TCR Series

WTCR: Drama Monteiro in thuisrace, Tassi behaalt eerste overwinning

210627 WTCR R2 Tassi
Honda-rijder Attila Tassi behaalde zijn eerste WTCR-zege

Een tijdlang leek Tiago Monteiro in eigen land op weg naar de overwinning in de tweede FIA WTCR-race van Estoril, maar een losgeraakte bevestiging van de motorkap was de reden dat de wedstrijdleiding hem naar de pits sommeerde, waarmee voor de Honda-rijder alle kansen op de zege teniet werden gedaan. Zijn Hongaarse merkgenoot Attila Tassi hield de eer voor Honda hoog door zijn eerste WTCR-overwinning binnen te halen, gevolgd dooor drie Hyundai-rijders, te weten Jean-Karl Vernay, Norbert Michelisz en Gabriele Tarquini. Voor Tom Coronel was de race al in de eerste ronde over: hij werd geraakt door Azcona en was daarmee uit de wedstrijd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR/DPPI

Esteban Guerrieri startte vanaf de pole-position, maar had daar niet veel profijt van: hij was teveel afgeleid door het 'anti-lag'-systeem in zijn auto, waardoor hij de start miste en flink terrein verloor. Tiago Monteiro nam de leiding, voor Tassi en Vernay. Verderop in het veld ging het in de openingsronde mis bij de Parabolica, waar Nathanaël Berthon wijd ging. Toen hij terugkwam op de baan, moest Mikel Azcona uitwijken en raakte daardoor de Audi van Tom Coronel, die daarop in de rondte ging en in de vangrails belandde. Dat leidde tot een interventie van de safety-car, terwijl Azcona later een 'drive-through' kreeg opgelegd voor zijn actie tegen Coronel.

Na een ronde werd de race weer vrijgegeven. Monteiro behield de leiding, totdat de motorkap van zijn Honda losraakte. Hij bleef weliswaar nog dicht, maar de wedstrijdleiding aarzelde geen moment en haalde Monteiro met de zwart-witte vlag met oranje cirkel ("meatball") uit veiligheidsoverwegingen de pits in. Daardoor kreeg Honda-rijder Tassi de leiding in de schot geworpen, gevolgd door drie Hyundai-rijders. Tassi verdedigde zijn eerste plaats met verve en werd zo als winnaar afgevlagd, de eerste WTCR-overwinning voor de Hongaar. Achter hem kwam Vernay als tweede aan de finish en heroverde zo de leiding in de kampioenschapsstand, die hij vanmorgen in de eerste race was kwijtgeraakt aan Monteiro. Michelisz en Tarquini volgden op de derde en vierde plaats, Santiago Urrutia werd als beste Lynk & Co-rijder als vijfde geklasseerd, voor zijn merkgenoten Ehrlacher en Björk. Guerrieri eindigde na zijn dramatische start nog als achtste, Muller en Huff completeerden de top tien.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet