GT

GT4: Thrilller spektakel tussen de duinen. Dubbelzege voor Zakspeed duo Marschalkowski/Nouet

Aan spektakel was er het afgelopen weekend tijdens de ADAC GT4 Germany geen gebrek. Een spectaculaire finish in de eerste wedstrijd. Een spontaan in brand vliegende Audi die er af gaat waardoor de wedstrijd met een Code Rood onderbroken moest worden. En als klap op de vuurpijl een motorbrandje op de startgrid. James Bond achtige wedstrijdscenario's voor het eerste optreden van de ADAC GT4 Germany maar ook een opsteker voor Liesette Braams/Gaby Uljee die in de Las Moras by Equipe Verschuur McLaren 570S GT4 in de Trophy Class P3 behaalden. De combinatie Marschalkowski/Nouet was in beide wedstrijden oppermachtig.


2021 Start 1
Start van een thriller op Zandvoort afgelopen zaterdag.

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

Thriller tussen de duinen. Dubbelzege voor Zakspeed duo Marschalkowski/Nouet
Zelfs Ian Fleming had het script voor de ADAC GT4 Germany-wedstrijden op CM.com Circuit Zandvoort afgelopen weekend niet kunnen bedenken. In beide wedstrijden gebeurde er van alles. Het leverde een spectaculaire finish en mooie filmbeelden op. De eerste wedstrijd leverde een dubbeloverwinning voor het team van Zakspeed op. De Spanjaard Marc de Fulgenico vertrok met de Leipert AMG Mercedes GT4 vanaf pole gevolgd door de BMW M4 GT4 van de Italiaan Gabriele Piana (34/ITA Hofor Racing by Bonk Motorsport) en Phil Dörr in de Dörr Aston Martin Vantage GT4.

Tot aan de verplichte pitwindow behield Marschalkowski de leiding en gaf daarna de auto aan de Fransman Theo Nouet over. Jan Marschalkowski: " Ik wist dat het moeilijk zou worden om de BMW in het eerste wedstrijdgedeelte in te halen. Daarom heb ik de baan gespaard waardoor Theo later in de aanval kon gaan."

De strategie werkte want de Fransman passeerde al snel Michael Schrey in de Hofor by Bonk Motorsport BMW M4 GT4 en zette vervolgens op koploper Falkenbach die van de Fulgenico had overgenomen.

Daarna kon Nouet afstand van zijn achtervolgers nemen. Achter hem zorgde de Tsjechische Gabriela Jilkova voor enorm veel spektakel. Eerst moest Andreas Wirth in de Dörr Motorsport Aston Martin Vantage GT4 het onderspit delven en vervolgens versloeg de jonge vrouw Robert  Falkenbach in een uiterst spectaculaire finish op de streep.

2021 Piana Sterk optreden van Schrey/Piana in de Hofor by Bonk Motorsport BMW M4 GT4.

Gabriele Jilkova gaf op Zandvoort een mooi visitekaartje voor haarzelf af. "Vanaf P8 had ik de auto overgenomen maar die auto liep gewoon super en ik kon gewoon de gehele tijd pushen en een aantal concurrenten passeren. In de laatste ronde heb ik de als tweede geklasseerde Mercedes gewoon buitenom aangevallen en ik ben niet meer van het gas afgegaan maar heb gewoon vol gasgegeven. Het lukte" straalde de Tsjechische.

Andreas Wirth moest in de slotfase zijn derde plek aan de Pool Rogalski(20/Seyffarth Motorsport) prijsgeven. De Audi-coureur behaalde met Tim Reiter zijn beste seizoensresultaat. Alexander Tauscher(18/D)/ Levi O'Dey (16/D) eindigden als zesde gevolgd door de combinatie Piana/Schrey die dit seizoen al vier zeges in de wacht wisten te slepen.

2021 Jilkova
Snelle dame Gabriele Jilkova.

Race 2
De wedstrijd op zondag moest al direct na één ronde met een Code Rood onderbroken worden. Er brak iets in de auto van de Pool Rogalski die vervolgens op zijn eigen olie met de Audi R8 LMS GT4 van de baan gleed en brandend de piepschuimbebording verpulverde. Daarmee was het drama nog niet over want op de startgrid ving de motor van Gabriele Jilkova vlam maar de Zakspeed technici wisten onder luid applaus het vuurtje te doven en de technische schade te beperken.

Na de herstart namen de beide Zakspeed AMG Mercedes GT4's de leiding maar Jilkova moest haar positie al snel aan de Dörr Aston Martin van Andreas Wirth prijsgeven. Een aanrijding tussen Robin Falkenbach en Daniel Schwerfeld zorgde voor een tweede safetycar interventie.

2021 Nouet
Dubbelzege voor Marschalkowski/Nouet op Zandvoort.

Nadat de wedstrijd opnieuw werd vrijgegeven ging ook Schrey aan de Mercedes van Jilkova voorbij. Bij Hofor by Bonk Motorsport besloot men om Schrey direct naar binnen te halen waardoor Piana kon overnemen. Inmiddels kon Nouet wel zijn voorsprong aan kop vergroten.

Theo Nouet: "Met de safetycar en een Code Rood had ik behoorlijk veel te doen en het ging erom om het overzicht te behouden. Nadat ik mijn voorsprong iets vergroot had spaarde ik mijn banden voor Jan Marschalkowski." Deze tactiek werkte. Piana had vrij baan en bevond zich weer snel achter de Zakspeed Mercedes van Jan Marschalkowski. Er ontspon zich tussen beiden een mooi duel dat in het voordeel van de Zakspeed Mercedes AMG GT4 werd beslist.

2021 Braams
Mooi resultaat voor Braams/Uljee tussen de duinen.

Achter leiders vormde zich een kwartet auto's bestaande uit Jilkova's team collega Robert Haub (USA), Dennis Fetzer (20/Team Allied Racing), Phil Dörr en Jan Philipp Springob (20/D T3 Motorsport). Uiteindelijk wist Dörr het duel in zijn voordeel te beslissen. Ondanks een laatste safetycarfase behield Marschalkowski met een voorsprong van 1,060 secs. de kop. Gaby Uljee/Liesette Braams eindigden als 14e algemeen en derde in klasse. Meer dan ze zelf "ondanks" de fun verwacht hadden. Voor Sandra van der Sloot werd het een weekend om snel te vergeten. Door allerlei technische problemen kwam zij in beide races niet aan rijden toe.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet