IndyCar

Indycar: Weer drama voor Newgarden. Zege voor Alex Palou op Road America. Magnussen maakt indruk

Voor de tweede achtereenvolgende week verloor Josef Newgarden de wedstrijd in de allerlaatste ronde. Bij de laatste herstart, twee ronden voor het einde, nam Josef Newgarden kortstondig de leiding en werd door de Ganassi-Dallara Honda van Alex Palou gepasseerd. Tot overmaat van ramp viel Newgarden vrijwel direct vanwege een technisch mankement naar de 21e plek terug. De Penske-rijder moest zelfs over de streep gesleept worden. Het team van Roger Penske moet het in 2021 dus nog steeds zonder overwinningen stellen. Een strategische zet van Arrow McLaren SP bezorgde Kevin Magnussen enkele korte gloriemomenten door op kop van de wedstrijd te rijden. De ex-Haas F1-rijder kon vanwege een technisch defect hiervan helaas niet verder profiteren en moest in de 36e ronde definitief opgeven. De Deen had in ieder geval zijn visitekaartje achtergelaten.

2021 Alex Palou
Prachtige overwinning voor Alex Palou in een schitterende omgeving.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Weer drama voor Newgarden. Zege voor Alex Palou op Road America. Magnussen maakt indruk
Voor de tweede achtereenvolgende week bij zware teleurstelling bij Penske-coureur Josef Newgarden die wederom, na Detroit vorige week, in het zicht van de finish een potentiële overwinning zag verdampen. De Spaanse Ganassi-coureur Alex Palou profiteerde en behaalde op het schitterende bijna 6 km. lange circuit van Road America zijn tweede seizoensoverwinning.

Andretti Autosport-coureur Colton Herta eindigde als tweede gevolgd door Will Power die het leed voor Team Penske met een podium enigszins wist te verzachten.De wedstrijd op Road America werd beïnvloed door vier safetycarfases die de strategieën enigszins wisten te beïnvloeden maar uiteindelijk voor betrokkenen geen voordeel opleverden. De teams van Arrow McLaren SP, Rahal Letterman Lanigan, Carlin en ECR gokten op alternatieve strategieën die uiteindelijk te weinig opleverden.

Voor Oliver Askew, die VeeKay op Road America verving, pakte de gok met een 12e plek nog het beste uit. Dankzij een strategische move van Arrow McLaren SP mocht Kevin Magnussen kortstondig enige gloriemomenten beleven die echter door een technisch defect teniet gedaan werden. In de weinige ronden dat Magnussen op kop reed toonde hij in ieder geval zijn potentieel voor deze serie.

2021 Ericsson Ondanks het veroorzaken van een safetycarfase reed Ericsson een goede wedstrijd.

Magnussen en Ericsson maken indruk
Voor de wedstrijd op Road America besloten Will Power, Alexander Rossi, Pato O'Ward, Ed Jones, Scott Dixon, Marcus Ericsson, James Hinchcliffe, Max Chilton en Jimmie Johnson op harde compound van start te gaan. De overige deelnemers kozen voor de rode compound.Een schitterende start op Road America waarbij polesitter Penske-coureur Josef Newgarden direct de leiding nam gevolgd door Jack Harvey terwijl Will Power en Colton Herta elkaar in de openingsronde direct toucheerden waardoor laatstgenoemde twee posities terugviel.Ook viel er in de tweede ronde een lichte toché tussen Ed Jones en Scott Dixon te noteren.

Tevens viel er in de vierde ronde een momentje tussen Takuma Sato en Conor Daly te noteren. Daarbij liep de Japanner wat licht beschadigd bodywork op. Alex Palou nam één ronde later P3 van Colton Herta over. Voor debutant Kevin Magnussen was het in de zevende ronde aan de staart van het veld even lastig met een "rallycross"-momentje. 

In de 10e ronde bedroeg de volgorde Newgarden, Harvey, Palou, Power, Herta, Grosjean, Ryan Hunter Reay, Alexander Rossi, Pato O'Ward. Takuma Sato was in de elfde ronde de eerste deelnemer die voor een stop naar binnenkwam. Twee ronden later kwamen Herta, Power, Askew, Grosjean voor hun eerste stop naar binnen. Harvey op verse banden verloor positie aan Will Power. Josef Newgarden en Alexander Rossi volgden korte tijd later waarbij de Andretti-coureur strategisch voor de softe compound koos.

2021 Will Power Podium voor Will Power op Road America.

Palou liet de in de 15e ronde de rode compound echter verwijderen. Ed Jones en Simon Pagenaud zorgden in deze fase even voor een fraai gevecht. Jimmie Johnson zorgde in de 17e ronde voor de allereerste neutralisatie en kon na hulp van de marshalls zijn weg weer vervolgen. Alleen Sato profiteerde om zijn beschadigde bodywork onder neutralisatie te laten herstellen. Na een korte onderbreking werd de wedstrijd in de 19e ronde weer vrijgegeven. O'Ward ging bij de herstart direct bij Herta in de aanval maar het leverde weinig op.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet