GT

Fanatec GT World Challenge Europe Endurance Cup: Nieuwe BMW M4 GT3 snelste in Spa 24-uur test

1b
De BMW M4 GT3 is nog niet gehomologeerd, maar was wel de snelste over de gehele test.


In de Belgische Ardennen werd de afgelopen twee dagen getest voor de TotalEnergies 24 Hours of Spa, de Fanatec GT World Challenge Europe Endurance Cup powered by AWS race die eind volgende maand verreden zal worden. Op de dinsdag en woensdag waren er ochtendsessies van drie uur lang en middagsessies van vijf uur lang. De gloednieuwe BMW M4 GT3 was uiteindelijk de snelste van 61 auto's die deelnamen.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR


3b
De dinsdag werd gedomineerd door regen. Liberati zette op een opdrogende baan de beste tijd van die dag neer.


Op dinsdagochtend viel er veel regen en de beste tijd werd gezet door Alessandro Pier Guidi achter het stuur van een Ferrari van Iron Lynx. De regerend GT World Challenge Europe Endurance Cup kampioen was maar liefst 0,870 seconde sneller dan de #30 Audi van Team WRT. Later in de middag begon Circuit de Spa-Francorchamps op te drogen en het was Edoardo Liberati die met een tijd van 2:22,155 niet te kloppen was in een Porsche van KCMG.

De #24 Audi van Car Collection, #61 Porsche van EBM Giga Racing, #99 Audi van Attempto Racing en #163 Lamborghini van Emil Frey Racing zorgden voor rode vlaggen in de ochtend, terwijl later op de dag er problemen waren voor de #27 Audi van Saintéloc Racing, #222 Porsche van Allied-Racing en #661 Porsche van Team Parker Racing. De regen in de ochtend en een flinke bui aan het eind van de dag hadden wel weer een voordeel: er konden veel kilometers gemaakt worden met de nieuwe regenbanden van Pirelli.


2b
Ondanks dat het slechts testdagen waren, waren er toch de nodige incidenten, zoals voor GetSpeed op Raidillon.


Op woensdag was het volledig droog, maar desondanks zorgden de #23 Porsche van Huber Motorsport en #107 Bentley van CMR voor neutralisaties. De #87 Mercedes-AMG van AKKA ASP crashte aan het eind van de ochtend. In die sessie werd de snelste tijd neergezet door de #34 BMW van Walkenhorst Motorsport. In de middag was het wederom drama voor de #163 Lamborghini van Emil Frey Racing. Die crashte hard op Raidillon. De #2 Mercedes-AMG van GetSpeed maakte een soortgelijk incident mee.

De snelste rondetijd van de gehele test werd gezet op de woensdagmiddag door de #82 BMW M4 GT3 met een 2:17,968. Pas in 2022 wordt deze auto beschikbaar voor klanten en officieel is de M4 nog niet gehomologeerd voor GT3-specificaties. Het zal zijn wedstrijddebuut maken in de Nürburgring Langstrecken Serie aankomende zaterdag.

UITSLAG

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet