Formula Regional European

FRECA: Ten Brinke verrast met besluit om per direct te stoppen

ACT04938

Thomas ten Brinke heeft de wereld van de junior-formuleklassen geschokt door vanmiddag bekend te maken dat hij zijn autosportcarrière met onmiddellijke ingang heeft beëindigd. De 16-jarige coureur liet weten dat hij geen plezier meer heeft in de sport en de mentale druk niet meer aankan.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Formula Regional European Championship by Alpine

Voor Ten Brinke leek een rooskleurige toekomst weggelegd nadat hij in 2019 wereldkampioen werd in de OK Junior-karts. Promotie naar de autosport volgde direct, met in Spanje een seizoen Formule 4 voor MP Motorsport. Met een overwinning, een pole, negen podiums en vier snelste ronden eindigde hij op 15-jarige leeftijd als derde in het Spaanse kampioenschap, waarna Ten Brinke opnieuw een stap hoger mocht zetten. En niet zomaar een stap: in het nieuwe Formula Regional European Championship by Alpine kreeg hij een plek bij topteam ART, terwijl ook opname in TeamNL van de KNAF volgde.
  V5I2140

In de FRECA-races begon Ten Brinke echter een druk te ervaren die hij nog nooit eerder had gevoeld, zo vertelde hij in zijn verklaring. Met zijn coaches Giedo van der Garde en Koen de Meester probeerde hij die de baas te worden, maar tijdens het afgelopen raceweekend op Zandvoort werd het hem duidelijk: hij had geen plezier meer in het racen. De zoon van rallycoureur Bernhard ten Brinke nam daarop de dappere beslissing om per direct zijn carrière te beëindigen.

Ten Brinke stond na dit weekend 13e in de tussenstand, één plekje boven landgenoot Kas Haverkort. De teamgenoten van Ten Brinke waren Grégoire Saucy, de tweedejaars die het FRECA-kampioenschap dominant aanvoert, en Gabriele Minì, de regerend Italiaans F4-kampioen. Minì is momenteel de sterkste rookie van het seizoen en staat zesde in de tussenstand, met zeven puntjes achterstand op de tweede plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet