Supercar Challenge

Supercar Challenge: Chaotische race gestopt na crash in Ramshoek

tubben-2

Op een kletsnatte baan reden na de start de GT's van Nicky Catsburg en Cor Euser de prototypes op afstand. Op een snel opdrogende baan werden de rollen snel omgedraaid en kwam vooral de Norma van Tom Boonen naar voren om de leiding over te nemen. Halverwege de race gooide de pitwindow en daarna een grindbak bezoek van Alain Berg met als gevolg een full course yellow het overzicht in de war. In de slotfase werd de race gestopt na een zware crash van Mercedes-rijder Henk de Jong, die gelukkig ongedeerd uitstapte. Equipe Piessens-De Jonghe werd de winnaar bij de prototypes en Max Tubben bij de GT's, nadat Bob Herber achteraf gestraft werd met 30 seconden vanwege een te korte pitstop. Nicky Catsburg werd tweede.


marce-v-d-maat


In de Supersport 1 werd Marcel van de Maat de winnaar voor equipe De Borst-Van Oord en in de Supersport 2 zegevierden vader en zoon Greenhalgh.


drenth


In de Sport klasse ging de overwinning naar Jan Berry Drenth met de Zilhouette voor Mark Wieringa na een straf van laatstgenoemde voor een te late pitstop.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


start


Vlak voor de eerste Supercar Challenge wedstrijd gaan kortstondig de hemelsluizen open boven het TT circuit van Assen. De teams krijgen voor de start gelegenheid om banden te wisselen. De drie Deldiche Norma's, met Thomas Piessens op poleposition en de eerste GT van Nicky Catsburg vormen de eerste twee startrijen. Er komt maar één opwarmronde met gelijk daarna de rollende start om te voorkomen dat er wagens gelijk binnenkomen om banden te wisselen. Het is nog zo glad dat Bart Arendsen bijna de controle van zijn wagen verliest in de opwarmronde.

  catsburg

Nicky Catsburg en Cor Euser in zijn Marc II V8 laten de prototypes staan bij de start en pakken de kop met de eerste Norma van Tom Boonen op 10 seconden achterstand. Luc de Cock is teruggezakt tot een achtste positie. Dennis de Borst is de koploper in de Supersport 1 divisie voor Bart Arendsen en Benjamin van den Berg.


greenhalgh-actie


In Supersport 2 is Jerome Greenhalgh met de Radical SR1 de bovenliggende partij. In de Sport divisie heeft Pieter de Jong de beste start gehad voor zijn Zilhouette collega's Jan Berry Drenth en Mark Wieringa.

Piessens

De Norma's kwamen in het begin op de kletsnatte baan op slicks grip en snelheid te kort, maar op een opdrogende baan komt Tom Boonen snel naar voren en verdringt Nicky Catsburg op regenbanden van de eerste prijs. Na een prima start moet ook Cor Euser plaatsen inleveren. Eerst komt Max Tubben langszij, gevolgd door Bob Herber. De Norma van Alan Berg snijdt door het veld heen en ligt al tweede in zijn klasse en vierde algemeen. Bob Herber komt op stoom en haalt met zijn Lamborghini Super Trofeo Max Tubben in met de fraaie BMW Z4 GT Silhouette, terwijl Catsburg steeds verder terugzakt.

In de Supersport 1 divisie heeft Bart Arendsen met de BMW 1 Serie GTR de Hyundai i30N van De Borst terugverwezen. In de Sport divisie is de Zilhouette volgorde onveranderd gebleven. Na 20 minuten gaat de pitwindow open voor de gebruikelijke pitstops en het ondergaan van eventuele successeconden en voor het wisselen van regenbanden naar slicks.

In de Veenslang raakt de Norma van Alain Berg van de baan en komt muurvast in het grind te staan, met een full course yellow periode tot gevolg. Het duurt geruime tijd voordat de Norma uit het grind is gesleept en de wedstrijd zijn vervolg krijgt. Na alle pitstops en na de neutralisatie kan de balans voor de laatste 30 minuten kortstondig worden opgemaakt.

Tom Boonen moet de leiding van de wedstrijd overlaten aan zijn Deldiche teamgenoot Sam de Jonghe, die het stuur heeft overgenomen van Thomas Piessens. Op de derde plaats algemeen moet de eerste GT bolide van Bob Herber de veel snellere De Cock achter zich houden, maar de moeite is voor niets na een straf voor de Lamborghini-coureur voor een te korte pitstop. Nick Catsburg is wederom aan een opmars bezig en ligt als tweede GT op een vijfde plaats.

  EDFO -20210807- Jacks Racing Day -6D6A8908

Tussen de snelle Ramshoek en de GT chicane gaat de Mercedes AMG GT3 van Henk de Jong er heel hard af en neemt een groot gedeelte van de bandenstapels mee. Niet alleen de Mercedes heeft flinke schade, ook de bandenstapels en vangrails zijn beschadigd en de marshalls moeten flink aan de bak om alles weer te herstellen. De rijder is gelukkig ongedeerd en staat al snel naast zijn beschadigde wagen.

  podium-cn

Na een korte safetycarperiode is het duidelijk dat de race geen doorgang meer kan vinden. De race wordt met een rode vlag gestopt, en het duurt een geruime tijd voordat de juiste uitslag, na het uitdelen van diverse straffen, openbaar wordt gemaakt.
 
podium-supersport-1

greenhalgh-podium

UITSLAG RACE 1


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet