Formula E

Formule E: Jake Dennis wint eerste race Heineken Eprix Londen. De Vries schittert!

De Brit Jake Dennis heeft de eerste wedstrijd van de Heineken Eprix in Londen gewonnen. Onze landgenoot Nyck de Vries zorgde met zijn Mercedes EQ voor voldoende spektakel door vanaf een negende startplek als tweede te eindigen. Ook zijn Belgische teamgenoot Stoffel Vandoorne deed het met een achtste plek uitstekend voor Mercedes. Achter winnaar Jake Dennis en Nyck de Vries eindigde polesitter Alex Lynn als derde.

2021 Start 1
Start van de eerste FE-wedstrijd dit weekend in Londen.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Formula E

Jake Dennis wint eerste race Heineken Eprix Londen. De Vries schittert
Een schitterende inhaalwedstrijd van Nyck de Vries leverde de Nederlandse Mercedes FE-coureur een tweede plek achter winnaar Jake Dennis ( BMW iAndretti Motorsport). Polesitter Alex Lynn eindigde voor het team van Mahindra als derde. In een wedstrijd die eigenlijk relatief weinig inhaalmomenten kende was onze landgenoot Nyck de Vries de perfecte smaakmaker. De Mercedes-rijder wist zich vanaf achtste startpositie in de slotfase naar P2 op te werken. Daarbij profiteerde hij in de slotfase eveneens nog even van zijn Fanboost. Polesitter Alex Lynn was met een derde plek eigenlijk de grote verliezer.

De wedstrijd kende een perfecte start van Mahinda-coureur Alex Lynn terwijl diens teamgenoot Alexander Sims in de openingsronde al in de problemen raakte waardoor er geneutraliseerd moest worden. Nyck de Vries had inmiddels al één positie goed gemaakt. Ook Jaguar-coureur Sam Bird was in de openingsronde in de problemen gekomen en moest opgeven als Tom Blomqvist (beschadigde wielophanging) Zowel Jean Eric Vergne en Maxmilian Günther kregen beiden direct in het begin een Stop/Go opgelegd.

Na vijf ronden bedroeg de volgorde Lynn, Dennis, Buemi, Lotterer, Sette Camara, Nato, De Vries, Di Grassi, Rast, Vandoorne. Robin Frijns was inmiddels vanaf een 22e startplek als zes posities opgeschoven. Vandoorne had vanaf een 14e startplek inmiddels ook terrein goed gemaakt en bevond zich in tiende positie. Zijn Mercedes EQ teamgenoot Nyck de Vries vond inmiddels aansluiting bij de Top 5.

Stand 10e ronde: Lynn, Dennis, Buemi, Lotterer, De Vries, Di Grassi, Rast, Nato Vandoorne, J. Eriksson. Vanwege een incident in Turn 17 waren zowel Norman Nato en Setta Camara "under investigation" Mitch Evans (Jaguar) kwam na een lange stop in de beginfase weer terug in de wedstrijd maar bleef nog net in dezelfde ronde.

Stand 15e ronde: Dennis, Lynn, Buemi, De Vries, Lotterer, Rast, Di Grassi, Vandoorne, Nato, Da Costa. Vanwege een touché met Sette Camara besloot de wedstrijdleiding Nato een tijdstraf van vijf seconden op te leggen. Zowel Oliver Rowland als Nick Cassidy in deze ronde "under investigation." In de 18e ronde verloor de Mahindra van Alex Lynn wat tijd doordat hij zich verremde.

Stand 20e ronde: Dennis, Lynn, Buemi, De Vries, Lotterer, Rast, Di Grassi, Vandoorne, Nato, Da Costa. Frijns P16. Dennis had met een voorsprong van 3.556 secs. en een surplus aan attack mode de leiding in deze wedstrijdfase stevig in handen. Vanwege contact kreeg Da Costa in de 21e ronde een waarschuwingsvlag. In de 22e ronde wist Nyck de Vries (Mercedes EQ) de e.dams Nissan van Sebastien Buemi te verschalken. Ook Frijns en Eriksson stonden vanwege contact "under investigation". Daarbij kreeg de Nederlander en tijdstraf van vijf secs. opgelegd.

Stand 25e ronde: Dennis, Lynn, De Vries, Buemi, Lotterer, Rast, Di Grassi, Vandoorne, Nato, Da Costa. In de Top 10 waren er weinig veranderingen. Norman Nato blijkt de grootste verliezer te zijn. De Fransman was van een zesde positie naar P10 teruggevallen. In de 29e ronde wist Nyck polesitter Alex Lynn te verschalken en remde de Brit in de hairpin prachtig uit.

Stand 30e ronde: Dennis, De Vries, Lynn, Buemi, Lotterer, Di Grassi, Rast, Vandoorne, Da Costa, Nato. In de daaropvolgende drie ronden deden zich in de wedstrijdvolgorde geen veranderingen meer voor. Voor Jake Dennis betekende het zijn tweede overwinning in het kampioenschap. In de tussenstand van de serie beschikt de Brit Sam Bird over slechts twee punten voorsprong op zijn landgenoot Jake Dennis en drie op de regerende kampioen Antonio Felix Da Costa. Het verschil in de Top 6 bedraagt slechts 9 punten. Nyck de Vries bezet met 77 punten de vierde plek en kan eveneens nog aanspraak op de titel maken.

Uitslag
1 Jake Dennis GB BMW i Andretti Motorsport 33 ronden
2 Nyck de Vries NED Mercedes-Benz EQ Formula E Team + 5.341s
3 Alex Lynn GB Mahindra Racing + 6.949s
4 Sebastien Buemi CH Nissan e.dams + 8.008s
5 Andre Lotterer D TAG Heuer Porsche Formula E Team + 10.699s
6 Rene Rast D Audi Sport ABT Schaeffler + 11.427s
7 Lucas di Grassi BRA Audi Sport ABT Schaeffler + 12.233s
8 Stoffel Vandoorne BEL Mercedes-Benz EQ Formula E Team + 17.381s
9 Antonio Felix da Costa POR DS Techeetah + 18.457s
10 Oliver Rowland GB Nissan e.dams + 28.185s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet