Formula 4

Formule 4: Oliver Bearman schittert voor Van Amersfoort Racing op CM.com Circuit Zandvoort

De 16-jarige Oliver Bearman schitterde afgelopen weekend met twee overwinningen voor het team van Van Amersfoort Racing op CM.com Zandvoort. De 16-jarige Brit gaf direct tijdens de vrijdagtrainingen en kwalificaties een sterk signaal af. Gedurende alle trainings- en kwalificatiesessies was hij de snelste man op de baan.


2021 Oliver Bearman
Oliver Bearman. Klasse apart op Zandvoort. Zeker een naam om in de gaten te houden.

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

Oliver Bearman schittert voor Van Amersfoort Racing op CM.com Circuit Zandvoort
Het team van Frits van Amersfoort blijkt met de 16-jarige Brit Oliver Bearman over een potentiële titelkandidaat te beschikken. Op de Red Bull Ring behaalde de Brit twee overwinningen en voegde er op Zandvoort nog eens twee aan toe. De tweede wedstrijd op zondag leverde voor zelfs een drievoudige zege voor het team op. Mooier kon eigenlijk niet. De derde wedstrijd op zondag leverde een dubbeloverwinning voor het Prema Powerteam op. De Rus Kirill Smal won de wedstrijd met omgekeerde startgrid terwijl zijn teamgenoot Sebastian Montoya als tweede eindigde. Evenals zijn legendarische vader bleek hij afgelopen weekend over dezelfde vechtlust te beschikken.

2021 Starveld Formule 4 zorgt altijd voor veel spekakel.

In de eerste wedstrijd bedroeg het verschil slechts een halve seconde op winnaar Bearman. Duidelijk was te zien dat Sebastian eigenlijk te laat de aanval inzette, US Racing-coureur Tim Tramnitz eindigde in deze wedstrijd als derde. Vanaf pole had Bearman een meer dan perfecte start gevolgd door Montoya, Tramnitz de Brit Luke Browning (US Racing). Voor gastrijder Leonardo Fornaroli ( Iron Lynx) moest de safetycar kortstondig in actie komen. Na de herstart nam Bearman opnieuw de leiding terwijl Montoya in de slotfase iets inliep. Op de finish bedroeg de volgorde Bearman, Montoya, Tramnitz, Browning, Smal, Bernier.

Sebastian Montoya: " Het is natuurlijk niet het beste gevoel om op het einde op P2 achter Bearman te staan. Maar ik verzamel wel goede punten. We beschikten over de kwaliteit en snelheid om te winnen. Maar op deze baan is inhalen bijzonder moeilijk."

Oliver Bearman: "Voor mij was het een werkelijk goede wedstrijd maar de pole was gewoon de sleutel tot het succes. Van tevoren wisten wij dat de kwalificatie bijzonder belangrijk voor ons zou zijn. Inhalen op Zandvoort is gewoon riskant. De overwinning heb ik gewoon aan mijn team te danken en de auto was op alle fronten top voorbereid. Voor Van Amersfoort Racing is deze thuisoverwinning natuurlijk fantastisch. Dergelijke resultaten betekenen voor het team bijzonder veel." De drievoudige overwinning op zondag betekende waarschijnlijk nog meer.

2021 VAR Valint Dufek
Aan een touwtje. De VAR-rijders Valint en Dufek.

De tweede wedstrijd op zondag werd door drie safetycarfases gekenmerkt maar ook hier was Bearman oppermachtig. Achter de Brit eindigden zijn teamgenoten Joshua Dufeck (16/CH) en Nikita Bedrin (15/RUS). Oliver Bearman: "Wat een wedstrijd om samen met je drie teamgenoten de eerste drie plekken te bezetten. Dit verheugt mij. Het is de beloning voor het harde werken wat we doen."

Teamgenoot Josef Dufek: "Ik ben erg tevreden over mijn tweede plek alhoewel ik liever wil winnen. Maar het gebeurt ook niet vaak dat je als team de eerste drie plekken bezet. Wij zijn enorm blij." Achter het VAR-trio volgde Victor Bernier (16/ R-Ace GP), Kirill Smal en Tim Tramnitz. De Fransman Sami Meguetounif (17/ R-Ace GP) eindigde als zevende gevolgd door Sebastian Montoya. Daarachter volgden de Brit Luke Browning (19/ US Racing) en zijn Russische teamgenoot Vlad Lomko.

2021 Montoya
Sebastian Montoya beschikt over dezelfde vechtlust als zijn legendarische vader.

De laatste wedstrijd leverde een overwinning voor de Rus Kirill Smal op terwijl zijn teamgenoot Sebastian Montoya als tweede werd afgevlagd. Polesitter Montoya had een slechte start en vocht zich weer terug naar voren. Sebastian Montoya: "De baan hier op Zandvoort is niet echt voor inhalen geschikt maar ik was snel onderweg en kon mijn fout weer goed maken. Van deze fout heb ik weer geleerd.

F4
De laatste maal dat de huidige generatie F4 op Zandvoort in actie komt? In ieder geval de nieuwe auto werd afgelopen week gepresenteerd.

Maar daarvoor zijn ze er ook" Kirll Smal: "We hebben superwerk verricht en ben trots op het gehele team. Met een eerste en tweede plek rijden wij lachend naar huis." Tim Tramnitz eindigde als derde gevolgd door Oliver Bearman, Bernier, Dufek, Fornaroli, Taylor Barnard (17/GB BWR Racing), Conrad Laursen (15/DK Prema Powerteam). Voor de Nederlands/Belgische Maya Weug zat er in totaal niet meer dan een 18e en een 15e plek in.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet