Sportscars

Sportscars: Ricky Taylor voor de tweede week op rij op pole in Watkins Glen

210702 IMSA quali WTR
Wederom pole-position voor Ricky Taylor in de WTR-Acura

Nog geen week na de zes-uursrace mogen de rijders uit het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship andermaal aan de bak op het circuit van Watkins Glen, ditmaal voor een race over twee uur en 40 minuten op vrijdagavond (lokale tijd, van middernacht tot 2.40 uur bij ons). Ricky Taylor behaalde net als vorige week de pole-position in de WTR-Acura DPi, terwijl de Ganassi-Cadillac DPi van Renger van der Zande en Kevin Magnussen ditmaal als derde start. In LMP2 zette Ben Keating in de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca de snelste tijd. De beste LMP3-rijder was de jonge Mateo Llarena in de Performance Tech-Ligier. Jordan Taylor kwalificeerde de nummer 3-Corvette als beste GTLM-auto, de GTD-pole ging naar Madison Snow in de Paul Miller Racing-Lamborghini.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

De WeatherTech 240, zoals de officiële benaming van de race luidt, werd in april aan de IMSA-kalender toegevoegd, nadat duidelijk werd dat het geplande optreden op het Canadian Tire Motorsport Park in het Canadese Bowmanville, bij velen nog bekend onder de naam Mosport, vanwege de aanhoudende reisbeperkingen tussen de VS en Canada geen doorgang kon vinden. Zo bleven de meeste IMSA-teams gelijk op Watkins Glen na de zes-uursrace van afgelopen week.

In de kwalificatie voor de prototypes was Ricky Taylor net als vorige week het snelst, al lag zijn tijd van 1:30,356 minuten wel ruim drie tienden boven de pole-winnende tijd van een week eerder, toen hij 1:30,022 reed. De tweede startplaats ging naar Olivier Pla in de Meyer Shank Racing-Acura, zodat opnieuw de volledige startrij in handen van de Acura's was. Kevin Magnussen reed ditmaal de kwalificatie in de nummer 01-Chip Ganassi Racing-Cadillac DPi en werd als derde geklasseerd, gevolgd door merkgenoot Pipo Derani in de Whelen-auto van Action Express Racing en Harry Tincknell in de vorige week winnende Mazda.

210702 IMSA quali Keating
Snelste tijd voor Ben Keating in LMP2

Net als vorige week ging de strijd om de pole in de LMP2-klasse wederom tussen Ben Keating in de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca en Steven Thomas in de WIN Autosport-Oreca. Ditmaal was het echter Keating die met zijn tijd van 1:34,969 minuten aan het langste eind trok en daarmee de pole-position voor zich opeiste. In vergelijking met vorige week ontbraken de Tower- en United-Oreca's, zodat er nu slechts drie LMP2's aan de start staan. In LMP3 ging de pole naar Mateo Llarena in de Performance Tech-Ligier met een tijd van 1:42,633 minuten, maar liefst 0,735 seconden sneller dan Jon Bennett in de CORE-Ligier.

210702 IMSA quali Corvette
De andere Taylor, Jordan, behaalde met de Corvette de pole in de GTLM-klasse

De GTLM-klasse bestaat deze week slechts uit de beide Corvettes en de weer gerepareerde WeatherTech-Porsche, want BMW rijdt alleen de lange-afstandsraces. De Corvettes bezetten daarmee de eerste startrij, met de snelste tijd voor Jordan Taylor: 1:43,821 minuten, waarmee hij 0,224 seconden sneller was dan teamgenoot Nick Tandy. De GTD-pole tenslotte ging naar Madison Snow met een tijd van 1:59,380 minuten in de Paul Miller Racing-Lamborghini, die op regenbanden 0,440 seconden voorsprong had op Frankie Montecalvo in de Lexus van Vasser Sullivan Racing. In de tweede kwalificatiesessie, waarin de punten verdeeld worden, was Jack Hawksworth in de Vasser Sullivan-Lexus het snelst, ditmaal wel op slicks, met een tijd van 1:46,988 minuten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet