IndyCar

Indycar: Josef Newgarden oppermachtig op de Mid Ohio Sports Car Course. VeeKay 16e

Penske-coureur Josef Newgarden was op de Mid Ohio Sports Car Course oppermachtig. De regerende kampioen beheerste de gehele wedstrijd. Voor hem betekende het zijn tweede overwinning op Mid Ohio. In de slotfase kwam Newgarden nog even onder druk van Marcus Ericsson te staan. Voor VeeKay werd het een teleurstellende wedstrijd. De Nederlander verloor na zijn laatste stop teveel tijd op de harde compound. Eindelijk een eerste overwinning voor Team Penske dit seizoen.

2020 Newgarden
Eindelijk een eerste overwinning voor Josef Newgarden dit seizoen. Ook dit jaar blijft Team Penske niet zonder overwinningen. De eerste werd exact 50 jaar geleden gisteren door Mark Donohue behaald.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Josef Newgarden oppermachtig op de Mid Ohio Sports Car Course. VeeKay 16e
De tiende wedstrijd van het Indycar-kampioenschap kende een chaotische openingsfase maar daarna stabiliseerde de wedstrijd zich. VeeKay kon met de tweede set van de harde compound geen snelheid meer vinden. De Nederlander bevond zich gedurende lange tijd in de Top 10. Na zijn tweede stop zakte de Nederlander terug naar P16 en maakte helaas geen progressie meer in de wedstrijd. Er waren sterke optredens van Romain Grosjean en Pato O'Ward die beiden vanuit de achterhoede een schitterende inhaalwedstrijd reden. Voor Colton Herta werd het na twee mislukte pitstops een teleurstellende voorstelling. Meer dan een 13e plek zat er voor de Andretti Autosport-rijder niet in.

De wedstrijd
Op de Rode banden gingen van start: Newgarden, Herta, Ericsson, Dixon, Palou, Rahal, VeeKay, Grosjean, Kellett, Ryan Norman. De rest van het veld bevond zich op de harde compound op de Mid Ohio Sports Car Course.

Josef Newgarden nam direct bij de start de leiding maar in de staart van het veld was er een incident tussen James Hinchcliffe, Ryan Hunter Reay (beiden Andretti Autosport) en Felix Rosenqvist (Arrow McLaren SP) waardoor er al in de openingsronde geneutraliseerd moest worden. VeeKay kwam er gelukkig zonder schade doorheen. De Nederlander wist in de eerste ronde al twee posities te winnen. Na de eerste ronde bedroeg de volgorde: Newgarden, Herta, Ericsson, Power, Dixon, Rossi, Palou, Rahal, VeeKay, Bourdais. Zowel Rosenqvist als Ryan Hunter Reay konden met een flinke achterstand de wedstrijd vervolgen.

2021 4 Juli 1
4 juli is een nationale Feestdag in de VS.

Bij de herstart wist Scott Dixon Will Power te verschalken. De Penske-coureur maakte een knullige fout, ging achterstevoren waarbij Ed Jones (Dale Coyne Racing with Vasser Sullivan) hem niet meer kon ontwijken. Wel liet de Australiër zijn handen aan het stuur maar zijn pols was niet gebroken. Het incident leverde een behoorlijk voordeeltje voor Pato O'Ward en Romain Grosjean op.Beiden wonnen zeven posities terwijl VeeKay na de herstart profiteerde door Graham Rahal op P7 te verschalken. Voor zowel Will Power als Ed Jones was de wedstrijd al over nog voordat hij goed en wel begonnen was.

Stand 10e ronde: Newgarden, Herta, Ericsson, Dixon, Rossi, Palou, VeeKay, Rahal, Bourdais, McLaughlin. Alleen Rossi, Bourdais en McLaughlin bevonden zich op de harde compound. Wegens het afblokken van Grosjean (Dale Coyne Racing) en O'Ward (Arrow McLaren SP) moest Sebastien Bourdais twee posities prijsgeven.

Jack Harvey (Meyer Shank Racing) kwam in de 18e ronde als eerste voor een bandenwissel naar binnen. Hij liet de harde compound voor de softe vervangen. Daarna volgden Pagenaud en McLaughlin voor de rode compound. VeeKay liet in de 24e ronde de harde compound monteren. VeeKay kwam op P16 weer terug op de baan. Debutant Ryan Norman deed het eigenlijk uitstekend en bevond zich op P13 nog voor Romain Grosjean en Rinus VeeKay. Zowel Scott Dixon, Rossi, Newgarden en Palou kwamen in de 30e ronde voor hun reguliere stop naar binnen. Colton Herta volgde één ronde later maar door mechanische problemen met tankslang bij de crew van Andretti Autosport verloor hij behoorlijk veel tijd.

2021 VeeKay 1
Teleurstellend resultaat voor VeeKay die op de Rode Compound van start ging.


VeeKay verliest op de Harde Compound
Stand 33e ronde: Newgarden, Ericsson, Dixon, Rossi, Palou, Rahal, Herta, O'Ward, Grosjean, VeeKay. Alleen Alexander Rossi en Romain Grosjean bevonden zich op de softe compound. In de 37e ronde moest O'Ward zijn positie aan Grosjean prijsgeven. Jack Harvey maakte in de 39e ronde zijn tweede stop en liet op een alternatieve strategie de harde compound aanbrengen. Aan de kop maakten de Powerhouses van Penske en Ganassi met Newgarden, Ericsson en Dixon duidelijk de dienst uit. Verder vielen er na 50 ronden weinig veranderingen in de Top 10 te noteren. Stand 50e ronde: Newgarden, Ericsson, Dixon, Rossi, Palou, Rahal, Herta, Grosjean, O'Ward, VeeKay. De zwarte compound leverde voor VeeKay nauwelijks voordeel op. In de 51e ronde opteerde Pagenaud weer voor de rode compound. Het leverde eveneens weinig voordeel op. Slechts een 14e plek.

VeeKay en Bourdais kwamen in de 53e ronde voor hun laatste stop naar binnen. De Nederlander bleef in tegenstelling tot de Fransman op de harde compound. Daarna volgden de beide Ganassi-rijders Dixon en Ericsson. Even later was het de beurt aan Palou, O'Ward en Grosjean. Saillant detail is dat Grosjean met regelmaat tijd bij zijn stops verliest. En weer pech voor Herta die bij zijn tweede stop de motor liet afslaan. Voor Bourdaus leverde deze stop uiteindelijk P11 op.

2021 Scott Dixon

Scott Dixon deed goede zaken in de tussenstand van het kampioenschap.

Stand 60e ronde: Newgarden, Ericsson, Palou, Dixon, Rossi, Rahal, O'Ward, Grosjean, Herta en Ferrucci die vanuit de achterhoede een schitterende inhaalwedstrijd reed.O'Ward was de enige rijder die zich in de Top 10 op de rode compound bevond.

2021 Palou
Evenals Alex Palou overigens.

Finale
In de slotfase zat er voor VeeKay na zijn laatste stop helaas geen progressie meer in. Penske-coureur Newgarden beschikte 10 ronden voor het einde over een voorsprong van meer dan 5,2 secs. Romain Grosjean verloor door een klein foutje de zevende plek aan Colton Herta. Maar zowel Grosjean als O'Ward hadden na een slechte kwalificatie een uitstekend optreden op de Mid Ohio Sports Car Course. In de 74e ronde begon de voorsprong van Newgarden te slinken. Vijf ronden voor het einde bedroeg deze minder dan 2.8 secs. Maar dit keer behoefde Newgarden niet voor de zege te vrezen. Met een voorsprong van 0.897 secs. behaalde de regerende Indycar-kampioen zijn eerste seizoensoverwinning. En zowel Scott Dixon als Alex Palou deden goede zaken in de tussenstand van het kampioenschap.

2021 Ericsson
Indycar is duidelijk een geschiktere plek voor Marcus Ericsson dan de F1. Wederom een uitstekende wedstrijd van de Zweed.

Uitslag Honda Indy 200
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 80 ronden
2. Marcus Ericsson Dallara Honda 80 ronden
3. Scott Dixon Dallara Honda 80 ronden
4. Alex Palou Dallara Honda 80 ronden
5. Alexander Rossi Dallara Honda 80 ronden
6. Graham Rahal Dallara Honda 80 ronden
7. Romain Grosjean Dallara Honda 80 ronden
8. Pato O'Ward Dallara Chevrolet 80 ronden
9. Santino Ferrucci Dallara Honda 80 ronden
10. Takuma Sato Dallara Honda 80 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet