Formula E

Formule E: Superpole voor Alex Lynn (Mahindra) in de Londen Docks

De Heineken Londen E-Prix vindt dit weekend gedeeltelijk plaats op in/outdoor circuit in de Londense docks dat maar liefst 22 bochten telt. De Brit Sam Bird had wel enige opmerkingen over het kwalificatiesysteem dat onder deze weersomstandigheden niet geheel fair is. De pole ging naar de Brit Alex Lynn die in zijn groep van een opdrogende baan profiteerde. Robin Frijns deed dat echter niet en kwalificeerde zich slechts als 22e. Nyck de Vries vertrekt straks als negende terwijl zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne zich voor Mercedes EQ ondanks een crash in de vrije training als 14e wist te kwalificeren.

2021 Alex Lynn


Tekst: Willem J. Staat
Foto: Formula E

Superpole voor Alex Lynn (Mahindra) in de Londen Docks
Voor de Heineken Londen Eprix vertrekken Alex Lynn en Jake Dennis later in de middag vanaf de eerste startrij. De Brit Alex Lynn bleek voor Mahindra uiteindelijk de snelste man. De Superpole sessie werd als eerste door Norman Nato geopend. Met 1.23.912 zette de Fransman Norman Nato van RokIt Venturi de maatstaf voor de overige vijf rijders terwijl Setta Camaro van Dragon Team Penske daarna slechts 0.154 secs. sneller was. Vervolgens was Sebastien Buemi 1.23.627 de snelste man op de baan. Slechts 0.131 secs. sneller dan Sergio Sette Camara. Ondanks een weinig perfecte ronde van Jake Dennis was de BMW iAndretti-rijder zelfs 0.083 secs. sneller dan Sebastien Buemi. Daarn(a was het de beurt aan Alex Lynn (Mahindra) en André Lotter (Porsche). Lynn slaagde er zelfs in om de tijd van Jake Dennis met 0.299 secs. te verbeteren. Lotterer slaagde daar niet in en kwalificeerde zich als vijfde omdat er toch weer wat regen naar beneden leek te komen.

Kwalificaties Heineken Londen E-Prix
De eerste groep ging op een half droge/half natte baan en bestond uit Vergne, Da Costa, Cassidy, Frijns, Bird en Mortara die voor Venturi RokiT met 1.25.198 de snelste tijd liet noteren. Antonio Felix da Costa was met 0.081 secs. een fractie langzamer.
De tweede groep bestond uit Rast, Evans, Wehrlein, De Vries, Rowland en Di Grassi. Op een opdrogende baan was Lucas di Grassi met een tijd van 1.24.564 de snelste man, gevolgd door Nyck de Vries, slechts 0.080 secs langzamer.

Vervolgens was de derde groep met Vandoorne, Günther, Dennis, Sims, Lynn en Lotterer aan de beurt. Maxmilian Günther was hier lang de snelste maar ging door een foutje de muur in waardoor hij voor een onderbreking zorgde. Günther trapte op het natte gedeelte iets te vroeg op de rem. Het betekende voor Dennis, Sims, Vandoorne en Lotterer dat ze slechts over één shoot-out ronde konden beschikken. Met 1.23.900 was André Lotterer hier met de Porsche de snelste man.

De laatste groep bestond uit ui Buemi, Nato, Turvey, Sette Camara, Blomqvist en Eriksson. De laatste twee groepen waren gezien de weersomstandigheden duidelijk in het voordeel. Van de vierde groep prolongeerden Buemi, Sette Camara en Norman Nato richting Superpole. Voor Nyck de Vries betekende het een negende startplek.

Kwalificatie 1

Kwalificatie 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet