NASCAR

NASCAR: Roadcourse specialist Chase Elliott zegeviert op Road America

Na 65 jaar keerde de roadcourse van Road America weer terug op de Cup-kalender. De overwinning ging vandaag naar roadcourse specialist Chase Elliott die vanuit de staart van het veld aan de wedstrijd begonnen was(P32). In de laatste acht roadcourse-wedstrijden zegevierde de regerende kampioen maar liefst zesmaal. Achter Elliott volgden de beide JGR Toyota's van Christopher Bell en Kyle Busch.

2021 Comeback
Na 65 jaar werd er weer een Cup-wedstrijd op Road America gestart.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing Usa

Roadcourse specialist Chase Elliott zegeviert op Road America
De "Jockey Made in America 250" viel vandaag ten prooi aan regerend kampioen Chase Elliott in de Hendrick Motorsports Chevrolet Camaro. Voor Elliott betekende het zijn zevende roadcourse-overwinning. Op de eeuwige ranglijst is Chase nog maar twee plekken van Jeff Gordon verwijderd waarbij aangetekend moet worden dat er in het verleden duidelijk minder roadcourses op de kalender stonden.
De kwalificatie vond kort voor de wedstrijd plaats en de pole ging naar William Byron(Hendrick Motorsports) die ook in de openingsronde direct de leiding nam, daarbij gevolgd door Kyle Larson(Hendrick Motorsports Chevrolet) en A.J. Almendinger (Kaulig Chevrolet). Daniel Suarez (Trackhouse Racing) zorgde in de derde ronde al voor de eerste neutralisatie omdat hij zonder aandrijving kort voor de brug bij Turn 6 stil viel.

2021 Blaney Hamlin Ryan Blaney, hier in gevecht met Denny Hamlin, profiteerde niet van zijn pitstop.

Het eerste wedstrijdsegment moest vanwege de gestrande Ford van Kyle Tyllley (Live Fast Ford) onder geel beëindigd worden en leverde een overwinning op voor William Byron gevolgd door zijn Chevrolet-merkgenoten A.J. Allmendinger, Kyle Larson, Tyler Reddick en Ross Chastain. Direct bij aanvang van het tweede wedstrijdsegment nam Martin Truex Jr. de leiding omdat hij één van de acht rijders was die zowel tankten als banden wisselden. Truex Jr. profiteerde niet lang van deze positie en moest zowel Matt DiBenedetto (Wood Ford) als teamcollega Kyle Busch laten gaan. Penske-coureur Austin Cindric viel vanwege transmissieproblemen stil in Turn 8 en beleefde een miserabele dag.

2021 Christoper Bell
Christopher Bell deed het met een tweede plek op het pittoreske Road America uitstekend.

Kort voor het einde van het tweede segment moest een aantal rijders vanwege brandstof en banden iets eerder naar binnen. Daardoor ging de zege naar Tyler Reddick met eveneens achter zich vier Chevrolet-merkgenoten. ( William Byron, Ross Chastain, Kyle Larson, Kurt Busch). Er volgde een spannende herstart waarbij Kyle Busch de leiding nam gevolgd door Chase Elliott en Matt DiBenedetto die nog voor het einde in Turn 12 de koppositie greep. De Ford-rijder profiteerde niet lang want zowel Elliott als Busch stelden nog in dezelfde ronde orde op zaken.

2021 Dillon  Elliott
Ty Dillon onder druk van de latere winnaar Chase Elliott.

Een klapband van Anthony Alfredo veroorzaakte 20 ronden voor het einde de allerlaatste neutralisatie. Zowel Aric Almirola als Ryan Blaney profiteerde van deze situatie omdat zij zich juist op dit moment in de pitlane bevonden. Even leken de beide Ford-rijders een lot uit de loterij getrokken te hebben. Maar uiteindelijk leverde dit voordeeltje niets voor hun op. Slechts een 14e en een 20e positie. Bij de herstart werden beiden door zowel Busch als Almirola al terugverwezen. Vervolgens zakten de beide Fords steeds verder weg. Kyle Busch mocht slechts kortstondig van zijn leiderspositie profiteren. In de Caroussel(tussen Turn 9 en Turn 10) nam de regerende kampioen direct de kop en stond die niet meer af.

2021 Kyle Busch
Derde plek voor Kyle Busch.

Drama voor Kyle Larson
De podiumreeks van Kyle Larson werd zes ronden voor het einde definitief een halt toegeroepen toen hij van achteren door teamgenoot Alex Bowman (geen remmen) getorpedeerd werd. Larson ging in de rondte en zakte naar de 16e plek terug. Voor Alex Bowman zat er na een noodzakelijke pitstop niet meer in dan P22. Voor Elliott betekende als roadcourse specialist een perfect gereden wedstrijd. In de slotfase moest Kyle Busch zelfs nog zijn tweede plek aan teamgenoot Christopher Bell prijsgeven. Waarschijnlijk keert de Cup volgend jaar gewoon weer terug naar Road America. De Xfinity-series staat al sinds 2010 weer op de kalender.


2021 Winnaar Elliott
En weer een roadcourse zege voor Chase Elliott

Uitslag Jockey Made in America 250
1. Chase Elliott Chevrolet 62 ronden
2. Christopher Bell Toyota 62 ronden
3. Kyle Busch Toyota 62 ronden
4. Kurt Busch Chevrolet 62 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 62 ronden
6. Chase Briscoe Ford 62 ronden
7. Ross Chastain Chevrolet 62 ronden
8. Tyler Reddick Chevrolet 62 ronden
9. Martin Truex Jr. Toyota 62 ronden
10. Matt DiBenedetto Ford 62 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet