Formula E

Formule E: Nederlanders met lege handen in Puebla. Overtuigende Venturi-zege Mortara

Edoardo Mortara bezorgde het Rokit Venturi Team tijdens de tweede wedstrijd in het Mexicaanse Puebla een overtuigende zege. Eigenlijk legde Mortara de basis voor zijn zege in de openingsfase toen hij de Porsche 99X van Pascal Wehrlein wist te verschalken. De Top 3 uit het kampioenschap ging door verschillende incidenten en crashes met lege handen naar huis. De Zwitser Edoardo Mortara pakte dit weekend niet alleen twee podiums maar ook nog eens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

210620 Start R2
De tweede wedstrijd in Puebla was minder spectaculair dan R1.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Formule E

Nederlanders met lege handen in Puebla. Overtuigende Venturi-zege Mortara
Een fraaie overwinning voor het Rokit Venturi team dat onder leiding van Susie Wolff en Jerome D'Ambrosio staat. De laatste zege was alweer drie jaar geleden.  Edoardo Mortara bevond zich direct vanaf het begin in de kopgroep. In het middenveld maakten diverse rijders waaronder Stoffel Vandoorne, Lucas Di Grassi en Norman Nato het nodige contact met elkaar. e.dams Nissan polesitter Oliver Rowland besloot al in de vierde ronde om de Attack Mode in te zetten en viel daardoor naar P4 terug

EQ Mercedes Formule E-coureur Nyck de Vries deed dit twee ronden later en ging van P15 naar P19. Het inzetten van de Attack Mode werd Nyck de Vries eigenlijk noodlottig. De Nederlander werd in de activatiezone maar liefst tweemaal door de Braziliaan Lucas Di Grassi aangereden en moest helaas de strijd staken.

210620 De Vries R2
De Vries kon voor de acties van Lucas di Grassi weinig waardering opbrengen.


De Vries kon voor de onbezonnen acties van Di Grassi weinig begrip opbrengen. Het commentaar via de boordradio richting team: "Hebben jullie dit gezien? Ik weet niet wat ik zeggen moet!" De Audi Abt Schaeffler-rijder werd door de wedstrijdleiding terecht voor deze actie bestraft.

Stand 10e ronde: Mortara, Wehrlein, Rowland, Cassidy, Lotterer, Vergne, Dennis, Lynn, Buemi, Nato. Maximilian Günther en Alexander Sims leverden een fraai duel om de achtste plek. Ook tussen Robin Frijns en Antonio Felix Da Costa was er in de 13e ronde het nodige contact.

In de 17e ronde toucheerde polesitter Rowland licht de muur. Dit incident zorgde ervoor dat de e.dams Nissan-rijder definitief de aansluiting met de Top 3 verloor. Porsche-rijder Pascal Wehrlein profiteerde en nam de tweede plek over. Wel heeft men bij Porsche tegen de diskwalificatie van gisteren beroep aangetekend. Want vanwege onvoldoende energie was ook P2 van Wehrlein  "under investigation"


202106 Cassidy
Eindelijk een podium voor Nick Cassidy.

Stand 25e ronde: Mortara, Wehrlein, Rowland, Cassidy, Vergne, Dennis, Lynn, Günther, Evans, Frijns. Jean Eric Vergne wist zich snel van een spin te herstellen zonder veel positie te verliezen.

Antonio Felix Da Costa maakte in de 26e ronde hard kennis en de regerende wereldkampioen moest helaasde strijd staken. Hoewel Robin Frijns voor het team van Envision een fraaie inhaalwedstrijd reed moest hij in de allerlaatste ronde zijn 10e positie aan René Rast (Abt Audi Team Schaeffler) en ging zonder punten met lege handen naar huis. Na Antonio Felix Da Costa maakte ook de Brit Tom Blomqvist (NIO F333 Team) in de allerlaatste wedstrijdronde hardhandig met de betonnen muur kennis. Stoffel Vandoorne eindigde als dertiende. Voor de Benelux-afvaardiging een slechte dag in Puebla.

Met zijn zege in Puebla heeft Edoardo Mortara nu wel de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overgenomen en heeft een voorsprong van tien punten op Robin Frijns. Mercedes behoudt bij de teams de leiding gevolgd door DS Techeetah.

210620 Mortara Edoardo Mortara de nieuw leider in het kampioenschap.

Uitslag Race 2 Puebla
1 Edoardo Mortara Rokit Venturi Racing 32 ronden
2 Pascal Wehrlein Tag Heuer Porsche Formula E Team 2.296
3 Nick Cassidy Envision Virgin Racing 4.169
4 Oliver Rowland Nissan e.dams 6.912
5 Jake Dennis BMW i Andretti Motorsport 9.986
6 Alex Lynn Mahindra Racing 10.630
7 Maximilian Guenther BMW i Andretti Motorsport 10.968
8 Jean-Eric Vergne DS Techeetah 21.111
9 Mitch Evans Jaguar Racing 21.261
10 Rene Rast Audi Sport Abt Schaeffler 21.896
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet