DTM

DTM: Wittmann behaalt eerste DTM-zege in twee jaar

210808 DTM R2 Wittmann winner
Blijdschap bij Marco Wittmann na zijn eerste overwinning in bijna twee jaar

Marco Wittmann stond bijna twee jaar droog als het om DTM-overwinningen ging. Daarin bracht hij vandaag op Circuit Zolder verandering. Op een baan waarvan iedereen zei dat het er voor BMW erg lastig zou worden, behaalde de tweevoudig DTM-kampioen eerste de pole-position en vervolgens een loepzuivere start-finishzege. Achter hem eindigde Maximilian Götz met de HRT-Mercedes als tweede, Liam Lawson reed met de Red Bull-AF Corse-Ferrari naar de derde plaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Zolder, Twitter: @renedeboer)
Foto's: DTM

Wittmann had zijn succes in Belgisch Limburg vooral te danken aan zijn goede uitgangspositie. Het was de 15e pole-position van zijn DTM-carrière, de eerste sinds de zaterdagsrace op Brands Hatch in 2019, op twee dagen na twee jaar geleden. Bij zijn pole-position op Zolder profiteerde Wittmann ook een beetje van de rode vlag met nog drie minuten te gaan, waarna de sessie niet meer werd hervat. Daardoor konden tal van rijders hun tijd niet meer verbeteren. Het staken van de kwalificatie was het gevolg van het stilvallen van de ROWE-BMW van Timo Glock vanwege een technisch defect, maar dat Glock dat expres deed, zoals door sommigen werd geïnsinueerd, was onzin, want ook zijn eigen teamgenoot Sheldon van der Linde behoorde tot de vele rijders die door die situatie benadeeld werden.

210808 DTM R2 Wittmann action
Marco Wittmann behaalde de pole-position

Achter Wittmann behaalde Lucas Auer met de Winward-Mercedes de tweede startplaats, gevolgd door de beide Abt-Audi-teamgenoten Mike Rockenfeller en Kelvin van der Linde. Daniel Juncadella was vijfde in de kwalificatie, maar werd als straf voor het veroorzaken van de crash in de openingsronde van gisteren tien plaatsen teruggezet op de grid. Daardoor erfde Nico Müller in de Rosberg-Audi de vijfde startplaats, voor Liam Lawson en nieuwkomer Christian Klien in de McLaren van het JP Motorsport-team.

210808 DTM R2 Start

Bij de start van de race nam Wittmann de leiding, voor Auer en Kelvin van der Linde, Lawson klom op naar de vierde plaats. Verderop in het veld tikte Philip Ellis zijn Mercedes-merkgenoot Vincent Abril in de rondte bij het ingaan van de eerste bocht, waarvoor Ellis later een 'drive-through' kreeg. Een halve ronde later parkeerde Abril zijn Mercedes in de grindbak bij de chicane voor de Sacramentsheuvel. Daarop werd de safety-car de baan op gestuurd.

In de zesde ronde werd de race weer vrijgegeven. Op weg naar de eerste bocht passeerde Lawson de Audi van Kelvin van der Linde en nam zo de derde plaats over. Aan het eind van de zevende ronde kwamen de eerste rijders binnen voor hun pitstop. Vanuit de kopgroep was Auer de eerste die stopte, en wel in de achtste ronde. Twee ronden later kwam Wittmann binnen en kwam na zijn stop direct voor Auer weer de baan op. In ronde elf stopte Lawson en kwam achter Wittmann, Auer en Götz terug in de race.

210808 DTM R2 Auer
Lucas Auer werd als tweede afgevlagd, maar kreeg een tijdstraf vanwege een pitstopfout van zijn team

Daarmee waren de posities vooraan in het veld grotendeels betrokken. De voornaamste actie kwam van de wedstrijdleiding, die Auer een tijdstraf van vijf seconden oplegde, omdat de leden van zijn team bij de pitstop te vroeg over de witte lijn gestapt waren, die de afgrenzing tussen de pitbox en de pitstraat vormt. In het middenveld zorgde Esteban Muth voor spektakel met meerdere spannende inhaalacties.

210808 DTM R2 Muth
Spectaculair optreden van Esteban Muth

Uiteindelijk kwam Wittmann als winnaar over de eindstreep, zijn 16e DTM-zege en de eerste voor het team Walkenhorst. Auer werd als tweede afgevlagd, maar viel vanwege zijn tijdstraf terug naar de vijfde plaats. Daarmee werd Maximilian Götz als tweede geklasseerd, voor Liam Lawson en Nico Müller. Achter Auer completeerden Alex Albon in de tweede AF Corse-Ferrari, de beide Van der Lindes met Sheldon in de ROWE-BMW voor Kelvin in de ABT-Audi op de plaatsen zeven en acht, Esteban Muth in de T3-Lamborghini en Mike Rockenfeller in de tweede ABT-Audi. Van der Linde blijft aan de leiding in de tussenstand, voortzetting over twee weken op de Nürburgring.

210808 DTM R2 Podium
Podium met vlnr Götz, Wittmann, Lawson en Julian Mack, 'car chief' van Wittmanns BMW bij Walkenhorst Motorsport
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet