Sportscars

Sportscars: Van der Zande/Magnussen nipt tweede na spannende slotfase Watkins Glen

210703 IMSA race winners
Winst voor Nasr en Derani met de Whelen-Action Express-Cadillac

Hij kwam er héél dichtbij, maar in het verkeer was Renger van der Zande nipt in het nadeel tegen Felipe Nasr. Zo werden Van der Zande en Kevin Magnussen met de Chip Ganassi Racing-Cadillac DPi op 1,473 seconden tweede achter Felipe Nasr en Pipo Derani in de WeatherTech 240 op Watkins Glen, de zesde race van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Voor Nasr en Derani in de Whelen-Action Express-Cadillac was het de eerste overwinning van het seizoen. In LMP2 ging de zege naar Mikkel Jensen en Ben Keating in de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca. Het Riley-team behaalde de eerste twee plaatsen in LMP3. Corvette vierde opnieuw een 1-2 in GTLM met winst voor António García en Jordan Taylor. In GTD was er ook een 1-2, en wel voor het Lexus-team Vasser Sullivan Racing, waarbij Jack Hawksworth en Aaron Telitz de klassezege behaalden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

De race werd met nog iets minder dan een uur te gaan met de rode vlag onderbroken vanwege onweer in de regio. De onderbreking volgde op een neutralisatie als gevolg van het stilvallen van de GRT-Grasser-Lamborghini met Franck Perera uit de GTD-klasse. Op dat moment reed de Whelen-Action Express-Cadillac al aan de leiding, nadat Derani vanwege een afwijkende pitstopstrategie de eerste plaats had overgenomen van Ricky Taylor, die in de WTR-Acura vanaf de pole-position was gestart.

Na de rode vlag werd de race met 49 minuten op de klok weer vrijgegeven, waarop alle DPi's uit de kopgroep binnenkwamen voor brandstof. "Er was eigenlijk nog één stint te gaan toen ik in de auto kwam na de rode vlag", vertelde Renger van der Zande. "We hadden net niet genoeg benzine om tot het eind te rijden, dus we besloten om naar binnen te gaan voor een volle tank. Op een nog halfnatte baan ging het voor mij heel goed: ik kon gelijk binnen door bij de Mazda en daarna ook de nummer 5 (de Mustang Sampling/JDC-Cadillac van Tristan Vautier en Loïc Duval, red.) en de nummer 10 (de WTR-Acura van Ricky Taylor en Filipe Albuquerque, red.) inhalen. Daarmee lag ik tweede en reed snel het gat dicht naar Nasr."

210703 IMSA Zande
Renger van der Zande en Kevin Magnussen eindigden op de tweede plaats

Omdat het Action Express-team net voor de neutralisatie en de rode vlag al een stop gemaakt had, had Nasr bij de laatste tankstop minder brandstof nodig, waardoor hij de leiding kon behouden. Vervolgens kwam hij onder druk van Van der Zande. Die vervolgde zijn relaas: "Ik was duidelijk een stuk sneller, maar inhalen was lastig. Daar hadden we net te weinig snelheid voor en ook een beetje pech in het verkeer. Nasr had het wat meer momentum in het verkeer op de goede plekken, waardoor ik daar geen gebruik van kon maken. Als je dezelfde snelheid hebt, kun je met deze auto's slecht inhalen." Zo werd Nasr als winnaar afgevlagd en kon hij samen met land- en teamgenoot Derani de overwinning vieren.

Van der Zande en Kevin Magnussen eindigden als tweede. Van der Zande: "Ik denk dat de show goed was. Kevin had aan het begin van de race een paar heel gave acties en ik had ook een paar mooie momenten. We hadden hem natuurlijk graag gewonnen, maar ik denk dat we blij mogen zijn met de tweede plek, en nu op naar de volgende, begin augustus op Road America, en tussendoor rijd ik ook nog de FIA WEC-race op Monza." De nummer 10-Konica-Minolta-WTR-Acura van Filipe Albuquerque en Ricky Taylor completeerde als derde het podium.

210703 IMSA Race Keating
Ben Keating en Mikkel Jensen wonnen de LMP2-klasse

In de LMP2-klasse won de van pole gestarte PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca van Ben Keating en Mikkel Jensen, op zo'n 22 seconden voor de WIN Autosport-Oreca van Steven Thomas en Tristan Nuñez en op 27 seconden voor de Tower Motorsport-Oreca van John Farano en Gabriel Aubry.

210703 IMSA Race Riley
De Riley-Ligier van Gar Robinson en Felipe Fraga eindigde bovenaan in LMP3

In LMP3 ging de overwinning voor de derde race op rij naar Riley Motorsports, met de zege voor Felipe Fraga en Gar Robinson in de nummer 74-Ligier gevolgd door hun teamgenoten Dylan Murry en Jim Cox in de nummer 91-auto.

210703 IMSA Race Corvette
1-2 voor Corvette Racing in GTLM

Corvette Racing reed relatief onbedreigd naar een 1-2 in de GTLM-klasse, met António García en Jordan Taylor in de nummer 3 gevolgd door Nick Tandy en Tommy Milner in de nummer 4. De WeatherTech-Porsche met Cooper MacNeil en Matt Campbell eindigde op de derde plaats.

210703 IMSA race Vasser Sullivan
Eerste GTD-seizoenszege voor Vasser Sullivan Racing en gelijk een 1-2 met vlnr Telitz, Hawksworth, Veach en Montecalvo

In GTD behaalde het Lexus-team Vasser Sullivan Racing de lang verwachte eerste seizoenszege, wat met de eerste plaats voor Jack Hakwsworth en Aaron Telitz en de tweede plaats van Zach Veach en Frankie Montecalvo gelijk een dubbel succes werd. Montecalvo en Veach hadden aanvankelijk de leiding in handen, maar korte tijd na de herstart na de rode vlag passeerde Hawksworth Veach en legde daarmee de basis voor de overwinning. De The Heart of Racing-Aston Martin van Roman de Angelis en Ross Gunn eindigde op de derde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet