V8 Supercars

V8 Supercars: Tweede seizoenszege voor Cameron Waters in Townsville. SVG en Whincup bestraft

Cameron Waters behaalde met de Tickford Ford Mustang zijn tweede seizoenszege in de WD 40 Townsville Supersprint. Ondanks het feit dat Jamie Whincup en Shane van Gisbergen gedurende de wedstrijd voor twee incidenten bestraft werden, bleef de schade voor het Red Bull Ampol Holden Racing Team beperkt. SVG werd bestraft voor contact met een andere deelnemer in de openingsronde die op zijn beurt ook weer bestraft werd terwijl Whincup te snel reed in de pitlane. Ook de Ten 10 Shoot Out verliep voor Red Bull Ampol Racing niet geheel vlekkeloos.

Waters-Race17
Cameron Waters was een klasse apart tijdens de eerste wedstrijd op Townsville dit weekend.

Tekst:  Willem J. Staat
Foto's: PR

Tweede seizoenszege voor Cameron Waters in Townsville. SVG en Whincup bestraft
Een wedstrijd vol incidenten voor het Red Bull Ampol Team Holden(Triple Eight). Een weinig vlekkeloos verlopen Top 10 Shoot out en twee wedstrijd incidenten. In de openingsronde maakte SVG contact met de Erebus Holden van Brodie Kostecki die daardoor even de muur raakte. Het betekende dat laatstgenoemde van de zesde naar de 14e plek terugviel. SVG: "Ik ging gewoon in de aanval maar hij bleef mijn rechterachterkant maar raken terwijl ik hem ruimte genoeg gaf. Maar hij bleef maar beuken en beuken en raakte me waardoor de auto de auto iets verbogen was. Ik weet niet wat de wedstrijdleiding allemaal aan het doen was, maar het was minder dan gemiddeld. Ik heb er alles aan gedaan om hem ruimte te geven maar hier ben je niet tegenop gewassen.

Op de TV ziet het er waarschijnlijk niet goed uit maar als je naar mijn data en video kijkt probeerde ik zoveel mogelijk links te houden maar het is niet anders. Iemand wilde gewoon niet dat wij vandaag zouden winnen. Het is niet anders." Teambaas Ronald Dane: " Ik had ze beiden geen penalty gegeven. Trouwens met die "move" had Kostecki het gehele veld kunnen uitschakelen." Met een voorsprong van 239 punten behoudt SVG de leiding in de tussenstand van het kampioenschap op zijn teamgenoot Jamie Whincup.

Achter winnaar Cameron Waters eindigde Anton de Pasquale in de DJR Shell V Power Ford Mustang als tweede gevolgd door de Walkinshaw Andretti United Holden Commodore ZB van Chaz Mostert. Polesitter Anton de Pasquale had gewoon een slechte start dan Waters maar wist dankzij de binnenwaarste lijn in Turn 2 de leiding te behouden, gevolgd door Davison (# DJR Shell V Power Mustang), James Courtney en Nick Percat.

2021 De Pasquale Anton de Pasquale eindigde als tweede in de DJR Shell V Power Mustang.

Brodie Kostecki(Erebus Holden Commodore ZB) dook in Turn 11, met SVG in zijn kielzog, meerdere concurrenten voorbij hetgeen voor beiden kortstond P6/P7 opleverde. Dit alles ten koste van Todd Hazelwood in de BJR Holden Commodore. Kort daarna kregen zowel SVG als Kostecki te horen dat ze bij hun reguliere pitstop een tijdstraf van 15 secs. kregen opgelegd. Kostecki speelde geen rol van betekenis meer. SVG reed zoals vanouds een furieuze inhaalwedstrijd die hem uiteindelijk nog de derde plek opleverde.

Cameron Waters wist zich al vroeg van de druk van Jamie Whincup te ontdoen. De Pasquale wist Waters tot op 1.4 secs. te naderen en tot aan de reguliere stops in de 16e ronde bedroeg het verschil tussen beiden niet minder dan een 1.0 secs. Whincup ging direct achter Waters naar binnen maar het was een ontzettend trage stop bij Triple Eight (Red Bull Holden Ampol Racing) En ook bij Will Davison (#17 DJR Shell V Power Ford Mustang) was het een dramatisch lange stop.

Na een furieuze inhaaljacht vond SVG in de 28e ronde weer aansluiting bij de Top 10 en kwam als zesde over de eindstreep. Een enorm drama voor Fabian Coulthard overigens. Direct in de eerste ronde wist hij maar liefst 11 posities goed te maken en bevond zich voor het grootste deel van de wedstrijd in de Top 10. De volle neeft van oud F1-coureur David Coulthard kwam in het zicht van de finish zonder brandstof te staan en werd zelfs niet geklasseerd om dat hij na 38 ronden niet de finishlijn passeerde.

2021 Zonsondergang
Zonsondergang in Townsville. Voor morgen staan er de races 18 en 19 van het kampioenschap op het programma.

Uitslag WD 40 Townsville Supersprint
1 6 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Mustang GT 39 ronden 49:49.8424
2 11 Shell V-Power Racing Team Anton De Pasquale Ford Mustang GT 39 ronden
3 25 Mobil 1 Appliances Online Chaz Mostert Holden Commodore ZB 39 ronden
4 3 CoolDrive Racing Tim Slade Ford Mustang GT 39 ronden
5 88 Red Bull Ampol Racing Team Jamie Whincup Holden Commodore ZB 39 ronden
6 97 Red Bull Ampol Racing Team Shane van Gisbergen Holden Commodore ZB 39 ronden
7 20 DEWALT Racing Scott Pye Holden Commodore ZB 39 ronden ronden
8 44 Boost Mobile Racing James Courtney Ford Mustang GT 39 ronden
9 14 tools.com Todd Hazelwood Holden Commodore ZB 39 ronden
10 9 Erebus Pedders Racing William Brown Holden Commodore ZB 39 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet