Formula 4

Spaans F4: Dubbele winst Sebastian Ogaard, Dilano van 't Hoff scoort opnieuw

race 3 hoff

Dilano van 't Hoff heeft tijdens de derde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap op Autódromo Internacional de Portimao goede zaken gedaan voor het kampioenschap. De 16-jarige MP Motorsport-rijder scoorde naast een derde en tweede positie ook weer een overwinning, zijn vierde van het seizoen, en bouwde daarmee zijn voorsprong in de titelstrijd verder uit. Helemaal tevreden zal Van 't Hoff echter niet geweest zijn want in alle drie de races stond het jonge Nederlandse talent op poleposition, maar zag tot twee keer toe door een mindere start de kans op een overwinning verloren gaan. Sebastian Ogaard profiteerde optimaal door in zowel race één als twee de winst voor zich op te eisen. Rik Koen maakte in race drie het Nederlandse succes compleet door daarin naar een derde plaats te rijden.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR

Na het Belgische Spa-Francorchamps en het Spaanse Navarra bezocht het Spaans Formule 4 kampioenschap met het Portugese Autódromo Internacional de Portimao het derde land op de kalender.

kwali Hoff 1

In de kwalificaties was het opnieuw Dilano van 't Hoff die de toon zette door voor alle drie de races de poleposition voor zich op te eisen.

start race

De start van race één verliep voor de 16-jarige MP Motorsport-piloot echter dramatisch. Van 't Hoff kreeg zijn auto niet in de eerste versnelling en viel terug naar de negende positie. De vanaf de tweede plek vertrokken Sebastian Ogaard profiteerde van dit buitenkansje door de leiding te nemen, terwijl de vanaf een keurige vierde startpositie vertrokken Rik Koen doorschoof naar plek twee. De Nederlander kreeg het echter aan de stok met Dani Maciá die op zijn beurt Enric Bordas en Pepe Martí te grazen had genomen. Later in de wedstrijd kwam het tot een aanvaring tussen Koen en Martí waardoor Maciá en Bordas achter een inmiddels weggelopen Ogaard konden opschuiven naar de tweede en derde positie. Intussen was Van 't Hoff aan een opmars bezig en passeerde de ene na de andere rijder. Het podium leek echter buiten bereik, totdat Bordas problemen met een band kreeg en Van 't Hoff achter Ogaard en Maciá met een derde podiumpositie toch nog een terechte beloning kreeg voor zijn mooie inhaalrace. Voor Ogaard was het zijn eerste zege van het seizoen. Koen werd uiteindelijk als 22ste geklasseerd terwijl Emely de Heus als 18de de finish passeerde.

race 1 ogaard

Uitslag race 1
1. Sebastian Ogaard, Campos Racing
2. Daniel Maciá, Formula de Campeones
3. Dilano van 't Hoff, MP Motorsport
4. Enric Bordás, Formula de Campeones
5. Maksim Arkhangelskiy, Drivex
6. Noam Abramczyck, Drivex
7. Filip Jenic, Teo Martin Motorsport
8. Manuel Espirito Santo, MP Motorsport
9. Georg Kelstrup, MP Motorsport
10. Alex Dunne, Pinnacle Motorsport
18. Emely de Heus, MP Motorsport
22. Rik Koen, MP Motorsport

Race  finish ogaard

In de tweede race mocht Van 't Hoff opnieuw van poleposition vertrekken. De MP Motorsport-rijder had echter geen heel goede start en moest de vanaf plek twee vertrokken Ogaard voor laten gaan. De met nieuwe banden vertrokken Martí zette Van 't Hoff onder druk waardoor hij verdedigende lijnen moest gaan rijden en niet kon aanhaken bij de leidende Ogaard. Gaandeweg de wedstrijd stabiliseerden de posities zich en reed Van 't Hoff zich wat los van zijn belager, maar Ogaard was toen al buiten bereik waardoor de Deen onbedreigd zijn tweede overwinning van het weekend kon bijschrijven. Achter Van 't Hoff maakte Martí het podium compleet. Koen sloot de tweede race als zevende af en De Heus als 21ste.

race 2 podium

Uitslag race 2

1. Sebastian Ogaard, Campos Racing
2. Dilano van 't Hoff, MP Motorsport
3. Josep Maria Marti, Campos Racing
4. Enric Bordás, Formula de Campeones
5. Vladiskav Ryabov, GRS
6. Georg Kelstrup, MP Motorsport
7. Rik Koen, MP Motorsport
8. Maksim Arkhangelskiy, Drivex
9. Filip Jenic, Teo Martin Motorsport
10. Suleiman Zanfari, MP Motorsport
21. Emely de Heus, MP Motorsport

kwali Hoff

In de derde en afsluitende wedstrijd van het Portugese weekend kreeg Van 't Hoff dan eindelijk zijn revanche en beloning voor zijn getoonde snelheid. De MP Motorsport-piloot was nu wel goed weg en pakte de leiding, voor een vanaf de vijfde startplaats sterk vertrokken Maciá. Terwijl de eerste twee posities redelijk zeker waren, ontspon zich een felle strijd tussen Ogaard, Koen en Vladiskav Ryabov om de derde positie, een gevecht dat tot de laatste ronde zou duren. De op nieuwe banden vertrokken Ryabov wist zich eerst te ontdoen van Ogaard en opende daarna de aanval op de derde positie van Koen.

race 3 koen 2

De Rus was duidelijk sneller op het rechte stuk, maar Koen verdedigde zijn positie met verve waardoor het mooiste duel van het weekend ontstond. Kort voor het einde wist Ryabov Koen te passeren, maar de MP Motorsport-piloot sloeg in de laatste ronde terug om zo met een derde plaats zijn eerste Formule 4-podium te scoren. Voor Van 't Hoff was het al zijn vierde zege van het seizoen en achtste podiumpositie uit negen races. Daarmee bouwde de Nederlander zijn voorsprong in het kampioenschap verder uit.

race 3 podium 2

Uitslag race 3

1. Dilano van 't Hoff, MP Motorsport
2. Daniel Maciá, Formula de Campeones
3. Rik Koen, MP Motorsport
4. Vladiskav Ryabov, GRS
5. Maksim Arkhangelskiy, Drivex
6. Sebastian Ogaard, Campos Racing
7. Noam Abramczyck, Drivex
8. Noah Degnbol, MP Motorsport
9. Suleiman Zanfari, MP Motorsport
10. Enric Bordás, Formula de Campeones
19. Emely de Heus, MP Motorsport

hoff
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet