GT

British GT: Lind en Machitski domineren op Spa-Francorchamps na chaos bij start

1
Lind en Machitski zijn de nieuwe leiders in de tussenstand na winst in België.

Voor de eerste keer sinds 2019 en dertiende keer ooit in de geschiedenis van het kampioenschap ging het Intelligent Money British GT Championship naar Circuit de Spa-Francorchamps voor een zondagsrace van twee uur. Slechts één raceweekend nadat de stewards de rijders duidelijk hadden gemaakt dat ongelukken in de openingsfase zwaarder bestraft zouden worden, was er wederom een flinke klapper bij de start. Vooraan waren er geen problemen voor de Lamborghini van Dennis Lind en Leo Machitski (Barwell Motorsport) die van start tot finish aan de leiding bleef. Jack Brown en Ashley Marshall (Balfe Motorsport) pakten hun eerste overwinning in een McLaren 570S in de GT4-klasse.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR

Er stonden achttien auto's op de grid voor de start van de race. Jordan Collard en James Kell (Team Rocket RJN), die voor het weekend tweede lagen in het GT4 Silver Cup-klassement, reisden niet af naar België, terwijl Fidel Leib & Brendon Leitch (Leipert Motorsport) en Nick Jones & Scott Malvern (Team Parker Racing) zich terugtrokken na incidenten in de vrije trainingen. Machitski mocht de race vanaf pole positie aanvangen. De Rus deelde de voorste rij met Andrew Howard (Beechdean AMR) die zijn vaste teamgenoot Jonny Adam moest missen, vanwege COVID-19-protocolen. Ross Gunn viel in voor Adam.

 

Op het rechte stuk voor La Source ging het al meteen mis. Richard Neary (Abba Racing), de winnaar van de vorige race op Donington Park, begon vanaf de achtste en laatste positie in het GT3-veld na een probleem met een wishbone in de kwalificatie. Net als op Donington Park had Neary een bliksemsnelle start. Hij probeerde tussen de andere auto's door zich meteen naar voren te werken, maar hij raakte de andere Mercedes-AMG van Ian Loggie (Ram Racing), de teamgenoot van Yelmer Buurman.


2
Contact tussen Neary en Loggie zorgde voor een flinke crash bij de start.Neary ging even de lucht in, voordat hij voor de rest van het veld spinde. De McLarens van Mia Flewitt en Michaël Benyahia, beiden uitkomend voor Team Rocket RJN, konden hem niet ontwijken en alle drie vielen uit. Loggie had flinke schade en hij en Buurman zouden als vijfde in de GT3 Pro-Am geklasseerd worden op acht ronden achterstand.

3
Igoe en Keen versloegen de Proctors en beide duo's kwamen op het podium na een fout van Beechdean AMR.Machitski leidde de herstart voor Howard, Stewart Proctor (Balfe Motorsport) die als enige Silver-Am-deelnemer overbleef na het wegvallen van de Neary's, Michael Igoe (WPI Motorsport) en Adam Balon (Barwell Motorsport). Op een spinnetje voor de laatstgenoemde na verliep de race voor het GT3-veld verder rustig. Lind en Machitski wonnen de race met een voorsprong van bijna vijftig seconden. Gunn en Howard moesten twee keer een pit stop maken na een miscalculatie en vielen daardoor terug naar P4. Igoe's teamgenoot Phil Keen wist Lewis Proctor in te halen na de pit stops om zo uiteindelijk als tweede te finishen voor vader-en-zoon Proctor.

In de GT4-categorie was het een stuk spannender. Will Burns (Century Motorsport) startte daar vanaf pole positie, maar de Silver Cup-kampioenschapleider werd ingehaald door Marshall. Matt Topham en Darren Turner (Newbridge Motorsport) bleven als enigen over in de GT4 Pro-Am-klasse, nadat de Ginetta van Charlie Robertson en Mark Sansom (Assetto Motorsport) en de Supra van John Ferguson en Scott McKenna (Toyota Gazoo Racing UK) uitvielen met schade.


4
Brown en Marshall pakten hun eerste British GT overwinning ooit in GT4 na straf voor Topham en Turner.


Turner passeerde Marshalls teamgenoot Brown in de slotfase voor de algemene leiding in de GT4-categorie, maar hij kreeg een tijdstraf voor het te vaak overschrijden van de track limits, waardoor Brown en Marshall toch de overwinning in handen kregen.
Katie Milner (Team Rocket RJN) leek op weg te gaan naar een podiumklassering in de GT4 Silver Cup, maar zij viel uit met een lekke band twee ronden voor het einde. Sennan Fielding (Steller Motorsport), Andrew Gordon-Colebrooke (Century Motorsport) en Matt Cowley (Academy Motorsport) wisten overal op het circuit driewijd te vechten en het was de Ford Mustang van de laatstgenoemde die P3 in de Silver Cup zou pakken.

Lind en Machitski zijn de nieuwe GT3-kampioenschapsleiders, dankzij hun eerste overwinning van het seizoen met anderhalve punt voorsprong op Howard. Buurman en Loggie liggen daar weer zes punten achter.


5
Topham en Turner zegevierden, ondanks hun straf, wel in de GT4 Pro-Am-klasse.


Burns en Gus Burton blijven oppermachtig in de GT4-categorie met een gat van 34.5 punten naar teamgenoten Gordon-Colebrooke en Chris Salkeld. De volgende ronde van het Intelligent Money British GT Championship zal plaatsvinden op 8 augustus met twee races van ieder een uur op Snetterton Circuit.


UITSLAG
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet