GT

GT Open: Spinelli en Soucek/Al Zubair verslaan Vincenzo Sospiri Racing op Imola

1
Met tien auto's was dit het kleinste GT Open-veld ooit, maar dat maakte de races niet minder spannend.


Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, beter bekend als Imola, was gastheer van het International GT Open afgelopen weekend. Het circuit in Emilia-Romagna verving Portimão, waar eerder in het jaar plaats moest worden gemaakt voor de Formule 1. De GT Cup Open Europe reisde niet af naar Italië en na het terugtrekken van Winward en JP Motorsport, bleef er helaas een veld van slechts tien auto's over. Loris Spinelli (AKM Motorsport) domineerde de race op zaterdag, voordat Andy Soucek en Al Faisal Al Zubair (Lechner Racing) de zege pakten op zondag.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR


2
Spinelli pakte zijn tweede zege op rij in Race 1 als solo-rijder.


Spinelli mocht Race 1 vanaf pole positie aanvangen. In tegenstelling tot voorheen had de Italiaan geen amateur-rijder als teamgenoot, deed beide races alleen in zijn Mercedes-AMG GT3 en werd dus als 'Pro' gezien in plaats van dat hij in de Pro-Am-klasse deelnam. Door een goede start bleef hij aan de leiding voor Michele Beretta (Vincenzo Sospiri Racing), Soucek en Lorenzo Ferrari, uitkomend voor debuterend team Audi Sport Italia.


3
Møller en Påverud wonnen beide races in de Pro-Am-klasse.Daarachter verloor Marcus Påverud (Reno Racing) een positie aan Yuki Nemoto (Vincenzo Sospiri Racing), maar de Noor behield de eerste positie in de Pro-Am-klasse. Joe Osborne (Inception Racing) zat hem constant op de hielen in de eerste stint.
Na de pit stops breidde Spinelli zijn voorsprong uit. Al Zubair was voor Beretta's teamgenoot Frederik Schandorff terechtgekomen, maar de Omani voelde de druk en begon hier en daar foutjes te maken. Schandorff haalde hem in aan de buitenkant van de Tamburello-bocht om de tweede positie weer te pakken. Voor Spinelli verliep alles vlekkeloos en hij won zijn tweede race op rij op dominante wijze.

Jens Reno Møller hield Osbornes teamgenoot Nick Moss, die hersteld was van een ruggenwervelbreuk na een crash op Spa-Francorchamps, om samen met Påverud te zegevieren in de Pro-Am-klasse.


UITSLAG RACE 1


4
Soucek en Al Zubair zegevierden in Race 2 na een goede pit stop.

Schandorff begon Race 2 vanaf pole positie en hij had een goede start. Achter hem verloor Riccardo Agostini (Audi Sport Italia) een positie aan Pro-Am-klasse leider Ollie Millroy (Inception Racing). Vervolgens raakte Spinelli Agostini bij het aanremmen voor de Tosa-haarspeldbocht. Beiden konden hun weg vervolgen zonder schade, maar de Audi viel terug naar P8 algemeen. Agostini vocht zich terug naar de vijfde positie in zijn stint, terwijl Spinelli voorbijging aan Millroy voor de tweede plek algemeen.

Een goede pit stop van Porsche-team Lechner Racing bracht Soucek aan de leiding in de tweede helft. De Spanjaard zou de eerste plek ook niet meer uit handen geven en won op zondag samen met Al Zubair voor Beretta en Schandorff. Spinelli maakte het podium af. Millroy's teamgenoot Brendan Iribe maakte de tactische beslissing om in de laatste ronde de overwinning in de Pro-Am-klasse op te geven om zo strafseconden tijdens de pit stops in het volgende raceweekend te vermijden. Møller en Påverud gingen er met de klassezege vandoor.
 
5
Liebhauser en Scholze waren onverslaanbaar in de Am-klasse.


De Am-klasse werd het gehele weekend op Imola gedomineerd door de Mercedes-AMG van Jens Liebhauser en Florian Scholze (AKM Motorsport), ondanks een spinnetje in Race 2. In het kampioenschap hebben Beretta en Schandorff nu een voorsprong van vijf punten op Soucek.

UITSLAG RACE 2

Het International GT Open gaat de zomerstop in en keert pas op 11 en 12 september terug met actie in de bergen van Stiermarken op de Red Bull Ring.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet