IndyCar

Indycar: Colton Herta van een andere planeet in kwalificatie Nashville. VeeKay 22e.

Zowel Josef Newgarden als VeeKay slaagden er niet in om zich echt in de kijker te rijden. De betonmuren van Nashville speelden scherprechter. De Nederlander raakte in zijn groep de muur en moet met een 22e startplek genoegen nemen. Maar ook regerend kampioen Josef Newgarden werd in Fast 12 het slachtoffer van de muur. Reglementair betekent dit dat de Penske-coureur naar de twaalfde startplek wordt teruggezet. In vrijwel alle kwalificatiesessies was Andretti-coureur Colton Herta absoluut een klasse apart en mocht vandaag als eerste de Bryan Clauson Pole Award in ontvangst nemen.

2021 Herta Clauson Award
Eerste Bryan Clauson Pole Award voor Colton Herta.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

2021 Colton Herta
Colton Herta, met alle respect, was op de harde compound gewoon van een andere planeet.
...

Colton Herta van een andere planeet in kwalificatie Nashville. VeeKay 22e
Colton Herta was in vrijwel alle sessies in Nashville een klasse apart. Zelfs in de Fast 12 was de Andretti-rijders gedurende lange tijd op de harde compound de snelste man op de baan. Alleen Scott Dixon was in de Fast 12 een fractie sneller. In de Fast Six-kwalificatie waren de rollen omgedraaid en liet Herta een superflyer van 1.13.6835 noteren. Ganassi-coureur Scott Dixon was slechts 6/10e langzamer en start vanaf P2. De Spanjaard Alex Palou kwalificeerde zich als derde, maar wordt zoals eerder vermeld, vanwege een motorwissel zes startplekken teruggezet. Voor Rinus VeeKay zat er jammer genoeg niet meer dan een 22e startplek in. De crash van Newgarden betekende dat er zich geen enkele Penske-rijder in de Fast Six bevond. Ook dit mag een zeldzaamheid genoemd worden.

2021 Dixon Tweede tijd voor Scott Dixon.

De Groepen
De eerste groep voor de kwalificaties bestond uit Alexander Rossi, Alex Palou, Felix Rosenqvist, Pato O'Ward, Scott McLaughlin, Helio Castroneves, Will Power, Graham Rahal, Josef Newgarden, Santino Ferrucci, Jimmie Johnson en Dalton Kellett.

Rinus Veekay bevond zich in de tweede groep bestaande uit Colton Herta, Scott Dixon, Sebastien Bourdais, Marcus Ericsson, Simon Pagenaud, Jack Harvey Romain Grosjean, Ed Jones, James Hinchcliffe, Ryan Hunter Reay, Conor Daly, Takuma Sato en Cody Ware.

In de eerste groep gingen Castroneves, Ferrucci en Chilton als eerste op de rode banden naar buiten. De sessie was nauwelijks begonnen of Jimmie Johnson, komend vanuit de pits, zorgde direct al voor een rode vlag situatie door zijn Ganassi Dallara Honda in de muur te parkeren. Vrijwel iedereen maakte hier direct gebruik van door de rode soft compound te laten monteren. Van de eerste groep gingen Alex Palou, Alexander Rossi, Pato O'Ward, Rosenqvist, Newgarden, Power door naar de Fast 12.

2021 VeeKay 2
De muren speelde scherprechter. Maar VeeKay was in goed gezelschap. Ook regerend kampioen Josef Newgarden ging in de fout.

Sato, Jones, Daly en Ware opteerden er in de tweede groep voor om de sessie direct met de Rode Soft Firestones te beginnen. Een kleine spin van Romain Grosjean bleef zonder gevolgen terwijl ECR-coureur VeeKay op de zwarte banden een momentje had en behoorlijk pushte.Daarna ging de Nederlander voor de rode compound naar binnen. Met 1.14.8987 was Colton Herta op de harde compound gewoon een seconde sneller dan de concurrentie!! In zijn tweede vliegende ronde liet VeeKay met 1.15.7029 kort daarna de derde tijd noteren. Bij een touché met de muur beschadigde de Nederlander helaas de wielophanging en moest de jacht naar een nog snellere tijd afbreken. Dit betekent dat VeeKay vanaf een 22e startplek aan de wedstrijd moet beginnen. Geen gemakkelijke opdracht in Nashville.

2021 Felix Rosenqvist
Bij Rosenqvist is het zelfvertrouwen weer terug.

Uiteindelijk was Scott Dixon met 1.14.6673 de snelste man. Van de tweede groep maakten verder Colton Herta, Jack Harvey, James Hinchcliffe, Simon Pagenaud en Romain Grosjean de sprong naar de Top 12.

Alleen Simon Pagenaud opteerde voor de Fast 12 direct voor de Rode Firestones en was dan ook weinig verrassend direct snel en liet ze na twee ronden vervangen. Met nog ruim vier minuten in deze sessie ging switchte vrijwel iedereen (op James Hinchcliffe na) op de rode banden. Palou en Herta bleven snel in de 1.15s. Met nog amper 1,5 minuut te gaan liet Palou een flyer van 1.14.9257 noteren. Kort voor het einde van de sessie raakte Josef Newgarden hard de muur.

De Penske-rijder liet nog wel de zesde tijd noteren. Maar het betekende een voordeeltje voor Romain Grosjean die aanvankelijk de zevende tijd had laten noteren omdat Newgarden voor de wedstrijd (volgens reglement) naar de twaalfde startplek wordt teruggezet.Palou was hier met 1.14. 4578 de snelste man gevolgd door Rossi, Herta, Dixon en Rosenqvist.

2021 Starting grid Nashville -Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet