Sportscars

Sportscars: G-Drive ook zonder Nyck de Vries op pole voor ELMS-race (lang)

210710 ELMS Quali G-Drive

Nadat Nyck de Vries het dit seizoen al twee keer eerder gedaan had, in Barcelona en op Paul Ricard, was het – in afwezigheid van onze landgenoot, die dit weekeinde Formule E in New York rijdt – ditmaal teamgenoot Franco Colapinto die de G-Drive-Aurus op pole zette voor een race van de European Le Mans Series. Op Monza reed de 18-jarige Argentijn een tijd van 1:37,469 minuten en liet daarmee de voltallige concurrentie achter zich. Namens Racing Team Nederland, dat dit weekeinde een gastoptreden in de ELMS beleeft, kwalificeerde Giedo van der Garde de Oreca als zevende. De Duitser Laurents Hörr was voor de derde maal op rij het snelst in de LMP3-klasse met de DKR Engineering-Duqueine, terwijl Alessandro Pier Guidi in de Spirit of Race-Ferrari de pole-position in de GTE-klasse voor zich opeiste.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ELMS/Jakob Ebrey Photography

Aanvankelijk had Louis Déletraz in de Oreca van WRT de voorlopige pole-position in handen, maar in de laatste drie minuten van de tien minuten durende kwalificatie opende Franco Colapinto de aanval, eerst met een tijd van 1:37,646 minuten en vervolgens nog eens bijna twee tienden sneller, zodat hij met 1:37,469 minuten de pole-position voor zich opeiste. Colapinto deelt de G-Drive-Aurus, die wordt ingezet door Algarve Pro Racing, met Roman Rusinov en de Deen Mikkel Jensen, die dit weekeinde Nyck de Vries vervangt. Déletraz moest vervolgens ook nog toezien hoe hij de tweede plaats kwijtraate aan Jonathan Aberdein in de United Autosports-auto. Déletraz eindigde als derde voor Ben Hanley in de DragonSpeed-Oreca.

Niet alleen De Vries ontbreekt dit weekeinde in Monza, ook Job van Uitert moet noodgedwongen verstek laten gaan, nadat hij vrijdag positief op corona getest werd. Daarop trok het United Autosports-team de inschrijving van de nummer 32-auto met Van Uitert, Nicolas Jamin en Manuel Maldonado terug. Daarentegen zorgt Racing Team Nederland dit weekeinde voor extra Nederlandse inbreng, een week voordat eveneens op Monza de volgende wedstrijd voor het FIA WEC op het programma staat. Giedo van der Garde reed de zevende tijd in de kwalificatie.

210710 ELMS quali Hoerr
Laurents Hörr was opnieuw het snelst in LMP3

In LMP3 was Laurents Hörr met de Duqueine-DKR opnieuw de snelste, maar zijn voorsprong op de Belg Ugo de Wilde in de Inter Europol-Ligier bedroeg slechts 0,053 seconden. De derde startplaats was voor David Droux in de Realteam Racing Ligier. In de nummer 6-Nielsen Racing, waarin ook Max Koebolt in actie komt, reed Austin McCusker de kwalificatie en eindigde als 15e. Voor Joey Alders was het raceweekeinde al na de tweede vrije training ten einde, nadat teamgenoot Baratto zo zwaar was gecrasht dat reparatie ter plekke geen haalbare kaart meer was. "Jammer, zeker omdat we donderdag tijdens de test nog het snelste waren", zei Alders.

Alessandro Pier Guidi eindigde met de Spirit of Race-Ferrari bovenaan in de GTE-klasse. Ook hier was het verschil slechts vijf honderdste, de tweede tijd was voor Alessio Rovera in de AF Corse Ferrari. Ross Gunn kwalificeerde de TF Sport-Aston Martin als derde in een sessie waarin het veld dicht bij elkaar lag: de tijden van de eerste zes rijders lagen minder dan drie tienden uiteen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet