GT

GT World Challenge Europe Sprint: Vanthoor en Weerts winnen spektakel op Misano en Breukers pakt Silver Cup-punten na inhaalraces

1
Misano zag het grootste GT World Challenge Europe Sprint Cup veld sinds 2017.

Voor het derde Sprint Cup-raceweekend streek de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS neer in Italië voor twee races van ieder een uur op Misano World Circuit Marco Simoncelli. Maar liefst dertig auto's stonden ingeschreven en dus zagen we het grootste veld sinds 2017. De algemene zeges gingen op zaterdag en zondag naar Dries Vanthoor en Charles Weerts (Team WRT). De Belgen breiden daarmee hun leiding uit in de tussenstand. De zeges in de Silver Cup en Pro-Am Cup werden beslist in spannende gevechten en een foto finish. Nederlander Rik Breukers (Madpanda Motorsport) kreeg twee inhaalraces voor zijn kiezen, maar pakte wederom punten in de Silver Cup.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR

Weerts mocht Race 1 aanvangen vanaf pole positie. Het was een volledige eerste startrij voor Audi met Léo Roussel (Saintéloc Racing) die zich als tweede had gekwalificeerd voor Albert Costa (Emil Frey Racing) en Ulysse De Pauw (CMR), de snelste in de Silver Cup. Breukers kwalificeerde zich netjes als negende algemeen en derde in de Silver Cup.

Bij de start behield Weerts de leiding, maar Costa ging voorbij aan Roussel voor P2. Het bleek een chaotische openingsronde te worden. Breukers had een probleem bij de start en viel terug van de negende naar de 23e positie. De Porsche van Adrien De Leener (Dinamic Motorsport) vloog over de sausage kerbs, ook wel de gele bananen genoemd door sommige GT-rijders, bij het uitkomen van bocht zes. De Belg brak daarbij een ruggenwervel. Pro-Am Cup-leiders Louis Machiels (AF Corse) en Valentin Pierburg (SPS automotive performance) maakten contact en stonden vervolgens vast in de grindbak met schade. De auto van Fabien Lavergne (Attempto Racing) lekte vloeistoffen en spinde. De Fransman bracht zijn Audi naar de garage en viel uit. De Pauw viel terug van de vijfde naar de twaalfde plek en verloor de leiding in de Silver Cup aan Jim Pla (AKKA ASP).

  2
Vanthoor en Weerts wonnen Race 1.


Weerts kon een gaatje slaan naar Costa na de herstart. Luca Stolz (Toksport WRT), Pla and Aurélien Panis (Saintéloc Racing) gingen voorbij aan Roussel. Costa kwam zo snel mogelijk binnen voor de verplichte rijderswissel om zijn Lamborghini over te geven aan Norbert Siedler. De Spanjaard voelde zich niet lekker. Vanthoor had een voorsprong van acht seconden na de pit stops voor Stolz' teamgenoot Maro Engel. Saintéloc Racing-teamgenoten Frédéric Vervisch en Christopher Haase lagen derde en vierde voor Silver Cup-leider Konstantin Tereschenko die de Mercedes-AMG van Pla had overgenomen. Nicolai Kjærgaard (Garage 59) schakelde Pierre-Alexandre Jean (CMR) uit en dat zorgde wederom voor een neutralisatie.

  3
Tereschenko pakte in Race 1 de Silver Cup-zege samen met Pla na een gevecht met Feller.


Na de herstart passeerde Haase Vervisch voor de laatste plek op het podium. Ricardo Feller (Emil Frey Racing) ging voorbij aan Siedler en lag nu direct achter Tereschenko. In de laatste ronde vochten de twee hard om de overwinning in de Silver Cup en die ging uiteindelijk naar Pla en Tereschenko. Vooraan bleef Vanthoor onbedreigd om samen met Weerts de algemene zege te pakken voor Engel en Stolz, terwijl Haase en Roussel het podium afmaakten.

  4
Crashes van rivalen maakte de weg vrij voor Chaves en Ramos in de Pro-Am Cup in Race 1.


Ben Barnicoat en Ollie Wilkinson (JOTA) kwamen in hun McLaren in de top vijf over de streep, maar vielen terug naar P22 na een tijdstraf voor een 'unsafe release'. Breukers en Ezequiel Pérez Companc konden nog heel wat plekken goedmaken om als veertiende algemeen en zesde in de Silver Cup geklasseerd te worden. Na de crash van Machiels en Pierburg was het een relatief makkelijke overwinning voor Henrique Chaves en Miguel Ramos (Barwell Motorsport) in de Pro-Am Cup.


UITSLAG RACE 1


6
Voor het eerst startte een Pro-Am Cup-auto vanaf de algemene pole positie dankzij Adam.


Jonny Adam (Garage 59) zette de snelste rondetijd neer in de kwalificatie voor Race 2. Voor het eerst in de geschiedenis van het kampioenschap pakte een Pro-Am Cup-auto de algemene pole positie. De Brit deelde de voorste rij met de Ferrari van Patrick Kujala (Rinaldi Racing) die uitkwam in de Silver Cup. Breukers' teamgenoot Pérez Companc moest vanaf P24 de race aanvangen. In tegenstelling tot de race op zaterdag kwam iedereen ongeschonden door de openingsronde in de race op zondag. De top zes bleef hetzelfde voor de verplichte rijderswissels, totdat Vanthoor Kujala passeerde voor P2 voor Jack Aitken (Emil Frey Racing), Raffaele Marciello (AKKA ASP) en Kelvin van der Linde (Team WRT). Dennis Marschall (Attempto Racing) werd uitgeschakeld door Tereschenko in de Tramonto-bocht.

Na de pit stops kwam Weerts aan de leiding voor Marciello's teamgenoot Timur Boguslavskiy, Van der Lindes teamgenoot Benjamin Goethe, Frank Bird (Team WRT) die de eerste plek in de Silver Cup had overgenomen, Stolz, Aitkens teamgenoot Lappalainen en Kujala's teamgenoot Benja Hites. Stolz moest echter de pitstraat weer opzoeken. De Duitser kwam in aanraking met Bird en liep een lekke band op.
 
7
Ook in Race 2 waren Vanthoor en Weerts onbedreigd.


Vanthoor en Weerts maakten de dubbel af op Misano met wederom een overwinning in Race 2. Zij zijn nu het meest succesvolle duo in de GT World Challenge Europe Sprint Cup. Bird and Ryuichiro Tomita pakten de zege in de Silver Cup.

  8 WRT finishte met drie Audi's in de top vier. Bird en Tomita wonnen in de Silver Cup.


5
Breukers finishte tweemaal op P6 in de Silver Cup na inhaalraces.


Breukers en Pérez Companc zagen als veertiende algemeen en zesde in de Silver Cup de zwart-witgeblokte vlag na een knappe laatste stint voor de Nederlander.


9
West kon de pole positie van Adam omzetten in zege in de Pro-Am Cup in een fotofinish.


De winst in de Pro-Am Cup werd beslist met een fotofinish. Adams teamgenoot Alexander West en Pierburg vochten het uit in de laatste ronde. Pierburg kwam één duizendste van een seconde te kort over de finishlijn, toen hij en West zij-aan-zij het rechte stuk opkwamen.

UITSLAG RACE 2

De volgende race van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS is de TotalEnergies 24 Uur van Spa op 31 juli en 1 augustus.

Stand rijders Sprint overall:
1. Dries Vanthoor / Charles Weerts 75
2. Raffaele Marciello / Timur Boguslavskiy 46,5
3. Ricardo Feller 43.5
4. Alex Fontana 43
5. Maro Engel / Luca Stolz 32,5
6. Albert Costa 29.5
7. Ulysse De Pauw 19,5
8. Frank Bird / Ryuichiro Tomita 18
9. Norbert Siedler 17,5
10. Konsta Lappalainen / Jack Aitken 17,5

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet