NASCAR

NASCAR Whelen: Loris Hezemans en Sebastiaan Bleekemolen schitteren op Brands Hatch

Niet alleen op de Red Bull Ring het Wilhelmus maar ook op Brands Hatch waar Loris Hezemans en Sebastiaan Bleekemolen vandaag voor een dubbel Nederlands podium zorgden . Loris behaalde zijn 10e overall NASCAR Whelen overwinning terwijl Sebastiaan Bleekemolen na een fraaie inhaalwedstrijd zijn tweede seizoenspodium behaalde.

2021 Start BH
Prachtige overwinning voor Loris Hezemans op Brands Hatch vandaag.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR Whelen/Bart Dehaese

Loris Hezemans en Sebastiaan Bleekemolen schitteren op Brands Hatch
Een dubbel Nederlands podium op Brands Hatch vandaag en een mooie dag voor de Nederlandse autosport. Hezemans won met zijn Hendriks Ford Mustang niet alleen de vierde kampioenschapswedstrijd vandaag maar de Nederlander kroonde zichzelf ook nog eens tot Koning Loris I van Brands Hatch zoals de Britten het zo fraai wisten te omschrijven. Omdat Loris tijdens de eerste wedstrijd gisteren de snelste ronde liet noteren mocht hij vandaag vanaf pole vertrekken. Ondanks drie safetycarfases was de Nederlander in de 38 ronden tellende wedstrijd op de korte Indy-circuit van Brands Hatch oppermachtig.

De Nederlander nam direct de leiding gevolgd door de Israëliër Alon Day die zaterdag de eerste wedstrijd op zijn naam schreef. In de negende ronde moest de safetycar voor de gestrande auto van Igor Romanov voor de eerste maal in actie komen. Bij de herstart nam Loris direct de leiding met Alon Day(CAAL Racing) in zijn kielzog. In de 22e ronde moest de safetycar voor de gestrande auto van Scott Jeffs opnieuw in actie komen.

Bij de tweede herstart vergaloppeerde Alon Day zich volkomen in Paddock Hill Bend. De Israëliër probeerde Loris buitenom en vergaloppeerde zichzelf waarbij hij de bodem van zijn auto beschadigde en moest opgeven. Loris had een meesterlijke herstart en behaalde zijn tiende NASCAR Whelen-zege.

Loris Hezemans: "Vanwege de safetycars was het een zware wedstrijd maar we hebben er het beste van gemaakt. Met het tempo hadden we wat moeite. Ik denk dat de strategie van gisteren zijn vruchten heeft afgeworpen want toen moest ik achter Alon Day mijn banden sparen. Het team van Hendriks Motorsport heeft mij weer een geweldige auto gegeven."

2021 Hezemans
Prachtige strijd tussen Loris Hezemans en de Israëliër Alon Day in de beginfase.

De Italiaan Gianmarco Ercoli die in 2018 zijn allereerste NASCAR Whelen op Brands Hatch won eindigde als tweede. Sebastiaan Bleekemolen had na een achtste startplek eigenlijk niet verwacht om het podium te beklimmen. De Nederlander reed een schitterende inhaalwedstrijd en heeft in deze serie nu duidelijk momentum opgebouwd. Voor de tweede maal na Barcelona stond Sebastiaan op het podium. "Je moet met de herstarts wel clever zijn." aldus Bleekemolen. 

Gianmarco Ercoli die in 2018 op Brands Hatch zijn allereerste NASCAR Whelen Pro-overwinning behaalde eindigde als vijfde. Ercoli: "Een goede wedstrijd maar in het begin was ik niet echt snel. Maar de sfeer is fantastisch hier."De Zwitser Giorgio Maggi eindigde voor het team van Hendriks Motorsport als vijfde en staat nu in het Junior klassement als tweede genoteerd. De Brit Alex Sedgwick eindigde met de No 24 NBA 2K Academy/Alex Caffi Motorsport Chevrolet Camaro als vijfde

2021 Bleekemolen
En weer een podiumplek voor Sebastiaan Bleekemolen!

De eerste wedstrijd op zaterdag leverde een 25e NASCAR Whelen-overwinning op voor de Israëliër Alon Day die voor het team van CAAL Racing uitkomt. De No 88 Chevrolet reed van start tot finish aan de leiding. Loris Hezemans maakte in deze wedstrijd tegenover zijn opponent geen schijn van kans. In de geschiedenis van de NASCAR Whelen Series betekende het zijn vierde overwinning op Brands Hatch. Voor het CAAL Racing Team de 30e in de series overigens.

De Italianen Nicola Rocca (DF1 Racing Chevrolet Camaro ) en Vittorio Ghirelli (Hendriks Motorsport Ford Mustang) leverden een fantastisch duel om de derde plek. Op de finish bedroeg het verschil tussen beide Italianen slechts 0.203 secs. Sebastiaan Bleekemolen deed het met een vijfde plek uitstekend en heeft nu duidelijk zijn ritme in de NASCAR Whelen Series gevonden.

EuroNASCAR2
De Indiër Avait Deodhar zag afgelopen zaterdag op Brands Hatch een levensdroom in vervulling te gaan door op zijn thuiscircuit een EuroNASCAR 2-wedstrijd te winnen. Deodhar reed in de 30 ronden met zijn CAAL Chevrolet Camaro 38 ronden lang aan de leiding. Gedurende de 30 ronden tellende wedstrijd stond Deodhar constant onder druk van de Duitser Tobias Dauenhauer in de Hendriks Ford Mustang. Het verschil op de finish bedroeg slechts 0.433 secs.

Deodhar: "Dit moment in mijn leven ga ik nooit vergeten. Moet mezelf eerst in de arm knijpen omdat ik niet kan geloven dat ik gewonnen heb. Met Tobias op mijn achterbumper was het een zware wedstrijd. CAAL Racing heeft mij een geweldige auto gegeven en daarvoor wil ik ze dan ook bedanken." De Belg Simon Pilate eindigde als derde terwijl Michael Bleekemolen bij de Legends met een vierde plek nipt het podium miste.


Fraaie zege voor Tobias Dauenhauer
2021 Dauenhauer BH
EuroNASCAR 2-zege voor Tobias Dauenhauer.

De tweede wedstrijd van de EuroNASCAR 2 leverde een fraaie overwinning voor Tobias Dauenhauer het Hendriks Motorsport Team op. De Duitser reed 30 ronden aan de leiding terwijl de Belg Simon Pilate met DF1 Chevrolet Camaro op ruim zes seconden achterstand als tweede wist te eindigen.

Advait Deodhar eindigde met de Caal Racing Camaro als derde. Deodhar leverde een spannend gevecht met onze zuiderbuur maar moest uiteindelijk met een derde podiumplek genoegen nemen. Martin Doubek (Hendriks Motorsport Ford Mustang) was bij een aanrijding betrokken en de leider in de tussenstand van het kampioenschap moest met een dertiende plek genoegen nemen. Voor Michael Bleekemolen was de wedstrijd helaas na negen ronden al afgelopen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet