TCR Series

WTCR: Honda domineert kwalificatie Estoril, 18e startplaats Coronel

210626 WTCR Quali Guerrieri
Esteban Guerrieri behaalde de pole-position voor de tweede race in Estoril

De Honda's van het team Allinkl.com-Münnich Motorsport domineerden de kwalificatie voor de tweede ronde van de FIA WTCR World Touring Car Cup in het Portugese Estoril. Met een tijd van 1:44,522 minuten behaalde Esteban Guerrieri de pole-position voor de tweede race van morgen, gevolgd door zijn merkgenoten Tiago Monteiro en Néstor Girolami. De enige niet-Honda-rijder in Q3, en daarmee in de top vijf, was Jean-Karl Vernay, die als vierde eindigde. Attila Tassi completeerde het Honda-kwartet met de vijfde plaats. De Audi-rijders eindigden in de achterhoede, inclusief Tom Coronel, die de kwalificatie als 18e afsloot.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR/DPPI

Nadat de Lynk & Co-rijders in de beide vrije trainingen nog vooraan stonden, gaf Q1 al een beeld te zien van de Honda-dominantie, die in de rest van de kwalificatie zou aanhouden. Met Guerrieri, Tassi, Girolami en Monteiro eindigden de Honda-rijders op de eerste vier plaatsen, terwijl de vier Hyundai's met Michelisz, Vernay, Engstler en Tarquini en de vier Lynk & Co's met Ehrlacher, Urrutia, Muller en Björk de top 12 completeerden. De Cupra's en de Audi's hadden het nakijken.

210626 WTCR Quali Coronel
Voor Tom Coronel zat er niet meer in dan de 18e plaats

Ook in Q2 bezetten de Honda's de eerste vier plaatsen, ditmaal met Monteiro voor Girolami, Tassi en Guerrieri. Vernay in de Hyundai was de enige niet-Honda-rijder die zich voor Q3, de shoot-out voor de snelste vijf, wist te kwalificeren. De tiende tijd voor Gabriele Tarquini betekent dat de Italiaanse routinier met de Hyundai morgen vanaf de pole-position start voor de eerste race, waarin er sprake is van een 'reversed grid'. Achter hem volgen de Lynk & Co-rijders Ehrlacher, Muller en Urrutia.

210626. WTCR quali Vernay
Jean-Karl Vernay was de enige niet-Honda-rijder in Q3

In Q3 mocht Vernay als eerste aan de bak, gevolgd door Guerrieri. De Argentijn zag zijn voorlopige eerste plaats vervolgens niet meer in gevaar komen, nadat zowel Tassi, Girolami als Monteiro in de eerste twee sectoren teveel tijd verloren. Zo behaalde Guerrieri de pole, voor Monteiro, Girolami en Vernay.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet