Formule 1

Formule 1: Verstappen slaat stevige slag met pole en Mercedes op achterstand

Verstappen interview

Max Verstappen heeft ternauwernood zijn derde pole op rij gescoord. Hij moest er hard voor werken en de concurrentie kwam uit onverwachte hoek. Het was namelijk niet Mercedes maar Lando Norris die de Nederlander het vuur aan de schenen legde. De Brit kwam 0.048 tekort om Verstappen van pole te houden. Voor Verstappen werd het vooruitzicht voor morgen nog beter, want ook Perez kwalificeerde zich voor beide Mercedessen. Een prettige buffer.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Mercedes iets meer topsnelheid
Twee weekenden achter elkaar op hetzelfde circuit, levert mooi vergelijkingsmateriaal. Verloor Mercedes vorig weekend tijd op het rechte stuk, nu is de topsnelheid gelijk aan die van Red Bull. Een iets andere richting met de set-up? Qua rondetijd maakt het in Q1 nog niet zo veel verschil; Verstappen is 0.2 sneller dan Mercedes. Teamgenoot Perez geeft ondanks een weekend ervaring nog steeds een halve seconde toe op zijn teamgenoot.

Ocon heeft het niet
Esteban Ocon begon voortvarend aan het seizoen, maar sinds zijn contractverlenging is hij het behoorlijk kwijt. Vorig weekend haalde hij Q2 niet, nu staat hij weer in de gevarenzone. En dat terwijl teamgenoot Alonso derde staat. Ocon klimt naar p13, maar dat is van korte duur. Russell, Gasly, Stroll en Tsunoda gaan sneller en Ocon strandt op dezelfde zeventiende tijd als vorige week. Räikkönen, Latifi, Schumacher en Mazepin halen het ook niet. En dat zijn dezelfde vijf uitvallers als vorige week.

Meer mediums
Q1 kende dus dezelfde vijf uitvallers als vorige week. Als Q2 ook een kopie wordt, moeten Russell, Sainz, Ricciardo, Vettel en Giovinazzi zich zorgen maken.

Ten opzichte van vorig weekend, proberen in Q2 meer mensen op mediums de toptien te halen. Perez, Norris en de Ferrari's wagen de gok. Bij Norris en Perez pakt het goed uit; ze rijden exacte dezelfde tijd en pakken p2 en p3. De Ferrari's halen de toptien niet.

Maar wat doen de Mercedessen? Op de mediums staan Hamilton en Bottas vijfde en achtste, achter Norris en Vettel, en Bottas zelfs achter Stroll en Gasly. Als de Ferrari's op softs ook sneller zijn, wordt het voor Bottas wel erg spannend. Maar Hamilton zal zich ook niet op zijn gemak voelen. Verstappen staat stijf bovenaan.

Ferrari verrast door de tweede stint ook op mediums te rijden. Leclerc heeft vorige week bewezen dat inhalen hier best goed gaat, dus ze starten blijkbaar liever op een nieuwe set mediums in het middenveld dan met softs iets verder naar voren.

Revanche voor Russell
Naast de Ferrari's staan Alonso, Ricciardo en Giovinazzi onder de streep als iedereen zijn laatste rondje begint. Alonso is snel onderweg, maar wordt in de laatste bocht enorm gehinderd door Vettel. Alonso is woedend en blijft steken op p14, Vettel haalt Q3, maar zal wel een straf krijgen.

De Ferrari's klimmen op hun mediums net boven de streep, maar de vraag is of ze daar blijven staan. Bottas staat er namelijk onder en hij stelt met zijn laatste ronde orde op zaken. George Russell komt als laatste en die neemt revanche voor vorige week. Toen miste hij Q3 op 0.008, nu haalt hij het met 0.006 voorsprong. En dat op mediums. Het is de eerste keer dat Russell op eigen kracht Q3 haalt.

Verstappen heeft het in eigen hand
Gezien de snelheid die Verstappen in Q1 en Q2 etaleert, lijkt niemand dan Verstappen zelf hem van de derde pole op rij te kunnen houden. Het enige wat hij moet doen is een foutloze ronde rijden.

Verstappen begint zijn ronde als allerlaatste. Voor hem vindt een kleine verrassing plaats. Hamilton duikt net niet onder de 1:04, maar Lando Norris doet dat wel. Hij pakt de voorlopige pole, maar Verstappen is snel. Sector 1 is paars. Sector 2 niet. Sector 3 wel. Verstappen klokt 1:03.720 en is 0.238 sneller dan Norris. Op de baan waar de verschillen zo klein zijn, is dat een gigantische voorsprong.

Bottas zit vlak achter Hamilton en is ook gebrand om hem te verslaan. Perez laat wat meer tijd liggen, maar is wel vijfde.

Vorige week was de opwarmronde van de laatste ronde een drukte van jewelste en liet Hamilton zich piepelen in de drukte. Daar heeft Verstappen geen zin in; hij komt als eerste voor poging twee. Geen tow, maar wel vrij baan. Norris zit vlak achter hem.

De waarde van die tow laat zich in sector 1 direct zien. Verstappen is iets langzamer dan zijn vorige poging, maar Norris is sneller. Voor sector 2 geldt hetzelfde, Norris zit onder de poletijd. Verstappen verbetert zijn tijd niet, maar komt met de schrik vrij: Norris komt 0.048 tekort voor zijn eerste pole.

De opluchting voor Verstappen wordt groter als ook Perez onder de tijd van de Mercedessen weet te duiken. Hamilton en Bottas komen als laatste, maar zij zijn niet lekker onderweg. De twee blijven steken op p4 en p5. Dubbel slecht nieuws voor de uitdagers van Verstappen, want de achterstand is in een week tijd ook nog eens gegroeid.

"Dit nooit meer"
Verstappen komt dus met de schrik vrij, maar trekt direct als hij over de streep komt zijn conclusies. "Dit gaan we echt nooit meer doen, als eerste starten." Eenmaal uit de auto moet hij er bijna om lachen. "Q3 was best slecht eigenlijk. Ik ben heel blij om eerste te zijn natuurlijk, maar niet met de manier waarop. Maar twee keer op pole op dit circuit is natuurlijk erg goed, hopelijk kunnen we het morgen afmaken. De banden zijn zachter dan vorig weekend, dus het zal in de race moeilijker worden om ze op orde te houden."

Norris voelt de steun
Lando Norris was nog nooit zo dicht bij poleposition, maar de blijdschap overheerst. Hij straalt als hij het applaus van het oranje publiek in ontvangst neemt. "Geweldig, erg cool dit. En dan met al dat oranje publiek. Die komen voor mij, heus niet voor Max. Na de laatste race wilde ik dit weekend nog een stap zetten, maar het zijn er twee geworden. Dit was een van mijn beste rondjes ooit. Dat voelt goed."

Belangrijk resultaat Perez
Sergio Perez komt in de kwalificaties nog niet in de buurt van Verstappen, maar bewijst zijn teamgenoot een enorme dienst door wel voor de Mercedessen te starten. "Tot dusver is het een moeilijk weekend. We hebben veel balansproblemen. Het was hard werken en kwam niet gemakkelijk. Maar elke run werd iets beter. Uiteindelijk resulteerde het in een goede ronde en goede startpositie voor morgen. Bovendien is de auto beter in de race dan in de kwalificatie."

Uitslag kwalificatie GP Oostenrijk
1. Max Verstappen, 1:03.720
2. Lando Norris, op 0.048
3. Sergio Perez, op 0.270
4. Lewis Hamilton, op 0.294
5. Valtteri Bottas, op 0.329
6. Pierre Gasly, op 0.387
7. Yuki Tsunoda, op 0.553
8. Sebastian Vettel, op 0.850
9. George Russell, op 0.871
10. Lance Stroll, op 0.898

11. Carlos Sainz, 1:04.559
12. Charles Leclerc, 1:05.600
13. Daniel Ricciardo, 1:04.719
14. Fernando Alonso, 1:04.856
15. Antonio Giovinazzi, 1:05.083

16. Kimi Räikkönen, 1:05.009
17. Esteban Ocon, 1:05.051
18. Nicholas Latifi, 1:05.195
19. Mick Schumacher, 1:05.427
20. Nikita Mazepin, 1:05.951
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet