Sportscars

Sportscars: Ricky Taylor op pole op de Glen, Van der Zande beste niet-Acura

210626 IMSA quali Ricky Taylor
Ricky Taylor zette de WTR-Acura op pole voor de zes-uursrace op Watkins Glen

Acura bezet de volledige eerste startrij voor de Sahlen's Six Hours of The Glen, de vijfde race van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship en de derde ronde van de IMSA Michelin Endurance Cup. Ricky Taylor behaalde in de Acura van Wayne Taylor Racing de pole-position. Renger van der Zande was als derde in de kwalificatie de snelste niet-Acura-rijder. In LMP2 start de WIN Autosport-Oreca als eerste dankzij de snelste tijd van 'brons'-rijder Steven Thomas. Snelste LMP3 was de United Autosports-Ligier in handen van Austin McCusker. António García eindigde met de nummer 3-Corvette bovenaan in de GTLM-klasse, terwijl Kyle Kirkwood in de nummer 14-Vasser Sullivan-Lexus de GTD-pole behaalde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Ricky Taylor reed in de 15 minuten durende kwalificatie op Watkins Glen een tijd van 1:30,022 minuten en behaalde daarmee de pole-position in de nummer 10-Konica Minolta-WTR-Acura, die hij deelt met Filipe Albuquerque en IndyCar-coureur Alexander Rossi. Hij was 0,119 seconden sneller dan Dane Cameron, die de kwalificatie in de Meyer Shank Racing-Acura DPi voor zijn rekening nam.

210626 IMSA quali Renger
Afgelopen woensdag nog samen op stap in Amsterdam, nu op Watkins Glen: Kevin Magnussen en Renger van der Zande

Renger van der Zande, samen met Kevin Magnussen winnaar van de vorige race op Belle Isle, reed ditmaal in de Cadillac DPi van Chip Ganassi Racing en kwam daarmee tot de derde tijd. "Een heel goede kwalificatie", meldde hij enthousiast. "De laatste aanpassingen aan de auto waren heel goed, ik denk dat het de beste aanpassingen waren die ik ooit gehad heb! Niet teveel onderstuur, niet teveel overstuur en gewoon ontzettend snel! Ik had een heel goed rondje, waardoor we derde staan. Het gat naar de Acura's is wel groot, dus de 'balance of performance' is misschien niet optimaal voor ons in de kwalificatie, maar wellicht in de race wel, dat gaan we zien. Ik heb er vertrouwen in dat IMSA het onder controle heeft. Lachende gezichten en we zijn klaar om de zes uur te gaan rijden. Wij zijn een van de weinige teams die met z'n tweeën rijden, maar Kevin en ik zouden fit genoeg moeten zijn om het te halen, al gaat het wel heel erg warm worden."

Was het in de afgelopen races meestal Ben Keating die voor PR1/Mathiasen Motorsports in de LMP2-klasse de pole-position behaalde, ditmaal was Steven Thomas hem in de WIN Autosport-Oreca in de slotfase van de kwalificatie te snel af. Het verschil bedroeg slechts 0,018 seconden. In LMP3 begon United Autosports goed aan het eerste optreden in de klasse in de IMSA-serie: Austin McCusker, eerder nog actief voor Forty7-Motorsports, reed in een tijd van 1:40,404 minuten naar de pole-position in de klasse. De Andretti Autosports-Ligier start als tweede, terwijl het Riley-team, waarvoor ook Jeroen Bleekemolen in actie komt, genoegen moest nemen met de zevende plaats in de klasse: rijder Jim Cox was duidelijk wat te langzaam. "Hij was zelf wel heel tevreden", zei Jeroen Bleekemolen. "De auto was gecrasht in de eerste vrije training, dus we hebben bijna niet gereden, in de tweede vrije training ging de auto heel slecht, dus ze hebben alles ondersteboven gekeerd, en nu leek de auto heel goed te gaan. De tijd van Jim was voor zijn doen netjes. Het gevoel was er weer dus dat is goed voor morgen. Het wordt heel warm, ik zal waarschijnlijk de tweede helft van de race bijna geheel voor mijn rekening nemen, dus we kunnen aan de bak!"

210626 IMSA quali Garcia
Snelste GTLM-tijd voor António García in de nummer 3-Corvette

In GTLM bezet Corvette Racing de volledige eerste startrij: António García reed in de nummer 3-Corvette een tijd van 1:40,944 minuten en was daarmee de sneste in de klasse, op 0,374 seconden gevolgd door merkgenoot Tommy Milner in de nummer 4-Corvette. Op de tweede rij in GTLM starten de beide fabrieks-BMW's met respectievelijk Connor De Phillippi en John Edwards, terwijl Cooper MacNeil in de WeatherTech-Porsche als vijfde de klasse completeerde.

210626 IMSA quali Vasser
Het Vasser Sullivan-Lexus-team was met Kyle Kirkwood (l.) en Jack Hakwsworth in beide GTD-sessies het snelst

De GTD-pole ging naar Kyle Kirkwood in de nummer 14-Vasser Sullivan-Lexus met een tijd van 1:45,539 minuten. Hij bleef Trent Hindman in de Wright Motorsports-Porsche met 0,310 seconden voor, Jaden Conwright kwalificeerde der NTe Sport-Audi R8 bij zijn debuut in de IMSA-competitie als derde in de klasse. De snelste tijd in de andere GTD-kwalificatiesessie, waarin het om kampioenschapspunten gaat, was ook voor een rijder uit de nummer 14-Vasser Sullivan-Lexus, en wel Jack Hawksworth. Het is voor het eerst dit seizoen dat rijders uit hetzelfde team zowel in de pole-sessie als in de puntensessie bovenaan eindigden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet