Formula E

Formule E: Sam Bird wint tweede race New York en neemt WK-leiding over, Frijns opnieuw sterk

210711 FE Start
Bird had al de beste uitgangspositie en profiteerde optimaal

Jaguar-rijder Sam Bird maakte het meeste van zijn pole-position, leidde van start tot finish en behaalde in de tweede Formule E-race in New York zijn tweede overwinning van het seizoen. Er leek zelfs lange tijd een 1-2 voor Jaguar in te zitten, maar teamgenoot Mitch Evans strandde in de laatste drie minuten met een defect aan de ophanging. Zo eindigde Nick Cassidy voor Virgin als tweede, voor DS-Techeetah-rijder António Félix da Costa. Robin Frijns maakte opnieuw indruk met een geweldige inhaalrace, waarin hij opklom van de 21e plaats op de grid naar de achtste plaats aan de finish. Nyck de Vries moest genoegen nemen met de 18e positie.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Formule E

Bird wint de sprint naar de eerste bocht, voor Evans en Cassidy, Sette Câmara en Wehrlein. Vergne blijft op de grid staan, de wedstrijdleiding stuurt de safety-car de baan op. De Vries is al opgeklommen naar de 18e plaats, Frijns is teruggevallen en is 22e, alleen Günther rijdt nog achter hem. Aan het eind van de tweede ronde wordt de race weer vrijgegeven. Bird blijft op kop, Sette Câmara opent de aanval op Cassidy, maar nog zonder resultaat. In de hairpin raakt Félix da Costa de achterkant van de auto van Wehrlein, terwijl verderop Rast geraakt wordt door Lynn. Rast wordt in de auto van Buemi gedrukt en loopt flinke schade aan de neus op, waarop hij direct de pits in rijdt. Blomqvist krijgt een 'drive-through' vanwege teveel stroomverbruik.

210711 FE Safety car
Vroege safety-car-fase vanwege de gestande auto van Vergne

Sims, die op de achtste plaats rijdt, is de eerste die de 'attack mode' inschakelt. Lotterer volgt een ronde later zijn voorbeeld. Mortara opent de aanval op Dennis in de strijd om de 13e plaats, maar mist zijn rempunt en belandt in de bandenstapels, waarop hij terugvalt naar de 21e plaats. Met nog 33 minuten op de klok halen ook de beide Jaguar-rijders het extra vermogen. Bird blijft aan de leiding, Evans verliest kortstondig een plek aan Cassidy, maar pakt direct de tweede plaats weer terug. De activaties van de 'attack mode' leiden tot de nodige positiewisselingen, terwijl Oliver Rowland een tijdstraf van vijf seconden krijgt vanwege het veroorzaken van een aanrijding. Voor Joël Eriksson is er een ''drive through' vanwege teveel stroomverbruik, wat bij het Penske-team blijkbaar een probleem is.

De Vries is halverwege de wedstrijd opgeklommen naar de 13e positie, Robin Frijns rijdt op de 16e plaats. Cassidy profiteert van de slotfase van zijn 'attack mode' en haalt Evans in, waarmee hij de tweede plaats verovert. Een ronde later haalt Evans het extra vermogen en kan daarmee wat weglopen bij de beide Porsche-rijders achter hem, Wehrlein en Lotterer. Vervolgens herovert hij ook weer de tweede plek, die hij eerder was kwijtgeraakt aan Cassidy. De beide Porsche-rijders activeren ook de 'attack mode' en verliezen daarmee een plaats aan DS-Techeetah-rijder Félix da Costa.

Vooraan rijdt Bird probleemloos zijn ronden, hij heeft bij beide activaties geen plaatsen verloren en ook iets minder energie verbruikt dan zijn teamgenoot Evans. Daarmee ziet het er goed uit voor de Brit, hoewel er nog 18 minuten te gaan zijn. De Vries is inmiddels teruggevallen naar de 18e plaats, Frijns is 15e. Di Grassi tikt Buemi in de rondte, waarop de Zwitser terugvalt naar de twaalfde positie. Di Grassi krijgt een tijdstraf van tien seconden voor de actie. Met elf minuten te gaan opent Félix da Costa de aanval op Cassidy en verliest bijna de controle over zijn auto, maar Cassidy verdedigt voor wat hij waard is.

210711 FE Podium
Blijdschap bij Sam Bird: tweede seizoenszege en leiding in de WK-stand

Bird loopt verder en verder uit, terwijl Evans de rest achter zich met Cassidy, Félix da Costa, Wehrlein en Lotterer ophoudt. De laatste vijf minuten leveren geen veranderingen meer op en zo behaalt Bird zijn elfde Formule E-zege in zijn loopbaan en de tweede van het seizoen, waarmee hij tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overneemt. Evans heeft een probleem met de linker achterwielophanging en valt met nog twee minuten te gaan terug naar de vierde plaats achter Cassidy en Félix da Costa. Vervolgens moet Evans ook de beide Porsches van Wehrlein en Lotterer voor zich dulden. In de laatste ronde valt Evans helemaal stil, maar zijn teamgenoot Bird wint voor Cassidy, Félix da Costa, Wehrlein, Lotterer, Sims, Nato, Frijns, Lynn en Günther. De Vries finisht als 18e.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet