Formule 1

Formule 1: Tweede pole op rij voor Verstappen

Red Bull

Max Verstappen heeft op de Red Bull Ring zijn tweede pole op rij gescoord. Beide rondjes die hij in Q3 reed waren voldoende voor de eerste startplek. Valtteri Bottas klokte de tweede tijd, maar door de drie plaatsen gridstraf die hij morgen krijgt, start Lewis Hamilton toch weer naast Verstappen. Norris en Perez staan op de tweede rij.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Veel verkeer, kleine verschillen
De Red Bull Ring is met zijn 4,3 kilometer en lange rechte stukken een kort en snel baantje. Een rondje duurt maar 65 seconden, dus de verschillen tussen doorgaan en uitvallen zijn slechts klein. Bovendien is het met 20 auto's een behoorlijke uitdaging om een vrij rondje te vinden.

In die danger zone is het dringen geblazen dus. Ricciardo en Giovinazzi slagen er met hun laatste poging in om de uitvaldans te ontspringen, het gaat ten koste van Latifi en Ocon. Räikkönen, Schumacher en Mazepin stonden er al en komen er niet meer uit.

Perez niet op mediums
Sergio Perez komt op deze baan nog niet echt uit de verf en moest in Q1 zelfs nog aan de bak om niet uit te vallen. In Q2 betekent dit dat ze het risico niet aandurven om op mediums te rijden. Op softs is Perez nipt langzamer dan Verstappen op mediums. Het betekent morgen dat Red Bull dus weer met twee verschillende strategieën van start zal gaan.

Maar hoe veilig zijn de tijden op de mediums? Gasly is op softs sneller dan Verstappen, nummer 11 Leclerc is nog geen 4 tienden langzamer dan de snelste tijd. De baan hoeft maar iets sneller te worden en Hamilton (p6) komt zomaar onder druk.

Hamilton gaat nog een keer de baan op en verbetert zijn tijd iets. Hij wint echter maar één plekje. Verstappen komt ook de baan op, al is het maar voor de zekerheid.

0.008
Leclerc is de opvallendste naam in de drop zone, 0.024 achter zijn teamgenoot. Leclerc verbetert zijn tijd en klimt naar p8. Sainz staat dan elfde en hij haalt het niet. 0.018 achter Alonso. Die dreigt even uit te vallen als Russell boven hem klimt, maar Alonso is ook direct sneller. Het drukt Russell weer naar p11, 0.008 achter Stroll. Dat klinkt zuur, maar Williams is optimistisch: "vrije bandenkeuze."

Dat Vettel en Giovinazzi het ook niet redden, is geen heel grote verrassing. De 13e tijd van Ricciardo is wel teleurstellend, zeker als Norris de snelste tijd klokt. Het lek is bij Ricciardo nog niet boven.

Tweede pole op rij?
Verstappen lijkt de beste papieren te hebben voor de poleposition. Hij was vrijdag twee keer de snelste, moest in de ochtendtraining buigen voor Hamilton, maar was in Q1 en Q2 weer de bovenliggende partij. In beide sessies had Hamilton wat problemen. Dat wil hij in Q3 voorkomen: hij gaat als allereerste de baan op. Gaat hij 3 runs proberen? Verstappen heeft dat hier ook eens geprobeerd, maar dat leverde meer onrust dat snelheid op.

De eerste tijd die Hamilton klokt is 1:04.205 – dat lijkt niet genoeg. En dat is het ook niet. Verstappen duikt met 1:03.841 als eerste onder de 1:04 en is 0.364 sneller dan Hamilton. Norris en Perez komen in de buurt van Hamilton, maar net niet genoeg. Bottas, flink gehinderd door Tsunoda, kruipt tussen de twee in, maar wordt morgen drie plekken teruggezet.

Hamilton is dan al bezig aan zijn tweede poging. Die is sneller dan zijn vorige, maar niet zo snel als die van Verstappen. 0.226 is het verschil. En beide heren hebben dan nog een kans. Voor de ronde is Lewis Hamilton in de opwarmronde druk bezig om mensen in te halen en baanpositie te krijgen. Verstappen laat iedereen voorbij en gaat als laatste.

Die rommelige opwarmronde komt Hamilton duur te staan. Na de eerste sector weet hij al dat hij die tijd van Verstappen niet gaat verbeteren. Het maakt hem kwetsbaar voor Norris en Perez.

Bottas pakt met zijn volgende ronde wel p2, maar doordat hij drie plaatsen wordt teruggezet, mag Hamilton toch weer naast Verstappen gaan staan. Norris en Perez verbeteren beide hun tijd, maar kunnen Hamilton niet verslaan. Ze staan morgen samen op de tweede startrij. Zo kan Perez zijn teamgenoot mogelijk toch weer helpen, met zijn alternatieve zachte startband.

Naast Bottas start Gasly. Leclerc en Tsunoda starten erachter, Alonso en Stroll delen de vijfde startrij.

Verstappen kreeg het niet cadeau
De poleposition was vandaag niet echt in gevaar, maar Verstappen moest er toch hard voor werken. "Het weekend gaat tot dusver erg lekker. De auto rijdt goed. Deze baan heeft niet zo veel bochten, maar dat zijn wel uitdagende bochten. Het is moeilijk om een goede ronde te rijden. De mijne was niet perfect, maar goed genoeg. Lekker om op ons thuiscircuit vooraan te staan. Morgen zal het echter zeker niet gemakkelijk worden. Hopelijk wordt het net zo interessant als in Frankrijk."

Uitslag kwalificatie GP Stiermarken
1. Max Verstappen, 1:03.841
2. Lewis Hamilton, op 0.226
3. Lando Norris, op 0.279
4. Sergio Perez, op 0.327
5. Valtteri Bottas, op 0.194*
6. Pierre Gasly, op 0.395
7. Charles Leclerc, op 0.631
8. Yuki Tsunoda, op 0.673
9. Fernando Alonso, op 0.733
10. Lance Stroll, op 0.867

11. George Russell, 1:04.671
12. Carlos Sainz, 1:04.800
13. Daniel Ricciardo, 1:04.808
14. Sebastian Vettel, 1:04.875
15. Antonio Giovinazzi, 1:04.913

16. Nicholas Latifi, 1:05.175
17. Esteban Ocon, 1:05.217
18. Kimi Räikkönen, 1:05.429
19. Mick Schumacher, 1:06.041
20. Nikita Mazepin, 1:06.192

* 3 plaatsen gridstraf
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet