qua competitie en afwisseling laat de Formule E weinig te wensen over

Dit weekeinde staan op het complex van het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn de laatste twee wedstrijden van het ABB FIA WK Formule E 2021 op het programma. Vandaag wordt er om 14.00 uur geracet, morgen om 15.30 uur (beide races live op Eurosport 2 en Ziggo). Uniek: met Nyck de Vries, leider in de tussenstand, en Robin Frijns hebben er nog twee Nederlandse coureurs kans op de WK-titel. AUTOSPORT.NL kijkt vooruit naar de finale, waarin er tevens sprake is van afscheid op meerdere fronten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar/R. de Boer

210814 FE Promo KdW
Porsche-showcar in het 'KdW': de enige zichtbare promotie in Berlijn deze week

Eerder deze week was uw redacteur met zijn twee oudste kinderen een paar dagen op stedentrip in Berlijn, maar het enige dat wees op het Formule E-raceweekeinde in de Duitse hoofdstad was een Porsche Formule E-showcar in het chique 'Kaufhaus des Westens' aan de Kurfürstendamm. Voor de rest: geen reclame op bussen, geen affiches, geen promotieteams... En dat terwijl er dit weekeinde toch wel degelijk toeschouwers worden toegelaten, volgens de in Duitsland inmiddels gemeengoed geworden 3G-regel (getest, gevaccineerd of genezen). Een verschil met vorig jaar, toen de zes (!) Formule E-races in Berlijn binnen een periode van tien dagen op drie verschillende circuitconfiguraties op Tempelhof nog achter gesloten deuren moesten worden verreden.

Het waren tot nu toe voornamelijk de Duitse merken die de Formule E ook met marketing- en promotieactiviteiten ondersteunden, maar van de vier merken uit de Bondsrepubliek die in de serie actief zijn, Audi, BMW, Mercedes en Porsche, blijven er na dit weekeinde nog maar twee over, de beide stadsgenoten uit Stuttgart, die er ook later bij kwamen. De beide Beierse merken trekken de stekker uit het programma. Audi richt zich op de Dakar-rally en keert vanaf 2023 met een LMDh-prototype in de lange-afstandsracerij terug, BMW ontwikkelt op verzoek van de Amerikaanse markt eveneens een LMDh-prototype.

210814 DEV portret
Nyck de Vries komt als leider in de WK-stand naar Berlijn

De "Schwung" lijkt er in de Formule E een beetje uit, de golfbeweging, waarvan bij fabrieksprojecten in de autosport altijd sprake is, beweegt zich toch weer meer in de richting van de sportwagenracerij, die na een aantal overgangsjaren nu weer een positieve toekomst tegemoet lijkt te gaan. Sportief gezien is er in de Formule E echter nog steeds weinig reden tot klagen, want ook dit seizoen was er weer volop afwisseling aan de kop van het veld.

Mercedes-rijder Nyck de Vries, die tijdens het meest recente raceweekeinde in Londen de eerste plaats in de WK-stand weer overnam en nu voor de derde keer dit seizoen het rijdersklassement aanvoert, komt in een riante positie naar Berlijn, waar hij vorig jaar zijn eerste podiumplaats in de serie veroverde. Hij heeft zes punten voorsprong op Robin Frijns, uitkomend voor het Audi-klantenteam Virgin. Jaguar-rijder Sam Bird staat ex-aequo met BMW-coureur Jake Dennis op de derde plaats. Dennis werd eerder deze week voor het volgende seizoen bevestigd als rijder bij het Andretti-team, dat weliswaar de fabriekssteun van BMW verliest, maar niettemin in de serie actief blijft. Eerder werd ook het aanblijven van Robin Frijns bij Virgin al bevestigd.

210814 FE Frijns
Robin Frijns, tweede in de WK-stand

Titelverdediger António Félix da Costa (DS Techeetah) staat vijfde in de tussenstand, gevolgd door Alex Lynn (Mahindra), Nick Cassidy (Virgin), Mitch Evans (Jaguar), Edoardo Mortara (Venturi) en René Rast (Audi). Al deze rijders hebben voorafgaand aan de races van dit weekeinde titelkansen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet