TCR Series

WTCR: Volledige top drie Lynk & Co in eerste race Estoril

210627 WTCR R1 Top 3
De Lynk & Co's domineerden in de eerste race

De eerste van de beide FIA WTCR-races op het circuit van Estoril eindigde in een volledige top drie voor Cyan Racing, het fabrieksteam van het Chinese merk Lynk & Co. Yann Ehrlacher won voor zijn oom Yvan Muller, Santiago Urrutia eindigde als derde. Tom Coronel raakte in de mêlee in de beginfase kort van de baan en moest daarop genoegen nemen met de 17e plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR/DPPI

210627 WTCR R1 Start
Pole-sitter Tarquini (r.) trok bij de start al aan het kortste eind tegen Ehrlacher

Gabriele Tarquini, tiende in de tweede kwalificatie, startte met zijn Hyundai vanwege de 'reversed grid' vanaf de pole-position, maar raakte al op de eerste meters de leiding kwijt aan Ehrlacher, die aan de binnenkant de eerste bocht in dook. Verderop in het veld was er de gebruikelijke chaos toen Girolami zijn rempunt miste en Michelisz raakte, waarop de Hongaar op zijn beurt zijn landgenoot Tassi half in de rondte tikte. Vervolgens raakten Coronel, Huff en Vernay elkaar, wat voor Vernay resulteerde in een lekke band, terwijl Coronel kortstondig door het grind moest en terugviel tot aan de staart van het veld. Er volgde een interventie van de safety-car, in de vierde ronde werd de race weer vrijgegeven.

In het middenveld waren er de nodige duels gaande, terwijl Tarquini alle kansen op een goede klassering in rook zag opgaan toen zijn rechter voorband lek raakte. Daarmee klom Muller op naar de tweede plaats achter Ehrlacher, Urrutia reed op de derde positie. Zo bleef de rangorde in de top drie. Tiago Monteiro reed met zijn Honda lange tijd op de vierde plaats en had van het team te horen gekregen dat Guerrieri hem met rust zou laten, maar de Argentijn was duidelijk sneller en uiteindelijk had Monteiro geen andere keuze dan hem te laten passeren. Dat was voor Guerrieri echter te laat om nog een aanval te kunnen doen op de podiumplaatsen, zodat hij genoegen moest nemen met een plek achter de drie Lynk & Co's. Dat werd zelfs nog de vijfde plaats, omdat Guerrieri zoals afgesproken in de laatste ronde zijn positie teruggaf aan Monteiro, die daarmee de leiding in de kampioenschapsstand kon overnemen. Mikel Azcona eindigde na een sterke opmars met de Cupra als zesde, voor Honda-rijder Tassi, Björk met de vierde Lynk & Co, Magnus als best geklasseerde Audi-rijder en Rob Huff, eveneens met Cupra.

210627 WTCR Ehrlacher Muller
Familiefeestje op het podium met winnaar Yann Ehrlacher (l.) en zijn oom Yvan Muller
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet