VLN

VLN: BMW Junioren compenseren uitgesteld M4 GT3 debuut met schitterende zege

Onder toezicht van Jochen Neerpasch himself compenseerden de BMW Junioren Neil Verhagen (USA), Dan Harper (GB) en Max Hesse (D) met de oude BMW M6 GT3 het uitgestelde debuut van de M4 GT3 met een meer dan klinkende overwinning in de Nürburgring Endurance Series ofwel de VLN. De Phoenix Audi R8 LMS van de combinatie Frank Stippler/Vincent Kolb eindigde als tweede gevolgd door de Konrad Lamborghini Hurancan GT3.


2021 Podium
Het jongste podium ooit in de VLN.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: BMW Motorsport/VLN

BMW Junioren compenseren uitgesteld M4 GT3 debuut met schitterende zege
Het BMW Junior Team behaalde vandaag op de Nordschleife een bijzondere mijlpaal. Zij behaalden met de RMG BM M6 GT3 hun allereerste overwinning. De gemiddelde leeftijd van de winnaars bedroeg zelfs 19.6 jaar! De BMW Junioren Neil Verhagen, Max Hesse en Dan Harper compenseerden met de oude M6 GT3 het uitgestelde debuut van diens opvolger met een allereerste zege op de Nordschleife. De pole ging naar de Car Collection Audi R8 LMS van Patric Niederhauser die met 7.52.374 secs. een nieuw VLN kwalificatierecord op de 24.358 km.lange Nordschleife variant vestigde. De Car Collection Audi R8 LMS (Rocco/P.Kolb/Niederhauser/Milan Dontje) nam direct de leiding die hij tot aan de eerste reguliere stop wist te behouden.


2021 Lambo 2 De Konrad Lamborghini behaalde toch nog een podiumresultaat.

Ook BMW Junior Neil Verhagen nam op het GP circuit kortstondig de kop maar moest die toch weer afstaan.Verhagen was in de openingsfase in een duel met de Huber Porsche 911 GT3 (#25/Aust, Menzel, Stengel) van Nico Menzel verwikkeld. Menzel verslikte zich echter bij het dubbelen van enkele langzamere GT4's in de AMG Arena en ging in de rondte omdat Verhagen totaal niet op een dergelijke aanval gerekend had. De RMG BMW M6 werd door de wedstrijdleiding met een "drive-through" bestraft.

2021 Dan Harper
Mega-voorstelling van Dan Harper.

Op het eindresultaat zou het overigens weinig invloed hebben. De Car Collection Audi R8 LMS en de oude RMG BMW M6 zorgden voor een prachtig duel aan de kop waar ook de Konrad Lamborghini (#Jeffries/Di Martino) en de #34 Walkenhorst BMW M6 GT3 (Krognes/Pittard/Tuck) zich mee bemoeiden. De Walkenhorst BMW M6 GT3 reed nog kortstondig op kop maar verloor teveel olie uit de versnellingsbak en moest tenslotte opgeven. De Car Collection bleek na de verplichte rijders wissel met de amateur-rijders ook geen partij meer voor de koplopers te zijn.

2021 Lambo 1
Jacht naar voren van de Konrad Lamborghini.

Pech en geluk voor het team van Franz Konrad
De Konrad Lamborghini Huracan GT3 met Axcil Jeffries reed in de eerste twee uur geruime tijd op kop maar moest halverwege de wedstrijd met een klapband naar binnen waardoor er aan een overwinning niet meer te denken viel. De kans op de eerste NLS-zege was daarmee voorgoed verkeken hoewel het geluk het team aan het slot van de wedstrijd nog een beetje toelachte. De aanvankelijk als derde gekwalificeerde GetSpeed Mercedes AMG GT3 van de combinatie (#2 Giarmarmaziak/ Frank Kechele) kreeg na afloop vanwege te snel rijden in een Code 60 Zone een tijdstraf opgelegd en werd naar de zesde plek terugverwezen waardoor de Konrad Lamborghini Huracan GT3 als derde werd geklasseerd. De snelheid is bij Konrad duidelijk aanwezig maar het geluk ontbreekt gewoon. Maar met een derde plek kon teambaas Franz Konrad meer dan tevreden zijn.

2021 BMW strijd
De RMG BMW M6 stond gedurende de gehele wedstrijd behoorlijk onder druk.

Schitterende slotfase
De Brit Dan Harper zorgde voor een spectaculaire slotfase. Na de reguliere stops wisselde de kop meermaals tussen de Junioren RMG BMW M6 GT en de Phoenix Audi R8 LMS GT3. De ervaren Nordschleife-specialist Frank Stippler moest tegenover Junior Dan Harper gewoon het ondersit delven. Bij het baangedeelte Antoniusbuch ging Harper respectloos aan Stippi voorbij.

Voor de allerlaatste stop kwamen zowel Harper als Stippler tegelijk naar binnen. Harper ging voor een volgende stint terwijl Stippler verrassenderwijs door Vincent Kolb bij Phoenix Racing werd afgelost. Kolb won de wedstrijd in de pitlane maar BMW Junior Harper zat duidelijk meer in zijn ritme en passeerde de Phoenix Audi R8 LMS nog op het Grand Prix-circuit. Kolb kon daarna alleen maar nog in de aanval gaan. BMW Junior toonde bij het dubbelen van een langzamere deelnemer op het baangedeelte Galgenkopf een indrukwekkend staaltje carcontrol. De Brit kwam even op het gras, leek de controle te verliezen maar hield de M6 prachtig onder controle. Hoewel de grille met wat gras verstopt zat, had het verder geen invloed meer.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet