IndyCar

Indycar: VeeKay kwalificeert zich als elfde bij comeback. Pole voor Josef Newgarden

Een elfde startplek op de Mid Ohio Sports Car Course voor Rinus VeeKay bij zijn comeback na de operatie aan zijn gebroken sleutelbeen. De Nederlander slaagde er niet in om zich voor de Firestone Fast Six te kwalificeren, omdat hij in zijn snelle ronde door de Fransman Sebastien Bourdais werd opgehouden. De Firestone Fast Six werd volledig beheerst door de powerhouses van Penske, Andretti en Ganassi. Uiteindelijk ging de pole naar Penske-coureur Josef Newgarden met 1.06.6739 gevolgd door Colton Herta. Met een 20e tijd was Pato O'Ward vandaag wel de grote verliezer.


2021 Newgarden
Pole voor Josef Newgarden op de Mid Ohio Sports Car Course.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

2021 VeeKay
VeeKay is weer back on track.

VeeKay kwalificeert zich als elfde bij comeback. Pole voor Josef Newgarden
Een elfde startplek voor Rinus VeeKay die helaas in zijn snelle ronde door Sebastien Bourdais werd opgehouden. Geen verrassingen in de Firestone Fast Six. Hier maakten de teams van Andretti Autosport, Ganassi en Team Penske de dienst uit.

Firestone Fast Six
In de Fast Six is het Andretti Autosport/Team Penske/Ganassi. Met nog amper twee minuten te gaan kwamen zowel Josef Newgarden als Power voor tweede setje van de Rode Compound naar binnen. Alleen Ericsson wist zich in de allerlaatste ronde van P6 naar P3 te verbeteren. De pole ging naar Josef Newgarden met 1.06.6739 gevolgd door Colton Herta met 1.06.6770 en Ericsson met 1.07.0723. Daarachter de Indycar-veteranen Will Power (1.07.1696), Scott Dixon (1.07.7691) en Alexander Rossi (1.07.2181).

2021 Felix Rosenqvist 1
Het zat ook Felix Rosenqvist bij zijn comeback niet mee. Dertiende tijd.


Top 12 kwalificatie
Palou, Dixon en Ericsson begonnen direct met de Soft compound aan deze sessie. Herta, Newgarden, Dixon waren direct snel. Vervolgens liet Bourdais op de zachte compound even de snelste tijd noteren(1.07.2199) Met vier nog maar amper vier minuten te gaan liet VeeKay op de Rode Compound een 1.07.8024 noteren. Met nog 2.47 te gaan bevond iedereen zich op de Rode Compound.

Met 2.02. te gaan verbeterde VeeKay met 1.07.7242 naar de vijfde tijd met vervolgens een klapper van 1.07.2056 die helaas niet lang stand hield. Met nog twee seconden te gaan waren acht man sneller. Uiteindelijk werd het een elfde startpositie voor de Nederlander. Newgarden, Herta, Power, Rossi, Dixon en Ericsson maakten de sprong naar de Top 6. Helaas werd VeeKay in zijn snelle ronde door Sebastien Bourdais opgehouden. En dit was in de vrije trainingen al eerder gebeurd vandaag. Een beetje frustrerende dag voor de ECR-rijder.

2021 Colton Herta P2 voor Colton Herta.

Kwalificatie Tweede Groep
In de tweede groep begon Scott McLaughlin direct op de rode compound. Herta, Grosjean, Ryan Hunter Reay, Dixon O'Ward lieten direct snelle tijden noteren. VeeKay ging op de harde compound al verrassend snel naar P4. Met nog vier minuten te gaan gingen zowel Herta als McLaughlin op de Harde en Rode Compound in de aanval op de snelste tijd. (1.06.8522 en 1.06.9629) Met nog 2.48 bevond vrijwel iedereen binnen de groep zich op de Rode Compound.

Vervolgens was het Ed Jones met 1.06.7882 die op de live-timing kortstondig P1 mocht bezetten. Met slechts 48 seconden te gaan bevond VeeKay zich kortstond op P2 maar werd al snel door Ryan Hunter Reay en Hinchcliffe terugverwezen. Met P6 maakte VeeKay in ieder geval de sprong naar de Top 12. De grootste verliezers in deze groep waren Romain Grosjean(P9). Titelkandidaat Pato O'Ward was in deze groep wel de grootste verliezer. Hij begint morgen op Mid Ohio vanaf een 20e startplek aan de wedstrijd.

2021 Dixon Harvey
Scott Dixon en Jack Harvey. De Brit was heel snel maar ging in zijn snelle ronde in de fout.

Kwalificatie eerste Groep
Vrijwel iedereen ging bij aanvang op de harde compound naar buiten. Meyer Shank-coureur Jack Harvey was de eerste die een snelle tijd liet noteren terwijl Jimmie Johnson al vroeg de rode compound liet aanbrengen. Kort daarna volgde de rest van het veld. Met nog drie minuten te gaan bestond de Top 3 uit Newgarden, Power en Rossi. Met 1.15 te gaan verbeterden zowel Takuma Sato als Max Chilton hun tijden. Van de eerste groep gingen Josef Newgarden, Jack Harvey, Alex Palou, Simon Pagenaud, Alex Palou, Will Power en Graham Rahal door naar de Top 12 Qualfiying. Bourdais, Rossi, Rosenqvist, Chilton, Sato, Kellett en Johnson misten de boot.

In de Top 6 realiseerden zowel Josef Newgarden als Alex Palou(P4)hun snelste tijd op de harde compound. Een incident tussen Felix Rosenqvist en Will Power had geen verdere consequenties. Omdat Simon Pagenaud bij het uithangen van een lokale gele vlag geen gas terugnam werd zijn tijd afgenomen en werd de Fransman naar de achtste plek in zijn groep teruggezet. De zesde plek ging nu naar Alexander Rossi.
Kwalificatiegroepen Mid Ohio
De verdeling van de kwalificatiegroepen.

2021 VeeKay 1
VeeKay gaat morgen in de aanval.


Qualifications

#Kwalificatietijden onder voorbehoud.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet