GT

GT Nieuws week 25: Soucek en Al Zubair kampioenschapsleiders in GT Open na Spa en Nederlandse winnaars in GT Cup Open Europe

1
Soucek en Al Zubair wonnen Race 1 en pakten daarmee de leiding in het puntenklassement.


Circuit de Spa-Francorchamps was gastheer van het tweede race weekend van het International GT Open. Wederom deelden ze de baan met de deelnemers van de GT Cup Open Europe. Andy Soucek en Al Faisal Al Zubair (Lechner Racing) wonnen een incidentrijke eerste race. Amerikanen Michael Dinan en Robby Foley maakten hun GT Open debuut in een Aston Martin van TF Sport en pakten een tweede plek. Vincenzo Sospiri Racing bracht hun Lamborghini's op P1 en P2 over de finish in de tweede race. De Pro-Am-klasse auto's konden goed meestrijden tussen de Pro-rijders en dat zorgde voor prachtige gevechten. Jaap van Lagen en Bas Schouten zorgden met Q1 by EMG Motorsport voor Nederlands succes in de GT Cup Open Europe.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR

Pro-Am-klasse kampioenschapsleider Ollie Millroy (Inception Racing) mocht de race op zaterdag aanvangen vanaf pole positie. Hij behield de leiding bij de start. Achter hem pakte Frederik Schandorff (Vincenzo Sospiri Racing) de tweede plek af van Soucek. De volledige eerste helft van het zeventig minutenlange evenement werd achter de Safety Car verreden. In de openingsronde raakten de Porsches van GT Cup Open Europe-leiders Mateusz Lisowski (A&P Racing Team PTT Tech Support) en Artur Janosz (Q1 by EMG Motorsport) elkaar. De laatstgenoemde viel uit met een crash in Eau Rouge. Daarna maakte Nick Moss (Inception Racing) een flinke klapper mee in zijn McLaren in Les Combes, waarbij de Brit twee ruggenwervels brak.

Na de herstarts en de verplichte rijderswissels nam de Porsche van Souceks teamgenoot Al Zubair de leiding. Millroy's teamgenoot Brendan Iribe viel terug naar P2, maar bleef aan kop in de Pro-Am-klasse. Daarachter zaten de twee Lamborghini's van Vincenzo Sospiri Racing Foley op de hielen. Het lukte Foley om landgenoot Iribe voorbij te gaan. Nu zaten Yuki Nemoto en Michele Beretta vast achter Iribe, waardoor Loris Spinelli (AKM Motorsport) zich in het gevecht kon mengen.

  2
Pro-Am-winnaars Iribe en Millroy bezorgden Inception Racing een algemene podium op zaterdag.

Soucek en Al Zubair wonnen hun eerste race van het seizoen voor de Aston Martin van Dinan en Foley. Amateurrijder Iribe hield knap de Pro-rijders achter zich om het algemene podium af te maken samen met Millroy en uiteraard pakten ze ook de zege in de Pro-Am-klasse. Baptiste Moulin en Nemoto finishten als vierde. Spinelli werd in de laatste bocht van de laatste ronde geraakt door Beretta en verloor de tweede plek in de Pro-Am-klasse aan Shaun Balfe en Adam Carroll (Balfe Motorsport).


UITSLAG RACE 1


4
Carroll en Spinelli zij-aan-zij door Eau Rouge, strijdend om de leiding in de openingsfase op zondag.


Ook voor de race op zondag stond een Pro-Am-klasse auto op pole positie: de Audi van Carroll deelde de voorste rij met de Mercedes-AMG van Spinelli. In de openingsfase vochten ze samen met Foley om de eerste plek, waarbij ze zelfs zij-aan-zij door Eau Rouge en Raidillon gingen, maar Carroll gaf de leidende positie niet uit handen. Achter de Pro-klasse teams streden Jens Reno Møller (Reno Racing), Patryk Krupiński (JP Motorsport) en Iribe om de laatste podiumplek in de Pro-Am-klasse.

  5
Vincenzo Sospiri Racing behaalde een 1-2 dankzij Beretta/Schandorff en Moulin/Nemoto.


Door hun snelle pit stops kwamen Schandorff, Moulin en Dinan in die volgorde vooraan het veld terecht voor de tweede helft van de race. Carrolls teamgenoot Balfe zakte terug naar de vierde plek algemeen, maar hij was nog steeds de leider in de Pro-Am-klasse voor Spinelli's teamgenoot Alexander Moiseev. De Rus spinde echter en hij was vervolgens alleen nog in de achterhoede te vinden. Ook het weekend van Gerhard Tweraser (HP Racing International) verliep niet soepel met een lekke band op zaterdag en een crash in Les Combes op zondag.

  3
Dinan en Foley maakten een goede indruk in hun debuut met P2 in Race 1. Ook lagen ze op podiumkoers in Race 2 voor ze werden uitgeschakeld door een klapband.

Beretta en Schandorff pakten de zege in Race 2 voor Moulin en Nemoto om er een 1-2 voor Vincenzo Sospiri Racing van te maken. Dinan kreeg een klapband bij het ingaan van Blanchimont en verloor zijn podiumplek aan Soucek en Al Zubair die nu de leiders in het GT Open-kampioenschap zijn. Krupiński's teamgenoot Christian Klien ging voorbij aan Balfe en de voormalig Formule 1-coureur won daarmee in de Pro-Am-klasse in zijn goud-zwarte McLaren.
 
6
Liebhauser en Scholze waren onverslaanbaar in de Am-klasse.


De Am-klasse werd het gehele weekend gedomineerd door Jens Liebhauser en Florian Scholze (AKM Motorsport). Giuseppe Cipriani (Il Barone Rampante) kon de pace van het Duitse duo niet bijhouden.


UITSLAG RACE 2

7
Van Lagen zegevierde in de GT Cup Open Europe op zaterdag. In de tweede race zou er meer Nederlands succes zijn met winst voor Bas Schouten.


In de GT Cup Open Europe won Jaap van Lagen de eerste race samen met Filip Teunkens. Bas Schouten pakte vervolgens de zege in de tweede race van die categorie samen met Jan Lauryssen. Beide Nederlanders reden in 992-generatie Porsche Cup-auto's van Q1 by EMG Motorsport.
De volgende ronde van het International GT Open vindt plaats op de Hungaroring op 10-11 juli.


Stand na 4 racesAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet