GT

British GT: Vader en zoon Neary winnen incidentrijke race op Donington vanaf laatste startplek; Buurman zegeviert in Pro-Am

3
Na P2 algemeen en winst in Pro-Am liggen Buurman en Loggie gedeeld eerste in het kampioenschap.


Donington Park was afgelopen zondag gastheer van een twee-uurs Intelligent Money British GT Championship race. Vader Richard en zoon Sam Neary, uitkomend in een Mercedes-AMG GT3 voor hun eigen Abba Racing team, pakten een verrassende algemene zege. Niet alleen reden ze in een lagere rijdersklasse voor Silver-Am-duo's, maar ze startten de race ook nog eens vanaf achteraan het GT3-veld na een ernstig remprobleem voor de kwalificatie. In de GT4-categorie pakten de BMW's van Century Motorsport hun tweede 1-2 resultaat van het seizoen.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR

2
De chaos in de openingsfase zorgde voor drie lange Safety Car-periodes.Ian Loggie (Ram Racing) mocht de race vanaf pole positie aanvangen en leidde een veld van tien GT3-auto's en dertien GT4-auto's door de Redgate-bocht. Michael Igoe (WPI Motorsport) kreeg een duw van Nick Jones (Team Parker Racing). Igoe werd vervolgens geraakt door de andere Lamborghini van kampioenschapsleider Leo Machitski (Barwell Motorsport). Richard Neary maakte gebruik van de chaos door van P10 naar P2 algemeen te springen. Naast Igoe en Machitski viel ook Richard Williams (Steller Motorsport), de winnaar van de GT4 Silver Cup in de Silverstone 500, uit.

Na de herstart was het GT4-veld aan de beurt om een flinke crash te veroorzaken. In de McLean's-bocht liepen Mark Sansom (Assetto Motorsport), Ashley Marshall (Balfe Motorsport), Alain Valente (Team Rocket RJN) en Matt Topham (Newbridge Motorsport) veel schade op. Het ongeluk, dat begon nadat Sansom een tik kreeg van Chris Salkeld (Century Motorsport), zorgde ervoor dat er vier meer auto's uit de race lagen.

Neary lette beter op bij de herstart die volgde en hij passeerde meteen Loggie om de leiding te pakken. John Ferguson (Toyota Gazoo Racing UK) had ondertussen de algemene eerste plek genomen in de GT4-categorie, maar de amateurrijder in de Pro-Am-klasse Supra verloor die positie aan Will Burns (Century Motorsport). In een poging om zijn podiumplek te behouden, spinde Ferguson de McLaren van Harry Hayek (Team Rocket RJN) in de rondte bij het opkomen van het rechte stuk. Ook de Mustang van Will Moore (Academy Motorsport) raakte erbij betrokken. Op die manier was bijna de helft van het veld uitgeschakeld na slechts een half uur van het twee uur durende evenement.

Na de verplichte rijderswissel lag Sam Neary aan de leiding voor Loggie's teamgenoot Yelmer Buurman. Neary breidde zijn voorsprong op de Nederlander uit van twaalf naar zestien seconden in de laatste stint.

1
Richard en Sam Neary pakten hun allereerste algemene zege in British GT vanaf de laatste startplek.


Richard en Sam Neary, die de eer hebben om in het meest succesvolle Mercedes-AMG GT3-chassis te rijden door hun zeges in andere kampioenschappen, wonnen voor het eerst algemeen in het British GT. Buurman en Loggie finishten als tweede algemeen en pakten de overwinning in de Pro-Am-klasse.

Jonny Adam en Andrew Howard (Beechdean AMR) hielden Marcus Clutton en Morgan Tillbrook (Enduro Motorsport) achter zich om een podiumplek veilig te stellen. Sandy Mitchell (Barwell Motorsport) passeerde Martin Plowman (Paddock Motorsport) en Lewis Proctor (Balfe Motorsport) in de slotfase voor een vijfde plek algemeen samen met Adam Balon. De Porsche van Jones en Scott Malvern was een late uitvaller door versnellingsbakproblemen.

5
Century Motorsport-rijders vieren hun tweede 1-2 resultaat van het seizoen in GT4.


Slechts vijf van de dertien GT4-auto's zagen de zwart-witgeblokte vlag. Burns en Gus Burton wonnen algemeen in die categorie voor Pro-Am-winnaars en teamgenoten Andrew Gordon-Colebrooke en Salkeld.


4
Adam verdedigde zijn podiumplek tegenover Clutton en Mitchell met succes.Adam en Howard hebben net als Buurman en Loggie een tweede, een derde en een vierde positie behaald tot nu toe dit seizoen. Daarmee staan de twee duo's vooraan in de tussenstand met 67,5 punten, vijftien meer dan Balon & Mitchell en de Neary's. De volgende race van het Intelligent Money British GT Championship vindt plaats in België op Spa-Francorchamps op 25 juli, een week voor de 24-uurs race.


UITSLAGAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet